Predstavništvo u Hrvatskoj

Publikacije

Pages

Govor o stanju Unije 2018.
Publication date:
29/09/2018
Govor o stanju Unije 2017.
Publication date:
13/10/2017
Dokument za razmatranje o budućnosti europske obrane
Publication date:
21/06/2017

Europska komisija predstavila je 1. ožujka 2017. Bijelu knjigu o budućnosti Europe. Nakon toga je predstavljen niz dokumenata za razmatranje o ključnim temama koje se odnose na budućnost Europske unije s 27 država članica.

 Zdravlje i sigurnost na radu svačija su stvar
Publication date:
21/06/2017

Praktične smjernice za poslodavce

Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti Vam ovaj praktični vodič koji će vama, poslodavcima, pomoći pri uspješnom upravljanju zaštitom zdravlja i sigurnošću na radu (ZZS) u skladu sa zakonodavstvom EU-a. Dobre mjere za osiguravanje zaštite zdravlja i sigurnosti korak su u pravom smjeru. Bez obzira na to vodite li multinacionalno poduzeće ili ste vlasnik mikropoduzeća, smanjenjem nezgoda i bolesti na radu izravno se poboljšavaju rezultati vašeg poduzeća. U zdravom i sigurnom radnom okruženju raste motivacija i predanost osoblja. 

Europske snage solidarnosti
Publication date:
24/01/2017
Stanje Unije 2016.
Publication date:
19/09/2016

Svake godine u rujnu predsjednik Europske komisije u Europskom parlamentu drži govor o stanju Unije, u kojem se osvrće na postignuća u protekloj godini i predstavlja prioritete za iduću godinu. U njemu predsjednik izlaže i načine na koje Komisija namjerava odgovoriti na izazove s kojima se Europska unija mora najhitnije suočiti. Nakon govora slijedi plenarna rasprava kojom započinje dijalog Komisije s Parlamentom i Vijećem kako bi se pripremio radni program Komisije za iduću godinu. Sve to daje potpunu sliku stanja Unije 2016. sa stajališta predsjednika Junckera. Govor o stanju Unije doprinos je Europske komisije neformalnom sastanku 27 čelnika država i vlada u Bratislavi 16. rujna 2016.  

Publication date:
24/08/2016

Stvaranje schengenskog prostora jedno je od najvećih postignuća EU-a i neponištivo je. Europa je danas manja zbog slobode kretanja koje nas ujedinjuje. Priča je počela 1985. kada je pet država EU-a odlučilo ukinuti unutarnje granične kontrole. Europa bez unutarnjih granica donosi velike koristi gospodarstvu u cjelini, što upućuje na to koliko je schengensko postignuće opipljivo, popularno i uspješno te koliko je važno za naše svakodnevne živote i za naša društva.

Publication date:
24/08/2016

Nezaposlenost mladih je visoka te je mnogim mladim ljudima u Europi potrebna pomoć da nađu posao i zakorače u poslovni svijet. Drop’pin pruža tu pomoć. Drop’pin je mjesto za objavu informacija o prilikama za mlade Europljane. Njime se nastoje poboljšati zapošljivost i vještine mladih te premostiti jaz između obrazovanja i prvog zaposlenja. Drop’pin okuplja privatne i javne organizacije koje nastoje smanjiti nezaposlenost mladih.

Publication date:
18/04/2016

Ova je brošura glavni vodič za Kampanju za zdrava mjesta rada 2016.–2017. pod nazivom „Zdrava mjesta rada za sve uzraste” koju organizira Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA). Njezin je glavni cilj pomoći radnicima, upraviteljima i poslodavcima prepoznati izazove koje donosi starenje radne snage i upravljati njima, pri čemu se ne usredotočuju na jednu dobnu skupinu, već na radnike svih životnih dobi. Također naglašava važnost primjene pristupa u skladu s teorijom životnog tijeka. Promicanjem zdravih radnih navika mladih radnika i razvijanjem dobrih radnih uvjeta promiče se održivost rada tijekom cijeloga radnog vijeka i osigurava zdravo starenje.

Pages

U ovom odjeljku možete pronaći lokalne publikacije o EU-u i Hrvatskoj koje je izdalo Predstavništvo Europske unije u Republici Hrvatskoj. Publikacije drugih institucija i agencija Europske unije dostupne su na stranicama Ureda za publikacije EU-a. Na ovim ćete stranicama također pronaći internetski katalog i arhivu svih publikacija Europske unije izdanih od 1952. To uključuje 100 000 naslova i 190 000 elektorničkih izdanja (PDF, e-knjige, CD i DVD) na više od 50 jezika, uključujući i 24 službena jezika EU-a. Na internetskim stranicama Ureda za publikacije besplatno možete skinuti pdf i e-verzije svih dostupnih publikacija. Tiskane verzije će možda trebati platiti, a građani mogu samostalno naručiti po jedan primjerak tiskane publikacije na svoju kućnu adresu.Organizacije ili ustanove kojima treba veći broj primjeraka neke publikacije trebaju se obratiti lokalnom informacijskom centru mreže Europe Direct ili Informacijskom centru u Kući Europe na adresu info@kuca-europe.eu. Autor velike većine naslova su europske institucije poput Europske komisije, Europskog parlamenta, Vijeća EU-a, EU agencija i drugih tijela. Neki naslovi izdani su u suradnji s partnrskim izdavačima i/ili mešunarodnim organizacijama. Drugi su djelo pojedinaca čije aktivnosti podržavaju instituciju u kojoj rade.