Predstavništvo u Hrvatskoj

Publikacije

U ovom odjeljku možete pronaći lokalne publikacije o EU-u i Hrvatskoj koje je izdalo Predstavništvo Europske unije u Republici Hrvatskoj. Publikacije drugih institucija i agencija Europske unije dostupne su na stranicama internetske knjižare EU-a. Na ovim ćete stranicama također pronaći internetski katalog i arhivu svih publikacija Europske unije izdanih od 1952. To uključuje 100 000 naslova i 190 000 elektorničkih izdanja (PDF, e-knjige, CD i DVD) na više od 50 jezika, uključujući i 24 službena jezika EU-a. PDF verzije i e-knjige su besplatne dok je tiskanje određenih ali ne svih publikacija moguće uz malu naknadu.  Autor velike većine naslova su europske institucije poput Europske komisije, Europskog parlamenta, Vijeća EU-a, EU agencija i drugih tijela. Neki naslovi izdani su u suradnji s partnrskim izdavačima i/ili mešunarodnim organizacijama. Drugi su djelo pojedinaca čije aktivnosti podržavaju instituciju u kojoj rade.   

 

Pages

Govor o stanju Unije 2018.
Publication date:
29/09/2018
Govor o stanju Unije 2017.
Publication date:
13/10/2017
Dokument za razmatranje o budućnosti europske obrane
Publication date:
21/06/2017

Europska komisija predstavila je 1. ožujka 2017. Bijelu knjigu o budućnosti Europe. Nakon toga je predstavljen niz dokumenata za razmatranje o ključnim temama koje se odnose na budućnost Europske unije s 27 država članica.

 Zdravlje i sigurnost na radu svačija su stvar
Publication date:
21/06/2017

Praktične smjernice za poslodavce

Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti Vam ovaj praktični vodič koji će vama, poslodavcima, pomoći pri uspješnom upravljanju zaštitom zdravlja i sigurnošću na radu (ZZS) u skladu sa zakonodavstvom EU-a. Dobre mjere za osiguravanje zaštite zdravlja i sigurnosti korak su u pravom smjeru. Bez obzira na to vodite li multinacionalno poduzeće ili ste vlasnik mikropoduzeća, smanjenjem nezgoda i bolesti na radu izravno se poboljšavaju rezultati vašeg poduzeća. U zdravom i sigurnom radnom okruženju raste motivacija i predanost osoblja. 

Europske snage solidarnosti
Publication date:
24/01/2017
Stanje Unije 2016.
Publication date:
19/09/2016

Svake godine u rujnu predsjednik Europske komisije u Europskom parlamentu drži govor o stanju Unije, u kojem se osvrće na postignuća u protekloj godini i predstavlja prioritete za iduću godinu. U njemu predsjednik izlaže i načine na koje Komisija namjerava odgovoriti na izazove s kojima se Europska unija mora najhitnije suočiti. Nakon govora slijedi plenarna rasprava kojom započinje dijalog Komisije s Parlamentom i Vijećem kako bi se pripremio radni program Komisije za iduću godinu. Sve to daje potpunu sliku stanja Unije 2016. sa stajališta predsjednika Junckera. Govor o stanju Unije doprinos je Europske komisije neformalnom sastanku 27 čelnika država i vlada u Bratislavi 16. rujna 2016.  

Publication date:
24/08/2016

Stvaranje schengenskog prostora jedno je od najvećih postignuća EU-a i neponištivo je. Europa je danas manja zbog slobode kretanja koje nas ujedinjuje. Priča je počela 1985. kada je pet država EU-a odlučilo ukinuti unutarnje granične kontrole. Europa bez unutarnjih granica donosi velike koristi gospodarstvu u cjelini, što upućuje na to koliko je schengensko postignuće opipljivo, popularno i uspješno te koliko je važno za naše svakodnevne živote i za naša društva.

Publication date:
24/08/2016

Nezaposlenost mladih je visoka te je mnogim mladim ljudima u Europi potrebna pomoć da nađu posao i zakorače u poslovni svijet. Drop’pin pruža tu pomoć. Drop’pin je mjesto za objavu informacija o prilikama za mlade Europljane. Njime se nastoje poboljšati zapošljivost i vještine mladih te premostiti jaz između obrazovanja i prvog zaposlenja. Drop’pin okuplja privatne i javne organizacije koje nastoje smanjiti nezaposlenost mladih.

Publication date:
18/04/2016

Ova je brošura glavni vodič za Kampanju za zdrava mjesta rada 2016.–2017. pod nazivom „Zdrava mjesta rada za sve uzraste” koju organizira Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA). Njezin je glavni cilj pomoći radnicima, upraviteljima i poslodavcima prepoznati izazove koje donosi starenje radne snage i upravljati njima, pri čemu se ne usredotočuju na jednu dobnu skupinu, već na radnike svih životnih dobi. Također naglašava važnost primjene pristupa u skladu s teorijom životnog tijeka. Promicanjem zdravih radnih navika mladih radnika i razvijanjem dobrih radnih uvjeta promiče se održivost rada tijekom cijeloga radnog vijeka i osigurava zdravo starenje.

Pages