Predstavništvo u Hrvatskoj

Školske posjete Kući Europe

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organizira interaktivna predavanja o Europskoj uniji za učenike osnovnih i srednjih škola. Zainteresirane škole mogu se javiti na adresu info@kuca-europe.eu minimalno navodeći naziv škole, broj učenika i razred, željeni termin posjeta te broj pratitelja. Za dodatna pitanja obratite nam se na 01 4681 301.

Jesu li predavanja besplatna za škole?

Predavanja o Europskoj uniji besplatna su za škole. Predstavništvo ne plaća troškove putovanja ili druge troškove povezane s posjetom Kući Europe.

Kada i gdje se održavaju predavanja?

Predavanja se održavaju u Kući Europe na adresi Augusta Cesarca 4-6 u Zagrebu. Mogući termini su od ponedjeljka do srijede od 9:30 do 15:30 sati i dogovaraju se individualno.

Za koju dobnu skupinu su namijenjena predavanja?

Predavanja su namijenjena učenicima osnovne i srednje škole. Svako predavanje je prilagođeno dobnoj skupini. Najmlađa dobna skupina za naša predavanja je 9 godina, odnosno 4. razredi osnovne škole.

Koliko traje predavanje i koje su teme predavanja?

Predavanje o Europskoj uniji traje sat vremena. Cilj predavanja jest pojasniti što je Europska unija, kako funkcionira i što čini danas. Teme kojima se bavimo su države članice EU i povijesni razvoj EU-a, ključne institucije EU-a i proces donošenja odluka u EU, nadležnosti EU-a i područja u kojima djeluje. Posebna pažnja posvećuje se interesima sudionika. Moguće je dogovoriti i predavanje o specifičnoj EU temi (primjerice uloga jezika u EU, medijska pismenost i sl.)

Koji je stil predavanja?

Predavanja su interaktivna uz maksimalno uključivanje sudionika. Koristi se kombinacija predavanja, pitanja i odgovora, kviza, prikazivanje videozapisa, rad u grupama i sl. Za srednjoškolce je osim interaktivnog predavanja moguće dogovoriti i simulaciju odlučivanja u europskim institucijama.

Je li potrebna priprema za predavanje?

Nije potrebna nikakva priprema za predavanje, ali profesori mogu prije predavanja upoznati svoje učenike s  Europskom unijom ukoliko to žele. Kutak za učenje sadrži razne vrste materijala za poučavanje o Europskoj uniji.

Je li dozvoljeno fotografiranje u Kući Europe i postoje li ograničenja zbog autorskih prava?

Učenicima i pratnji dozvoljeno je fotografiranje u Kući Europe bez naknade i ograničenja zbog autorskih prava. Pozivamo vas i da podijelite svoje fotografije s nama preko društvenih mreža.

Hoće li vijest o našoj posjeti biti objavljena na stranicama Predstavništva Europske komisije ?

Predstavništvo može objaviti vijest o posjetu uz fotografije učenika za koje smo zaprimili privolu o fotografiranju i snimanju. Za obrazac privole obratite se osoblju Kuće Europe.