Predstavništvo u Hrvatskoj

Vijesti

Pages

20/11/2017

Europska komisija pozdravlja današnji dogovor, postignut na sastanku Vijeća za opće poslove (u formatu predviđenom člankom 50.), o premještanju Europske agencije za lijekove (EMA) u Amsterdam i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) u Pariz. Obje agencije trenutačno imaju sjedište u Londonu.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
Europske snage solidarnosti
20/11/2017

Ministri EU-a u Vijeću za obrazovanje, mlade, kulturu i sport danas su postigli dogovor o prijedlogu Komisije kojim se Europskim snagama solidarnosti želi omogućiti vlastiti proračun i pravni okvir.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
Europski stup sociajlnih prava
20/11/2017

Komisija je danas na razini EU-a pokrenula drugi krug razgovora sa sindikatima i udruženjima poslodavaca o tome kako svim zaposlenim i samozaposlenim osobama dati podršku u pristupu socijalnoj zaštiti.

Kategorija:
Europski dan jednakih plaća
20/11/2017

"Ravnopravnost spolova temeljno je pravo utvrđeno u Ugovorima EU-a. Ta su pitanja trenutačno u središtu medijske i političke pozornosti i to moramo iskoristiti za primjenu načela u praksi. Žene u Europi imaju pravo na ravnopravnost, jačanje položaja i sigurnost, ali previše je žena za koje ta prava još nisu postala stvarnost. Današnjim događajem želimo potaknuti promjenu u ponašanju i političku promjenu kako bismo poboljšali živote naših građana." , prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Kategorija:
Europski stup socijalnih prava potpisan
17/11/2017

Danas su na Socijalnom summitu za pravedno zapošljavanje i rast u Göteborgu u Švedskoj čelnici Europske unije svečano proglasili europski stup socijalnih prava. Predsjednik Juncker najavio je europski stup socijalnih prava u svojem govoru o stanju Unije u 2015., a Komisija ga je predstavila u travnju 2017. Danas su ga potpisali predsjednik Juncker uime Europske komisije, predsjednik Tajani uime Europskog parlamenta i premijer Ratas uime Vijeća Europske unije.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Objašnjenje EU-a
Europski stup socijalnih prava
16/11/2017

Predsjednik Juncker i švedski premijer Löfven zajednički će 17. studenoga ugostiti čelnike EU-a na prvom socijalnom sastanku na vrhu EU-a u zadnjih dvadeset godina. Predsjednici institucija EU-a, šefovi država i vlada EU-a, socijalni partneri te drugi ključni dionici okupit će se na socijalnom sastanku na vrhu u švedskom gradu Göteborgu kako bi otvoreno razgovarali o promicanju pravednog zapošljavanja i rasta u Europskoj uniji. 

Kategorija:
Voditelj Predstavništva Europske komisije Branko Baričević
16/11/2017

Komisija je najveći donator za razminiranje Hrvatske. Brojke kažu da je Hrvatska povukla oko 62 posto sredstava za humanitarno razminiranje iz fondova Europske unije, odnosno oko 45 milijuna eura u zadnjih sedamnaestak godina. Komisija i Europska unija će zasigurno i dalje nastaviti pomagati u razminiranju i oporavku tih područja kroz kohezijske fondove i druge linije financiranja.

Kategorija:
15/11/2017

Uoči sastanka Europskog vijeća u prosincu Komisija i visoka predstavnica danas utvrđuju u kojim je područjima potreban daljnji rad na konsolidaciji pozitivnih rezultata koji su postignuti proteklih godina.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Vanjski odnosi i vanjski poslovi
15/11/2017

Danas deseti put obilježavamo Europski dan svjesnosti o antibioticima te i dalje nastojimo podići svijest o antimikrobnoj rezistenciji (AMR) – jednoj od najvećih prijetnji zdravlju na svjetskoj razini. S obzirom na to da se Europska unija suočava s 25 000 smrtnih slučajeva godišnje i 1,5 milijardi EUR troškova zdravstvene skrbi i troškova nastalih zbog smanjene produktivnosti, više nego ikada potrebna nam je čvrsta komunikacijska strategija. No nije dovoljno raditi samo na podizanju svijesti. Potrebno je poduzeti mjere kojima će se premostiti razlike i omogućiti da sve države članice dosegnu razinu na kojoj su sada najnaprednije među njima.

Kategorija:
Europsko obrazovno područje
14/11/2017

Zahuktala se rasprava o budućnosti Europe: Europska komisija danas izlaže svoju viziju stvaranja europskog područja obrazovanja do 2025. Iznesenim idejama pridonijet će se sastanku na vrhu europskih čelnika u Göteburgu 17. studenoga 2017., na kojem će raspravljati o budućnosti obrazovanja i kulture.

Kategorija:

Pages