Predstavništvo u Hrvatskoj

Vijesti

Pages

Zastava EU-a
22/01/2019

Međunarodni dan sjećanja na holokaust: Europska komisija objavila rezultate novog istraživanja o antisemitizmu; prvi potpredsjednik Timmermans u posjetu Poljskoj.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Statistika
E-recepti
21/01/2019

Od danas prvi pacijenti u EU-u mogu koristiti digitalne recepte koje im je izdao njihov liječnik u ljekarnama u drugoj zemlji EU-a: finski pacijenti sada mogu otići u ljekarnu u Estoniji i podignuti lijek koji im je elektronički propisao njihov liječnik u Finskoj.

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje, Znanost i tehnologija
Umjetna inteligencija
18/01/2019

Mogu li računala misliti? Hoće li roboti i umjetna inteligencija pokoriti svijet i zamijeniti nas na radnim mjestima? Trebamo li se bojati AI i razvitka ove tehnologije uopće? Stereotipi i predrasude o umjetnoj inteligenciji postoje od trenutka prvog računala, a razvojem tehnologije razvija se i naša mašta, jer ovaj sofisticirani alat “uči“.

Kategorija:
Znanost i tehnologija
Umjetna inteligencija AI4EU
09/01/2019

Ovog mjeseca službeno kreće projekt AI4EU, a prvi sastanak partnera održava se sutra u Barceloni. Projektom se okuplja 79 vrhunskih istraživačkih instituta, MSP-ova i velikih poduzeća iz 21 zemlje u cilju stvaranja središta za resurse za umjetnu inteligenciju (UI), uključujući spremišta podataka, snažna računala, alate i algoritme.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Znanost i tehnologija
Digitalna pismenost
04/01/2019

Jeste li znali da je Hrvatska druga na ljestvici EU zemalja u kojoj se vijesti radije čitaju u online izdanju? A jeste li znali da u Hrvatskoj svaka druga osoba ne posjeduje odgovarajuća digitalna znanja i vještine kojima stvara kompetitivnu vrijednost na tržištu rada? 

Kategorija:
Znanost i tehnologija
Europska prijestolnica kulture 2019., Matera i Plvodiv
03/01/2019

S 1. siječnjem 2019. bugarski Plovdiv i talijanska Matera na godinu dana preuzimaju titulu europskih prijestolnica kulture. Inicijativa europskih prijestolnica kulture, koju je 1985. pokrenula tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri, od svog je nastanka prerasla u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europi. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati istaknutu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Preuzimanje titule europske prijestolnice kulture ujedno je izvrsna prilika gradovima da kroz kulturu promijene svoj imidž, postanu vidljiviji na karti svijeta, privuku više turista i preispitaju svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak na kulturnu, ali i na društvenu i gospodarsku sferu u gradu i u okolici.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
24/12/2018

Učenici iz trideset i tri škole iz cijele Europe okupit će se u ožujku iduće godine u Bruxellesu kako bi raspravljali o svojim stajalištima, nadama i očekivanjima u vezi s predstojećim europskim izborima. Osmislit će tri prijedloga koji će sadržavati najvažnije prioritete za njihovu generaciju kojima bi se Europski parlament trebao baviti u svom radu. Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) pobrinut će se da ti prijedlozi dođu do zakonodavaca.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
Europljani
21/12/2018

Danas objavljeni rezultati Eurobarometra pokazuju da po prvi put većina Europljana smatra da njihov glas ima težinu u EU-u. Povećao se broj Europljana s pozitivnim mišljenjem o EU-u. Potpora ekonomskoj i monetarnoj uniji i euru i dalje je visoka, a posebno u europodručju, u kojem je dosegla rekordnu razinu.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
20/12/2018

Europska komisija ovog je tjedna izdvojila dodatnih 305 milijuna eura hitne pomoći za potporu Grčkoj, Italiji, Cipru i Hrvatskoj u upravljanju migracijama i granicama.

Kategorija:
Vanjski odnosi i vanjski poslovi
Zaštita privatnosti
19/12/2018

Europska komisija danas je objavila izvješće o drugom godišnjem preispitivanju funkcioniranja europsko-američkog sustava zaštite privatnosti.

Kategorija:
Vanjski odnosi i vanjski poslovi, Pravosuđe i građanska prava

Pages