Predstavništvo u Hrvatskoj

Vijesti

Pages

Branko Baričević o EP izborima
15/11/2018

Europski izbori su i hrvatski izbori jer mi smo Europljanke i Europljani 

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
eu-LISA
09/11/2018

Jačanje eu-LISA-e postavljeno je kao politički prioritet za razdoblje 2018.–2019. Snažnija agencija poboljšat će interoperabilnost informacijskih sustava EU-a u području migracija, sigurnosti i upravljanja granicama te će pomoći u uklanjanju važnih sigurnosnih nedostataka. Vijeće je danas prihvatilo prijedlog Komisije o jačanju agencije eu-LISA, u čijoj je nadležnosti operativno upravljanje opsežnim informacijskim sustavima u području slobode, sigurnosti i pravde.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava
Europska gospodarska prognoza 2018. - jesen
08/11/2018

Prošlogodišnje iznimno dobro globalno stanje potaklo je snažnu gospodarsku aktivnost te ulaganje u EU i europodručje. Unatoč nesigurnijem okružju, za sve se države članice zahvaljujući snazi domaće potrošnje i ulaganjima predviđa daljnji rast, ali sporijim tempom. Ako ne bude većih šokova, Europa bi trebala moći održati iznadprosječni gospodarski rast, snažno povećanje radnih mjesta i pad nezaposlenosti.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Gospodarstvo, financije i porezi
Jedinstveno digitalno tržište
08/11/2018

Ovoga tjedna Vijeće Europske unije donijelo je Uredbu o slobodnom protoku neosobnih podataka i novu Direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama, čime su uspješno donesena dva zakonodavna akta koja je Europska komisija predložila u okviru strategije jedinstvenog digitalnog tržišta, a kojima se stvaraju konkretne koristi za građane i poduzeća u EU-u.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Znanost i tehnologija
30/10/2018

Zahvaljujući novim pravilima EU-a, od sutra će banke i davatelji financijskih usluga diljem EU-a svoje potrošače morati bolje informirati o naknadama vezanima uz otvaranje i vođenje bankovnih računa.

Kategorija:
Gospodarstvo, financije i porezi, Okoliš, potrošači i zdravlje, Pravosuđe i građanska prava
Dan jedankih plaća 2018.
26/10/2018

Žene u Europskoj uniji i dalje zarađuju u prosjeku 16,2 % manje od muškaraca. Ove godine Europski dan jednakih plaća obilježavamo 3. studenoga. To je dan kad žene, za razliku od svojih muških kolega, simbolično prestaju primati plaću iako je pred nama još 16 % radne godine.

Kategorija:
Zapošljavanje i socijalna prava, Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava
EUandME fotografski natječaj 2018.
25/10/2018

Europska komisija produljila je rok za prijavu na nagradni natječaj za mlade filmaše do 7. studenoga. Još je 12 dana za prijavu ostalo zainteresiranim građanima EU-a u dobi od 18 do 35 godina koji žele osvojiti bespovratnu novčanu potporu od 7500 eura za snimanje vlastitog kratkometražnog filma uz mentorstvo priznatih europskih filmskih redatelja.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
24/10/2018

Povodom europskih izbora i rasprave o budućnosti Europe, Europska komisija danas je utvrdila promjene koje namjerava uvesti u postupak donošenja politika EU-a kako bi svoja ograničena sredstva usmjerila na manji broj aktivnosti i učinkovitije ostvarila svoje političke prioritete. Današnjom komunikacijom o jačanju načela proporcionalnosti i supsidijarnosti u postupku donošenja odluka EU-a nastoji se odgovoriti na preporuke radne skupine za supsidijarnost, proporcionalnost i inicijativu „Činiti manje, ali učinkovitije”

Kategorija:
EU
23/10/2018

Europska komisija predstavila je danas svoj program rada za 2019. i navela tri glavna prioriteta za predstojeću godinu: brzo postizanje dogovora o podnesenim zakonodavnim prijedlozima u cilju ostvarenja njezinih deset političkih prioriteta, donošenje ograničenog broja novih inicijativa kao odgovor na izazove koji su još pred nama i predstavljanje nekoliko inicijativa za budućnost Unije s 27 država članica kako bi se učvrstili temelji za snažnu, ujedinjenu i suverenu Europu.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
Jedinstveno digitalno tržište: Internetski katalog europskih filmova
18/10/2018

Mariya Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, na međunarodnom sajmu klasičnih filmova u Lyonu danas predstavlja prototip Kataloga europskih filmova. Katalog je jedna od važnih aktivnosti iz strategije Digital4Culture i važan dio programa Europske godine kulturne baštine 2018.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi

Pages