Predstavništvo u Hrvatskoj

Vijesti

Pages

Zastava EU-a
21/06/2018

Jačanje borbe protiv kriminala i terorizma: Komisija pozdravlja sporazum o oduzimanju imovine preko granica

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava
New Zeland
21/06/2018

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström i novozelandski ministar trgovine David Parker danas su u novozelandskom glavnom gradu Wellingtonu službeno započeli pregovore o sveobuhvatnom i ambicioznom trgovinskom sporazumu.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Vanjski odnosi i vanjski poslovi
19/06/2018

Europski parlament, Vijeće i Europska komisija večeras su postigli politički dogovor o novim pravilima koja će omogućiti pohranu i obradu podataka u cijelom EU-u bez neopravdanih ograničenja. Novim će se pravilima također podržati stvaranje konkurentnog podatkovnoga gospodarstva na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Kategorija:
Znanost i tehnologija
Plan ulaganja za Europu - evaluacija
19/06/2018

Junckerov plan: Europski investicijski fond i Erste grupa potpisali sporazum vrijedan 50 milijuna eura za financiranje socijalnih poduzeća u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Srbiji.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Zapošljavanje i socijalna prava, Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj
Brexit pregovori
19/06/2018

Europska komisija i Ujedinjena Kraljevina objavile su danas zajedničku izjavu o napretku koji je u vezi s odredbama nacrta Sporazuma o povlačenju ostvaren od kruga pregovora održanog od 16. do 19. ožujka 2018.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
Kohezijska politika na djelu
19/06/2018

Komisija danas obnavlja inicijativu „Put prema izvrsnosti” kako bi nastavila pružati prilagođenu potporu i stručno znanje regijama koje zaostaju u pogledu inovacija. Inicijativa će pomoći regijama da razviju, ažuriraju i poboljšaju svoje strategije pametne specijalizacije, to jest svoje regionalne strategije za inovacije koje se temelje na specifičnim područjima konkurentnih prednosti – prije početka proračunskog razdoblja 2021. – 2027. Pomoći će im i u pronalaženju odgovarajućih sredstava EU-a za financiranje inovativnih projekata i povezivanju s drugim regijama sa sličnim prednostima kako bi se stvorili inovacijski klasteri.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj
18/06/2018

Europska komisija danas je održala sastanak na visokoj razini s 12 predstavnika svjetonazorskih i nekonfesionalnih organizacija iz cijele Europe u okviru redovitog dijaloga s crkvama, vjerskim zajednicama, svjetonazorskim i nekonfesionalnim organizacijama predviđenima člankom 17. Ugovora iz Lisabona. Tema devetog godišnjeg sastanka na visokoj razini bila je Umjetna inteligencija: suočavanje s etičkim i društvenim izazovima. Današnjim sastankom predsjedao je potpredsjednik Andrus Ansip.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava
Od 15. lipnja - Roam Like At Home
15/06/2018

Andrus Ansip, potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište i Mariya Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo objavili su godinu dana nakon ukidanja naknada za roaming u EU-u da su Europljani imali velike koristi od novih propisa: „Sretni smo što vidimo da ljudi sve slobodnije koriste svoje mobilne telefone kada putuju u drugu državu unutar EU-a, osobito kada je riječ o mobilnom podatkovnom prometu.Osobe koje često putuju i mladi iz Europe osobito prepoznaju pogodnosti roaminga bez dodatnih troškova."

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje, Objašnjenje EU-a
Dvojna kvaliteta hrane
14/06/2018

Europska komisija upravo je objavila zajedničku metodologiju za usporedbu kvalitete prehrambenih proizvoda u EU-u.

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje
Pregled stanja u prometu u EU-u 2016.
14/06/2018

Europska komisija odobrila je u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama plan Republike Hrvatske da produlji ugovor s društvom Bina-Istra o koncesiji za Istarski ipsilon. Time je, uz istovremeno ograničavanje narušavanja tržišnog natjecanja, dano zeleno svjetlo za ulaganja u iznosu od 165 milijuna EUR.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj, Promet i putovanje

Pages