Predstavništvo u Hrvatskoj

Vijesti

Pages

Ognian Zlatev
25/06/2019

Europska komisija danas je imenovala g. Ogniana Zlateva kao novog voditelja Predstavništva Komisije u Zagrebu (Hrvatska), koji će svoju novu dužnost preuzeti 1. srpnja 2019. G. Zlatev preuzima dužnost g. Branka Baričevića, koji postaje savjetnik predsjednika Junckera za pripremu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. 

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
Nagrada EGSO-a za civilno društvo za 2019.
10/06/2019

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) raspisao je natječaj za Nagradu za civilno društvo za 2019. godinu. Ovogodišnja je tema Više žena u europskom društvu i gospodarstvu, a nagradit će se inovativne inicijative i projekti čiji je cilj borba za jednake mogućnosti za žene i muškarce i jednako postupanje prema njima u svim sferama gospodarskog i društvenog života.

Kategorija:
Pravosuđe i građanska prava
Drugi krug DiscoverEU
06/06/2019

U trećem krugu ove nove inicijative EU-a za mlade prijavilo se gotovo 95 000 mladih. Odabrano je oko 20 000 osamnaestogodišnjih Europljana koji će dobiti putne propusnice DiscoverEU. Oni će moći putovati do 30 dana u razdoblju od 1. kolovoza 2019. do 31. siječnja 2020.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
Kvaliteta vode na europskim kupalištima
06/06/2019

Prema posljednjem godišnjem izvješću o praćenju kvalitete vode za kupanje u Europi više od 85 % ispitanih europskih kupališta zadovoljilo je stroge standarde EU-a i dobilo ocjenu „izvrstan” za čistoću vode. Danas objavljeni rezultati dobar su pokazatelj gdje se ovog ljeta može pronaći najbolja voda za kupanje.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
Proračun EU-a za 2020.
06/06/2019

Komisija je danas predložila proračun EU-a za 2020. u iznosu od 168,3 milijarde eura, a sredstva su namijenjena razvoju konkurentnosti europskoga gospodarstva te solidarnosti i sigurnosti u EU-u i izvan njega.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Gospodarstvo, financije i porezi
05/06/2019

Europska komisija danas je objavila preporuke po državama članicama 2019., u kojima je dala smjernice ekonomske politike za sve države članice EU-a za sljedećih od 12 do 18 mjeseci. Komisija je preporučila i da se obustavi postupak u slučaju prekomjernog deficita za Španjolsku te donijela niz dokumenata u okviru Pakta o stabilnosti i rastu. 

Kategorija:
Poslovne vijesti, Gospodarstvo, financije i porezi
Europska sveučilišta
04/06/2019

Danas je objavljeno šesto i dosad najveće izdanje rang-ljestvice sveučilišta U-Multirank u kojem je ocijenjeno više od 1700 sveučilišta iz 96 zemalja. U-Multirank svake godine uspoređuje uspješnost visokoškolskih ustanova u područjima koja su studentima najvažnija. U ovogodišnjem izdanju U Multirank uveo je novu značajku: kartu s prikazom sveučilišta s najboljim ukupnim rezultatima. Europske visokoškolske ustanove dobile su vrlo dobre ocjene: Poslovna škola EDHEC (Francuska), Tehnološko sveučilište Chalmers (Švedska) i Sveučilište u Groningenu (Nizozemska) svrstali su se među najbolja svjetska sveučilišta.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
Rezultati izbora, 29. svibnja
29/05/2019

Više od 50 posto građana Europske unije koji imaju pravo glasati izašlo je na ove izbore. Time je ostvaren najveći odaziv u 20 godina. Također je po prvi puta od prvih direktnih izbora održanih 1979. godine zabilježen rast broja birača.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
Challenges of Europe, Bol, Croatia
25/05/2019

Konferencija „Challenges of  Europe“ jedan je od najstarijih i značajnijih skupova ekonomista koje se događaju tijekom godine u našoj zemlji. Ove godine organizatori su se posebno istakli jer su dva pozvana predavanja održala i dva dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, profesor Eric Maskin i profesor Oliver Hart. Sadržaji konferencije koji su bili posebno usmjereni europskim temama bili su govor profesora Sergeja Gurijeva, glavnog ekonomista Europske banke za obnovu i razvitak, sudjelovanje Carlosa Martíneza Mongaya, zamjenika generalnog direktora u Glavnoj upravi Europske komisije za ekonomska i financijska pitanja u panel raspravi te govor Debore Revolltele, glavne ekonomistice Europske investicijske banke. 

Kategorija:
Poslovne vijesti, Gospodarstvo, financije i porezi
Komisija donijela napredna pravila za sigurno upravljanje bespilotnim letjelicama
24/05/2019

Europska komisija donijela je danas pravila na razini EU-a kako bi se osobama na tlu i u zraku zajamčila sigurnost sve intenzivnijeg prometa bespilotnih letjelica u Europi. Pravila će se primjenjivati na sve operatere bespilotnih letjelica – kako one koji ih koriste profesionalno tako i one koji se njima služe iz zabave.

Kategorija:
Znanost i tehnologija

Pages