Predstavništvo u Hrvatskoj

Vijesti

Pages

/croatia/file/freedom-meediajpg_hrfreedom-of-meedia.jpg

Sloboda medija i istraživačko novinarstvo
Copyright: EU

Europska komisija danas je objavila poziv na podnošenje prijedloga vrijedan 4,2 milijuna eura namijenjen potpori slobodi medija i istraživačkom novinarstvu. Tim se sredstvima pokazuje odlučnost EU-a glede promicanja i poticanja slobode i pluralizma medija.

Kategorija: Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

/croatia/file/vestager_hrvestager

Margrethe Vestager
Copyright: EU

Europska komisija otvorila je formalni protumonopolski istražni postupak kojim želi utvrditi krše li se Amazonovim korištenjem povjerljivih podataka o neovisnim maloprodajnim trgovcima koji prodaju na njegovoj platformi pravila EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja.

Kategorija: Objašnjenje EU-a

/croatia/file/rule-lawjpg_hrrule-of-law.jpg

Jačanje vladavine prava
Copyright: EU

Komisija je danas, na temelju iskustava stečenih od 2014. i savjetovanja održanih od travnja ove godine, donijela odluku o nizu mjera za daljnje jačanje vladavine prava u Europi. Komisija se tijekom proteklih pet godina morala suočiti s nizom izazova povezanih s vladavinom prava u Europskoj uniji. Europski projekt temelji se na kontinuiranom poštovanju vladavine prava. To je preduvjet da građani uživaju prava koja su im zajamčena pravom Unije i za uzajamno povjerenje među državama članicama. Danas objavljeni rezultati istraživanja Eurobarometra o mišljenju javnosti pokazuju da više od 80 % građana smatra da je vladavina prava vrlo važna i da ju je potrebno poboljšati. Većina građana (89 %) smatra da je potrebno poštovati vladavinu prava u svim državama članicama EU-a.

Kategorija: Pravosuđe i građanska prava

/croatia/file/uvdl_hruvdl

buduća predsjednica Ursula von der Leyen
Copyright: EC

Europski parlament izabrao je Ursulu von der Leyen za buduću predsjednicu Europske komisije. Ona je prva žena koja je izabrana za predsjednicu Europske komisije. Ursula von der Leyen najavila je da će se usredotočiti na ambiciozni program klimatskih promjena kako bi Europa bila prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine. Također se obvezala na blisku suradnju s Europskim parlamentom na jačanju demokracije i poštenog socijalnog tržišnog gospodarstva u Europi.

Kategorija: Objašnjenje EU-a

/croatia/file/codeweek-web_hrcodeweek web

tjedan programiranja
Copyright: Unsplash.com

Talenti i ljudi s odgovarajućim programerskim znanjima nedostaju nam već danas. Kako bi Europa zadržala globalnu kompetitivnost, Europska komisija provodi niz inicijativa kojima među građanima različitih dobi i socio-ekonomskih statusa nastoji skrenuti pozornost na temu digitalnih vještina te potaknuti njihovo zanimanje za programiranje. Doznajte više o njima!

/croatia/file/ursula-van-den-leyen_hrursula-van-den-leyen

Ursula von der Leyen
Copyright: EU

Danas Ursula von der Leyen (Njemačka, EPP), kandidatkinja Europskog vijeća, iznosi svoju viziju i planove za sljedećih pet godina i raspravlja o njima sa zastupnicima. Istog dana zastupnici glasaju o njezinoj kandidaturi.

Kategorija: Objašnjenje EU-a

/croatia/file/airbnb-2018jpg_hrairbnb-2018.jpg

Europska komisija i tijela EU-a za zaštitu potrošača traže da Airbnb poštuje pravila
Pixabay

Europska komisija danas je objavila da je Airbnb nakon pregovora poboljšao i u potpunosti pojasnio prikaz ponuda smještaja koje su sada u skladu sa standardima EU-a o zaštiti potrošača. Odgovor je to na zahtjeve Europske komisije i tijela EU-a za zaštitu potrošača iz srpnja 2018.

Kategorija: Okoliš, potrošači i zdravlje

/croatia/file/untitleddesignpng_hruntitled_design.png

Branko Baričević i Ognian Zlatev
Copyright: EU

Pozdrav od starog i novog voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Kategorija: Objašnjenje EU-a

/croatia/file/economic-forecastjpeg_hreconomic-forecast.jpeg

Ljetna gospodarska prognoza 2019.
Copyright:EU

Očekuje se rast hrvatskog gospodarstva u 2019. godini i lagano usporavanje na 2,7% sljedeće godine. Glavni čimbenik rasta bila je osobna potrošnja uz niske stope inflacije, porast prihoda od turizma i priljeva iz inozemstva. Investicije su porasle zbog povećanog korištenja EU fondova. Europsko gospodarstvo raste već sedmu godinu zaredom i očekuje se nastavak gospodarskog rasta u svim državama članicama. Rast europodručja u prvom tromjesečju premašio je očekivanja zahvaljujući nizu privremenih čimbenika, primjerice blagoj zimi i oporavku prodaje automobila. Pridonijele su mu i mjere fiskalne politike kojima je povećan raspoloživi dohodak kućanstava u nekoliko država članica.

Kategorija: Poslovne vijesti

/croatia/file/digital-healthjpg_hrdigital-health.jpg

AI za zdravlje
copyright: chafea

Europska komisija danas je objavila poziv na podnošenje prijedloga u okviru kojega je dostupno 35 milijuna eura za razvoj analize medicinskih snimaka radi dijagnosticiranja karcinoma pomoću umjetne inteligencije te drugih alata i analitičkih rješenja usmjerenih na sprječavanje, predviđanje i liječenje najčešćih oblika karcinoma. Poziv je dio programa Obzor 2020., putem kojega Komisija ulaže ukupno 177 milijuna eura u „digitalnu transformaciju zdravstva i skrbi“ te „pouzdana digitalna rješenja i kibersigurnost u području zdravstva i skrbi“.

Kategorija: Okoliš, potrošači i zdravlje

Pages