Predstavništvo u Hrvatskoj

Vijesti

Pages

Europske snage solidarnosti
10/08/2018

Europska komisija poziva sve zainteresirane da se jave s idejama za projekte koji bi se mogli ostvariti u okviru Europskih snaga solidarnosti. Iz proračuna EU-a izdvojeno je ukupno 44 milijuna EUR za dodjelu odabranim projektima, koji će biti otvoreni mladima iz cijele Europe i izvan nje. Ovaj je poziv prvi u nizu poziva zahvaljujući kojima će se do kraja 2020. omogućiti najmanje 100 000 mladih da sudjeluju u Europskim snagama solidarnosti. 

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
06/08/2018

Iz novih podataka koje je danas objavio Europski potporni ured za azil (EASO) vidljiv je trend smanjenja broja zahtjeva za azil u 2018. U prvoj polovini 2018. u državama članicama EU-a te Norveškoj i Švicarskoj podneseno je 301 390 zahtjeva za azil, što je 15 % manje nego u prvoj polovini 2017. U lipnju ove godine takvih je zahtjeva bilo 1600 manje nego u svibnju. Nakon pada od 43 % u 2017. ovi podaci potvrđuju trend smanjenja broja zahtjeva za azil u EU-u.

Kategorija:
Vanjski odnosi i vanjski poslovi
Posljedice suše
02/08/2018

Europska komisija osigurava pomoć europskim poljoprivrednicima koji se bore s posljedicama ekstremnih suša. Poljoprivrednici će moći primati predujmove za izravna plaćanja i plaćanja za ruralni razvoj te će im se za potrebe prehrane životinja omogućiti veća fleksibilnost u korištenju zemljišta koja se inače ne koristi za proizvodnju.

Kategorija:
Poljoprivreda, ribarstvo i hrana
OurOcean kampanja - HoR B. Baricevic čisti obalu od morskog smeća
01/08/2018

Izvješće Komisije pokazuje da države članice jačaju mjere zaštite morskog okoliša.

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje
01/08/2018

Obilježavanjem Dana sjećanja na Rome u holokaustu 2. kolovoza iskazujemo počast stotinama tisuća romskih žrtava holokausta. Dužnost je svih država članica EU-a da osiguraju djelotvorne politike za sjećanje na žrtve povijesnih zlodjela, zaštitu i očuvanje povijesnih lokaliteta te da promiču obrazovanje i istraživanje u tom području. Nadalje, dužnost je svakoga od nas u EU-u da sa svojim sugrađanima postupamo s poštovanjem, kako bi se očuvalo dostojanstvo posebno najugroženijih u našem društvu.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava
Galileo sateliti
25/07/2018

Iz europskog lansirnog sustava Ariane-5 u Europskom svemirskom centru u Francuskoj Gijani danas su uspješno lansirana još četiri satelita sustava Galileo. Konstelacija globalnog satelitskog navigacijskog sustava EU-a sada broji 26 satelita, koji će omogućiti preciznije signale za brojne važne usluge.

Kategorija:
EBRD, EIB i EK podupiru zeleniju energiju u Zagrebu
24/07/2018

Krediti vrijedni 130 milijuna eura i jamstvo iz “Junckerovog plana” omogućit će zamjenu turbina na loživo ulje za proizvodnju toplinske i električne energije.

Kategorija:
20/07/2018

U mjesečnom paketu odluka o povredama Europska komisija („Komisija”) pokreće pravne postupke protiv država članica koje se ne pridržavaju obveza u skladu s pravom EU-a.

 

 

Kategorija:
19/07/2018

Komisija je danas objavila smjernice kojima želi pomoći ulagačima u EU-u da ostvare svoja prava pred nacionalnim upravama i sudovima, a državama članicama da štite javni interes u skladu s pravom EU-a.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Objašnjenje EU-a
19/07/2018

Priprema za povlačenje Ujedinjene Kraljevine nije samo odgovornost institucija EU-a. To je zajednički napor EU-a te nacionalnih i regionalnih tijela, a uključuje i gospodarske subjekte i druge privatne subjekte – svi se moraju bolje pripremiti za sve scenarije i preuzeti odgovornost za svoju specifičnu situaciju.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a

Pages