Predstavništvo u Hrvatskoj

Vijesti

Pages

18/09/2018

Europska unija pojačala je potporu slobodi medija na zapadnom Balkanu i njihovu razvoju u područjima odgovornog novinarstva, financiranja medija, izgradnje kapaciteta, regionalne suradnje i podrške mladim novinarima. To je potvrđeno na drugim Danima medija, konferenciji EU-a i zapadnog Balkana održanoj u Skoplju od 17. do 18. rujna.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi, Pravosuđe i građanska prava
SOTEU 2018.
14/09/2018

U svojem govoru o stanju Unije 12. rujna predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: Afrika ne treba milostinju, nego istinskog i pravednog partnera. A to partnerstvo jednako je potrebno i nama Europljanima. Danas predlažemo novi savez između Afrike i Europe, savez za održiva ulaganja i radna mjesta. Predviđamo da bi se u sljedećih pet godina tim savezom pridonijelo otvaranju i do 10 milijuna radnih mjesta u Africi. Vjerujem da bismo brojne trgovinske sporazume EU-a i Afrike trebali pretočiti u interkontinentalni sporazum o slobodnoj trgovini, u gospodarsko partnerstvo ravnopravnih.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Vanjski odnosi i vanjski poslovi
SOTEU 2018.
14/09/2018

Komisija predlaže ukidanje pomicanja sata
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je 12. rujna 2018. u govoru o stanju Unije rekao: „Svi mi izjavljujemo, uglavnom u političkim govorima, kako moramo biti odlučniji u velikim, a suzdržaniji u malim pitanjima. Europljani nam, međutim, neće pljeskati ako i dalje zbog europskih propisa budu morali pomicati sat dvaput na godinu. Komisija danas predlaže da se to promijeni. Pomicanje sata treba ukinuti. U skladu s načelom supsidijarnosti, države članice moraju same odlučiti trebaju li se njihovi građani ravnati prema ljetnom ili zimskom vremenu. Očekujem da jednako misle i Parlament i Vijeće te da će pronaći rješenje koje će biti u skladu s unutarnjim tržištem. To je stvar koja zahtijeva hitno rješavanje.”

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
SOTEU 2018.
13/09/2018

Stanje Unije 2018.
Komisija predlaže posljednje elemente za postizanje kompromisa o reformi u području upravljanja migracijama i granicama.
U svojem govoru o stanju Unije 12. rujna 2018. predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: Ne smijemo se više natezati i tražiti ad hoc rješenje svaki put kad pristane novi brod. Privremena solidarnost nije dovoljna. Od danas pa nadalje potrebna nam je trajna solidarnost.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
SOTEU 2018.
12/09/2018

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je danas pred zastupnicima u Europskom parlamentu u Strasbourgu govor o stanju Unije za 2018., u kojem je iznio svoje prioritete za predstojeću godinu te viziju daljnje izgradnje „ujedinjenije, snažnije i demokratskije Unije“, što je bila tema njegova govora 2017.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
Međunarodni dan mladih 2017.
11/09/2018

Europska komisija otvorila godišnje natjecanje u prevođenju za srednje škole.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
Mlijeko, voće i povrće za školsku djecu u EU-u
03/09/2018

S početkom školske godine nastavlja se EU-ov program voća, povrća i mlijeka u školama u državama članicama koje u njemu sudjeluju. U cilju promicanja zdravih prehrambenih navika među djecom ovaj program EU-a uključuje distribuciju voća, povrća i mliječnih proizvoda te posebne obrazovne programe u okviru kojih će se učenike podučavati o važnosti zdrave prehrane i načinu proizvodnje hrane.

Kategorija:
Poljoprivreda, ribarstvo i hrana, Kultura, obrazovanje i mladi
Pristup vodi
28/08/2018

Hrvatska: poboljšana vodno-komunalna infrastruktura u Rijeci zahvaljujući sredstvima EU-a

Kategorija:
Energija i prirodni resursi, Okoliš, potrošači i zdravlje
Europske snage solidarnosti
10/08/2018

Europska komisija poziva sve zainteresirane da se jave s idejama za projekte koji bi se mogli ostvariti u okviru Europskih snaga solidarnosti. Iz proračuna EU-a izdvojeno je ukupno 44 milijuna EUR za dodjelu odabranim projektima, koji će biti otvoreni mladima iz cijele Europe i izvan nje. Ovaj je poziv prvi u nizu poziva zahvaljujući kojima će se do kraja 2020. omogućiti najmanje 100 000 mladih da sudjeluju u Europskim snagama solidarnosti. 

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
06/08/2018

Iz novih podataka koje je danas objavio Europski potporni ured za azil (EASO) vidljiv je trend smanjenja broja zahtjeva za azil u 2018. U prvoj polovini 2018. u državama članicama EU-a te Norveškoj i Švicarskoj podneseno je 301 390 zahtjeva za azil, što je 15 % manje nego u prvoj polovini 2017. U lipnju ove godine takvih je zahtjeva bilo 1600 manje nego u svibnju. Nakon pada od 43 % u 2017. ovi podaci potvrđuju trend smanjenja broja zahtjeva za azil u EU-u.

Kategorija:
Vanjski odnosi i vanjski poslovi

Pages