Predstavništvo u Hrvatskoj

Vijesti

Pages

EU projekti uz koje ćete lakše pronaći bolji posao
22/05/2019

Ulaskom u EU svakoj državi članici omogućena je suradnja na jedinstvenom tržištu Europske unije, na kojem je zajamčeno slobodno kretanje roba, usluga, ljudi i kapitala. Uz to, svakoj se državi članici omogućuje pomoć u obliku financiranja na području različitih projekata. Europska komisija uza sve to dodatno odvaja sredstva za obrazovanje, istraživanje i inovacije kako bi se svakom građaninu EU-a omogućila edukacija i potencijalno zapošljavanje.

Kategorija:
Zapošljavanje i socijalna prava
Neven Mimica u Zagrebu
21/05/2019

Neven Mimica, Povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj, održao je Dijalog s građanima na Ekonomskom fakultetu u Splitu kao prvi govornik stručnog skupa nazvanog „Hrvatska kakvu trebamo – pogled izvana“ kojeg je ta akademska ustanova organizirala u suradnji s Večernjim listom. Navedeni skup uvod je u već tradicionalnu godišnju konferenciju, „Challenges of Europe“, koja se do kraja ovog tjedna održava u Bolu na otoku Braču. Ta konferencija je jedan od najstarijih i značajnijih skupova ekonomista u našoj zemlji i jedan od najznačajnijih u Europi i svijetu u 2019. godini. Pozvana predavanja održati će dva dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, prof. Eric Maskin i prof. Oliver Hart, te drugi renomirani svjetski ekonomisti. Neven Mimica je u svom predavanju studentima i profesorima Ekonomskog fakulteta u Splitu objasnio EU politiku suradnje s međunarodnim partnerima, posebno naglasivši Agendu 2030 za održivi razvoj.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Vanjski odnosi i vanjski poslovi
Flota zrakoplova za gašenje požara
21/05/2019

U sklopu priprema za obranu od šumskih požara tijekom sljedećeg ljeta, Europska komisija danas je okupila prvu flotu zrakoplova za gašenje požara u okviru novog sustava rescEU za sprečavanje prirodnih katastrofa. Tijekom početnog prijelaznog razdoblja flota će se sastojati od sedam aviona za gašenje požara i šest helikoptera, a Komisija zajedno s državama sudionicama nastoji angažirati dodatna sredstva u nadolazećim tjednima.

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje, Objašnjenje EU-a
Infodan o novom natječaju za usluge pismenog prevođenja (TRAD19)
15/05/2019

Glavna uprava za pismeno prevođenje (DGT) Europske komisije uskoro će objaviti novi natječaj za usluge pismenog prevođenja (najavljen u prethodnoj obavijesti). Kako bi potencijalnim podnositeljima ponuda pružila dodatne informacije i omogućila postavljanje pitanja, Glavna uprava za pismeno prevođenje organizira niz informativnih predstavljanja diljem Europske unije.

Kategorija:
Zapošljavanje i socijalna prava, Objašnjenje EU-a
Nagrada EU-a za djelovanje u području zdravlja
30/04/2019

Europska komisija ovogodišnju je nagradu EU-a za djelovanje u području zdravlja posvetila inicijativama gradova, nevladinih organizacija i škola koje su pridonijele ili pridonose povećanju javnog zdravlja u Europskoj uniji sprječavanjem i smanjivanjem pretilosti u djece i mladih.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi, Okoliš, potrošači i zdravlje, Objašnjenje EU-a
Koliko nam IoT pomaže, ali i mijenja svakodnevnicu
23/04/2019

Jeste li znali da se, prema istraživanju Europske komisije, procjenjuje da će tržišna vrijednost IoT tehnologije u EU-u do 2020. narasti do čak jednog trilijuna eura? Internet stvari (IoT) je srž procesa digitalizacije gospodarstva i društva, te je ključna sastavnica strategije Europske komisije za digitalizaciju europske industrije i digitalnog tržišta. Europske vrijednosti primjenjuju se na internet stvari kako bi osnažile građane, zahvaljujući visokim standardima privatnosti i sigurnosti. No, znate li kako IoT doprinosi našem svakodnevnom životu?

Kategorija:
Znanost i tehnologija
InvestEU
18/04/2019

Europska komisija pozdravlja današnje glasovanje u Europskom parlamentu o programu InvestEU čija je svrha potaknuti privatna i javna ulaganja u Europskoj uniji u sljedećem dugoročnom proračunskom razdoblju. Glasovanje je korak naprijed prema uspostavi programa.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Gospodarstvo, financije i porezi
Rast, poslovanje, novac
18/04/2019

Projekt unije tržišta kapitala okosnica je Komisijina plana za poticanje rasta u Europi, ulaganje u inovacije i promicanje globalne konkurentnosti Unije. Nakon što je postignut dogovor o 11 od 13 prijedloga, unija tržišta kapitala postat će istinski pokretač ulaganja na jedinstvenom tržištu jer će poduzećima u Uniji osigurati dodatne izvore financiranja, a građanima nove mogućnosti štednje za budućnost. Unija tržišta kapitala omogućit će usmjeravanje ulaganja u ekološki prihvatljive projekte i tako pridonijeti programu EU-a za održivo i ugljično neutralno gospodarstvo. Osim toga, snažna unija tržišta kapitala nužna je dopuna bankovnoj uniji koja pridonosi jačanju ekonomske i monetarne unije i međunarodne uloge eura.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Gospodarstvo, financije i porezi, Zapošljavanje i socijalna prava
WiFi4EU 2. krug poziva
01/04/2019

Europska komisija najavila je ponovno otvaranje poziva u okviru programa WiFi4EU za 4. travnja 2019. u 13:00 sati. Kako bi mogli podnijeti zahtjev za vaučer u iznosu od 15.000 EUR, gradovi i općine se prije poziva trebaju registrirati na  WiFi4EU portalu. Poziv će biti otvoren do 05. travnja 2019. do 17:00 sati.

Kategorija:
Znanost i tehnologija
Mlijeko, voće i povrće za školsku djecu u EU-u
27/03/2019

Danas su odobrena nacionalna proračunska sredstva za taj program u školskoj godini 2019./2020. 145 milijuna eura namijenjeno je za voće i povrće, a preostalih 105 milijuna eura za mlijeko i mliječne proizvode. Osim opskrbe tim proizvodima, programom EU-a za škole potiče se razvoj zdravih prehrambenih navika kod djece uz ciljane pedagoške programe u okviru kojih se objašnjava važnost pravilne prehrane i način proizvodnje hrane.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi, Okoliš, potrošači i zdravlje, Objašnjenje EU-a

Pages