Predstavništvo u Hrvatskoj

Vijesti

Pages

Javno savjetovanje o zaštiti zviždača
23/04/2018

Današnjim prijedlogom utvrdit će se novi standardi na razini EU-a te će se tako zajamčiti visoka razina zaštite za zviždače koji prijave kršenja prava EU-a. Novim aktom uspostavit će se sigurni kanali za prijavljivanje unutar organizacija te za prijavljivanje javnim tijelima. Ujedno će se zviždači zaštititi od otpuštanja, nazadovanja i drugih oblika odmazde te će se nacionalna tijela obvezati da obavješćuju građane i osiguravaju izobrazbu o postupanju prema zviždačima za javna tijela.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava
23/04/2018

Posebno izdanje Eurobarometra: smatraju li Europljani život u EU-u pravednim? Nova, danas objavljena anketa pokazuje kako većina Europljana smatra da je život u EU-u općenito pravedan, no izražava zabrinutost u pogledu rada pravosuđa, političkih odluka te dohodovne nejednakosti.

Kategorija:
EU
17/04/2018

Danas je Europska komisija donijela svoj godišnji paket o proširenju, uključujući sedam pojedinačnih izvješća, u kojem se ocjenjuje provedba politike proširenja Europske unije, utemeljene na dogovorenim kriterijima te pravednoj i strogoj uvjetovanosti. Napredak na europskom putu objektivan je i na zaslugama utemeljen proces koji ovisi o konkretnim rezultatima koje postigne svaka pojedina zemlja, pri čemu su glavni prioriteti vladavina prava, pravosuđe i temeljna prava.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Vanjski odnosi i vanjski poslovi
Dvojna kvaliteta hrane
11/04/2018

Na zabrinutost građana izraženu u uspješnoj europskoj građanskoj inicijativi Komisija danas odgovara prijedlogom za poboljšanje transparentnosti znanstvenih studija u području sigurnosti hrane.

Kategorija:
Poljoprivreda, ribarstvo i hrana
Novi prijedlog za potrošače
11/04/2018

EU već ima neka od najjačih pravila o zaštiti potrošača u svijetu, no iz nedavnih slučajeva, kao što je Dieselgate, vidljive su poteškoće povezane s punom provedbom tih pravila u praksi. Novim pogodnostima za potrošače kvalificiranim će se tijelima omogućiti pokretanje reprezentativnih postupaka u ime potrošača, a tijela za zaštitu potrošača u državama članicama dobit će veće ovlasti za izricanje sankcija.

Kategorija:
Gospodarstvo, financije i porezi, Okoliš, potrošači i zdravlje
Projekt „Road Trip”
11/04/2018

Putovanje mladih Europljana i za mlade Europljane počinje 14. travnja 2018. mediteranskom rutom u koju su uvrštene Grčka, Bivša jugoslavenska republika Makedonija, Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Italija i Francuska. 

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi, Promet i putovanje
Pobjednik Juvenes translatores natjecanja Anto Kuvačić
10/04/2018

Europska komisija nagradila 28 najboljih europskih mladih prevoditelja na 11. godišnjem natjecanju Juvenes Translatores

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
10/04/2018

Prema preliminarnim statističkim podacima o sigurnosti na cestama za 2017. koje je danas objavila Komisija, već se drugu godinu zaredom broj nesreća sa smrtnim slučajevima smanjio za 2 %. Postignut napredak, ali potrebno je novo djelovanje za znatan daljnji napredak.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a, Promet i putovanje
poticanje ulaganja poduzetničkoga kapitala u inovativna novoosnovana poduzeća u Europi
10/04/2018

Europa se može pohvaliti bogatstvom talenata, vrhunskih istraživača i vještih poduzetnika, ali mogla bi učiniti više da se ta izvrsnost pretvori u priče o uspjehu. Pristup poduzetničkom kapitalu za inovacije u tome ima ključnu ulogu. Komisija i EIF danas objavljuju imena šest fondova koji će primiti potporu EU-a u okviru misije za ulaganja u europsko tržište poduzetničkoga kapitala.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Objašnjenje EU-a
Komisija poduzima daljnje mjere za bolju zaštitu radnika od kancerogenih tvari
05/04/2018

Cilj je predloženih izmjena ograničiti izloženost petorima tvarima koje uzrokuju rak, uz 21 tvar koja je već obuhvaćena tom direktivom ili čije je uključivanje predloženo. Komisija time nastavlja neprekidno raditi na poboljšanju zaštite radnika od štetnih kemikalija kako bi se spriječio nastanak novih slučajeva raka povezanog s uvjetima rada te drugih zdravstvenih problema.

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje, Objašnjenje EU-a

Pages