Predstavništvo u Hrvatskoj

Vijesti

Pages

/croatia/file/untitleddesignpng_hruntitled_design.png

Branko Baričević i Ognian Zlatev
Copyright: EU

Pozdrav od starog i novog voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Kategorija: Objašnjenje EU-a

/croatia/file/digital-healthjpg_hrdigital-health.jpg

AI za zdravlje
copyright: chafea

Europska komisija danas je objavila poziv na podnošenje prijedloga u okviru kojega je dostupno 35 milijuna eura za razvoj analize medicinskih snimaka radi dijagnosticiranja karcinoma pomoću umjetne inteligencije te drugih alata i analitičkih rješenja usmjerenih na sprječavanje, predviđanje i liječenje najčešćih oblika karcinoma. Poziv je dio programa Obzor 2020., putem kojega Komisija ulaže ukupno 177 milijuna eura u „digitalnu transformaciju zdravstva i skrbi“ te „pouzdana digitalna rješenja i kibersigurnost u području zdravstva i skrbi“.

Kategorija: Okoliš, potrošači i zdravlje

/croatia/file/digital-infrastructure-2019jpg_hrdigital-infrastructure-2019.jpg

Jačanje prekogranične digitalne infrastrukture
copyright

Drugi poziv za Instrument za povezivanje Europe – telekomunikacije: 25 milijuna eura za jačanje prekogranične digitalne infrastrukture

/croatia/file/euflag0jpg_hr

Nakon ostavke Andrusa Ansipa i Corine Creţu radi preuzimanja dužnosti zastupnikâ u Europskom parlamentu predsjednik Juncker odlučio je njihove portfelje privremeno dodijeliti potpredsjedniku Šefčoviču odnosno povjereniku Hahnu. Andrus Ansip dosad je radio kao potpredsjednik za digitalno jedinstveno tržište, dok je Corina Creţu bila zadužena za regionalnu politiku.

Kategorija: Objašnjenje EU-a

/croatia/file/hottopicsjpg_hr

Europska komisija danas je odlučila registrirati tri nove europske građanske inicijative: „Cijenom ugljika protiv klimatskih promjena”, „Poduprimo znanstveni napredak: usjevi su važni!” i „Europa bez plastike!”.

Kategorija: Objašnjenje EU-a

/croatia/file/eu-projekti-uz-koje-%C4%87ete-lak%C5%A1e-prona%C4%87i-bolji-posao-0_hrEU projekti uz koje ćete lakše pronaći bolji posao

EU projekti uz koje ćete lakše pronaći bolji posao
Copyright AP

U okviru inicijative WiFi4EU Europska komisija želi osigurati besplatan pristup bežičnom internetu za sve građane EU u javnim prostorima. Svi građani, kako lokalni stanovnici, tako i posjetitelji, tako će moći koristiti Internet besplatno putem WiFi pristupnih točaka u parkovima, muzejima, zdravstvenim ustanovama, upravama i ostalim javnim prostorima.

/croatia/file/g20-summit-osaka-2019jpg_hrg20-summit-osaka-2019.jpg

Međunardoni izložbeni centar, Osaka
Copyright: European Union, 2019

Predsjednik Juncker će zajedno s predsjednikom Tuskom i povjerenikom Moscovicijem 28. i 29. lipnja sudjelovati na četrnaestom sastanku na vrhu skupine G20 u Osaki čiji je domaćin japanski premijer Shinzō Abe. Uoči njegova održavanja predsjednici Juncker i Tusk pobrojali su u pismu čelnicima EU-a zajedničke prioritete Unije na ovogodišnjem sastanku na vrhu.

Kategorija: Objašnjenje EU-a, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

/croatia/file/20151208cybersecurityjpg_hr

Aktom o kibersigurnosti prvi se put uvode pravila na razini EU-a za kibersigurnosnu certifikaciju proizvoda, postupaka i usluga. Nadalje, njime se uspostavlja novi stalni mandat Agencije EU-a za kibersigurnost (ENISA), te joj se dodjeljuje više sredstava da bi mogla ostvarivati svoje ciljeve. Prema novim pravilima o telekomunikacijama (Europski zakonik elektroničkih komunikacija) države članice odgovorne su za održavanje integriteta i sigurnosti javnih komunikacijskih mreža, a moraju se pobrinuti i da operatori poduzmu tehničke i organizacijske mjere za adekvatno upravljanje rizicima za sigurnost mreža i usluga. Tim se propisima nadležnim državnim regulatornim tijelima dodjeljuju ovlasti, npr. da objave obvezujuće upute i osiguraju njihovo poštovanje. Osim toga, države članice mogu općim ovlastima operatora dodati uvjete koji se odnose na sigurnost javnih mreža od neovlaštenog pristupa kako bi se zaštitila povjerljivost komunikacija.

Kategorija: Znanost i tehnologija

/croatia/file/p040452-104845jpg_hrP040452-104845.jpg

Sporazum o trgovini i ulaganjima s Vijetnamom
Copyright: EU

EU u nedjelju potpisuje sporazume o trgovini i ulaganjima s Vijetnamom. Sporazumi bi trebali donijeti brojne nove prednosti europskim i vijetnamskim poduzećima, potrošačima i radnicima te će se njima istodobno promicati poštovanje radničkih prava, zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena u okviru Pariškog sporazuma.

Kategorija: Poslovne vijesti, Objašnjenje EU-a

/croatia/file/zlatev-2019jpeg_hrzlatev-2019.jpeg

Ognian Zlatev
Copyright: REP Sofia

Europska komisija danas je imenovala g. Ogniana Zlateva kao novog voditelja Predstavništva Komisije u Zagrebu (Hrvatska), koji će svoju novu dužnost preuzeti 1. srpnja 2019. G. Zlatev preuzima dužnost g. Branka Baričevića, koji postaje savjetnik predsjednika Junckera za pripremu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. 

Kategorija: Objašnjenje EU-a

Pages