Predstavništvo u Hrvatskoj

SURE: Izvješće potvrđuje uspjeh instrumenta u zaštiti radnih mjesta i prihoda

/croatia/file/izvjesce-potvrdjuje-uspjeh-instrumenta-u-zastiti-radnih-mjesta-2021_hrizvjesce-potvrdjuje-uspjeh-instrumenta-u-zastiti-radnih-mjesta-2021

SURE: Izvješće potvrđuje uspjeh instrumenta u zaštiti radnih mjesta i prihoda
copyright EC Audiovisual service

Komisija je objavila drugo izvješće o učinku instrumenta SURE namijenjenog zaštiti radnih mjesta i prihoda pogođenih pandemijom bolesti COVID-19.

22/09/2021

U izvješću je utvrđeno da je SURE uspješno ublažio teške socioekonomske posljedice pandemije bolesti COVID-19. Procjenjuje se da su nacionalne mjere tržišta rada koje podupire instrument SURE u 2020. smanjile nezaposlenost za gotovo 1,5 milijuna radnih mjesta.

Instrument SURE pridonio je učinkovitom ograničavanju povećanja nezaposlenosti u državama članicama korisnicama tijekom krize. Zahvaljujući instrumentu SURE i drugim mjerama potpore, pokazalo se da je to povećanje nezaposlenosti znatno manje nego tijekom svjetske financijske krize, unatoč znatno većem padu BDP-a. Dosad je odobreno ukupno 94,3 milijarde eura financijske pomoći za 19 država članica, od čega je isplaćeno 89,6 milijardi eura. Cjelovito priopćenje za medije dostupno je ovdje.