Predstavništvo u Hrvatskoj

Od 15. lipnja - "u roamingu kao kod kuće"

EU od 15. lipnja 2017. ukida naknade za roaming za sve osobe koje putuju unutar EU-a. Ukidanje dodatnih naknada putnicima koji svojim mobilnim telefonima upućuju pozive, šalju poruke ili pretražuju internet dok su u inozemstvu jedan je od najvećih europskih uspjeha.

Date: 
15/06/2017 (All day)

Mobilni operatori korisnicima koji imaju prebivalište u državi članici operatora ili s njom imaju čvrste veze moraju ponuditi svoje usluge u roamingu po domaćim cijenama. Za korištenje uslugom u roamingu kao kod kuće nije potrebna službena registracija. Od 15. lipnja 2017. ona bi trebala biti automatski uključena u sve ugovore o mobilnim uslugama koje operatori nude u roamingu. 

Europska komisija od 2007. uspješno radi na smanjivanju potrošačkih cijena roaminga. To je promijenilo navike mnogih Europljana koji su prije toga isključivali svoje mobilne telefone tijekom putovanja. Europska komisija predložila je 2013. zakone u cilju prekida naknada za roaming za osobe koje povremeno putuju unutar EU-a. Europski parlament i Vijeće u listopadu 2015. suglasili su se da bi ti zakoni trebali stupiti na snagu 15. lipnja 2017. (vidi pojedinosti).

Od 15. lipnja 2017. moći ćete se koristiti svojim mobilnim uređajem dok ste na putovanju u EU-u za jednaku cijenu kao kod kuće, tj. uslugom u roamingu kao kod kuće, koja podliježe poslovnoj politici pravedne uporabe.

Kakva su dosad bila smanjenja cijena roaminga?

  •     EU je od 2007. uspio postići smanjenje cijena poziva od 92 %

  •     EU je od 2009. uspio postići smanjenje cijena SMS poruka od 92 %

  •     Potrošnja podataka u roamingu sad je do 96 % jeftinija u usporedbi s 2012. kad se počela primjenjivati prva gornja granica maloprodajne cijene podataka u roamingu

  •     Od 2008. do 2015. količina podataka u roamingu povećala se više od 100 puta.

Inicijativa "u roamingu kao kod kuće" kao i ostale inicijative strategija za Digitalno gospodarstvo i društvo nastoji osigurati građanima sve pogodnosti digitalnih usluga time unaprijeđujući digitalno gospodarstvo.  Komisija je u svibnju 2017., na polovini svojeg mandata, objavila pregled svoje strategije jedinstvenog digitalnog tržišta u kojem je ocijenila postignuti napredak i najavila daljnje mjere kako bi digitalno gospodarstvo postiglo putpuni potencijal.