Predstavništvo u Hrvatskoj

Ulaganje u mlade ljude u Europi: Komisija pokreće Europske snage solidarnosti

Mnogi mladi Europljani spremni su volontirati ili raditi za opće dobro u projektima u kojima njihova pomoć donosi rezultate te pokazati solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju. Pronaći odgovarajuću priliku za volontiranje može biti teško. Zbog toga su osnovane Europske snage solidarnosti.

07/12/2016

Europska komisija danas pokreće Europske snage solidarnosti, koje je predsjednik Juncker najavio prije samo dva mjeseca. Riječ je o prvoj realizaciji prioriteta djelovanja utvrđenih u Planu iz Bratislave. Od danas se mladi od 18 do 30 godina mogu prijaviti za nove prilike da znatno doprinesu društvu diljem EU-a te da na početku karijere steknu vrijedno iskustvo i korisne vještine. Komisija predstavlja i niz mjera za poticanje zapošljavanja mladih, poboljšanje i modernizaciju obrazovanja, veće ulaganje u vještine mladih te bolje mogućnosti učenja i studija u inozemstvu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: Europske snage solidarnosti pružit će priliku mladim ljudima spremnima da kvalitetno doprinesu društvu i pomognu u iskazivanju solidarnosti, a to je potrebno i svijetu i Europskoj uniji. Za mene to je oduvijek bila bit Europske unije. Ne povezuju nas Ugovori ni industrijski ili gospodarski interesi, već vrijednosti. A baš oni koji volontiraju žive u skladu s europskim vrijednostima.

Današnjim prijedlozima prvi se put na razini EU-a okupljaju različite aktivnosti s jedinstvenim ciljem: poboljšati mogućnosti za mlade.

 

Kontekst

U govoru o stanju Unije za 2016. predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker najavio je da kani pojačati mjere za pomoć mladima. Posebno je najavio stvaranje Europskih snaga solidarnosti u okviru šireg političkog programa usmjerenog na uključivanje mladih u društvo i kazao je: Ne želim se pomiriti s time da Europa bude kontinent nezaposlenih mladih. Ne želim se pomiriti s time da bi oni rođeni nakon 2000., generacija Y, mogli biti prvi naraštaj u zadnjih 70 godina koji je siromašniji od svojih roditelja.[…] Nastavit ćemo provoditi Jamstvo za mlade diljem Europe, i tako unaprjeđivati vještine Europljana i pomagati regijama i mladima kojima je pomoć najpotrebnija.

Na sastanku na vrhu u Bratislavi 16. rujna 2016. i šefovi država i vlada 27 država članica EU-a potvrdili su predanost borbi protiv nezaposlenosti mladih i stvaranju novih prilika za mlade. Takozvanim „Planom iz Bratislave” utvrđeni su konkretni ciljevi i rokovi da se osigura budućnost s gospodarskom perspektivom za sve, zaštiti naš način života, a mladima pruži više prilika. Tim se rezultatima Vijeće obvezalo na donošenje odluka o potpori EU-a državama članicama u borbi protiv nezaposlenosti mladih i o pojačanim programima EU-a posvećenima mladima prije kraja ove godine.

Komisija je 4. listopada 2016. objavila izvješće o glavnim postignućima postojećeg Jamstva za mlade i Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI) od njihova pokretanja 2013.