Predstavništvo u Hrvatskoj

Strategija za zapadni Balkan

/croatia/file/eu-enlargement-2025jpg_hreu-enlargement-2025.jpg

proširenje Europske unije
© EU

Komisija je danas donijela strategiju za „Vjerodostojnu perspektivu proširenja i pojačanu suradnju EU-a sa zapadnim Balkanom”.

06/02/2018

Kao što je predsjednik Juncker najavio u svojem govoru o stanju Unije 2017., Komisija je danas donijela strategiju za „Vjerodostojnu perspektivu proširenja i pojačanu suradnju EU-a sa zapadnim Balkanom”, kojom se potvrđuje europska budućnost regije kao geostrateško ulaganje u stabilnu, jaku i ujedinjenu Europu koja se temelji na zajedničkim vrijednostima. U njoj se navode prioriteti i područja u kojima je potrebna veća zajednička suradnja te posebni izazovi s kojima se zapadni Balkan suočava, posebice potreba za temeljnim reformama i dobrosusjedskim odnosima. Vjerodostojna perspektiva proširenja zahtijeva stalna nastojanja i trajne reforme. Napredak na europskom putu objektivan je proces koji se temelji na zaslugama te ovisi o konkretnim rezultatima svake zemlje.

Danas je Europska komisija najavila šest vodećih inicijativa odnosno posebnih mjera koje će EU poduzeti sljedećih godina kako bi dao potporu transformaciji zapadnog Balkana u područjima od zajedničkog interesa. Inicijative obuhvaćaju jačanje vladavine prava, veću suradnju u području sigurnosti i migracija uz pomoć zajedničkih istražiteljskih timova i europske granične i obalne straže, širenje energetske unije EU-a na zapadni Balkan te smanjenje troškova roaminga i uvođenje širokopojasnog interneta u regiji. U strategiji se također naglašava da EU treba biti spreman prihvatiti nove članice kada one ispune kriterije.