Predstavništvo u Hrvatskoj

Europski povjerenik Hogan završio radni posjet Hrvatskoj

/croatia/file/cssr-hogan-cd-zagrebjpg_hr

Povjerenik Phil Hogan u razgocoru s medijima
Cssr Phil Hogan talks in Zagreb, 2017

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu  i ruralni razvoj Phil Hogan boravio je  u radnom posjetu u Republici Hrvatskoj 23. i 24. ožujka 2017.

24/03/2017

Prvog dana svog posjeta 23. ožujka 2017. sastao se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske g. Andrejem Plenkovićem i s ministrom poljoprivrede g. Tomislavom Tolušićem s kojim je razmijenio mišljenje o stanju zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

 

Povjerenik Hogan posjetio je i Hrvatski sabor gdje se susreo s članovim saborskog Odbora za poljoprivredu, Odbora za europske poslove te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Istog dana, povjerenik Hogan posjetio je i peradarsku farmu na obiteljskom gospodarstvu Zore Dužaić u Kominu (Sv. Ivan Zelina).

 

Drugog dana službenog posjeta Republici Hrvatskoj povjerenik Europske komisije za poljoprivredu  i ruralni razvoj Phil Hogan u prostorima Laube u Zagrebu sudjelovao je na konferenciji upriličenoj u povodu dodjele nagrade najboljem mladom poljoprivredniku Hrvatske na kojoj je zajedno s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i zastupnicom u Europskom parlamentu Marijanom Petir proglasio najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske. Na konferenciji se uz najboljeg mladog poljoprivrednika predstavilo i deset  mladih poljoprivrednika Hrvatske koji su bili u užem izboru za titulu najboljeg.

 

Nakon ceremonije svečanog proglašenja najboljeg mladog poljoprivrednika i panela s laureatima, povjerenik Hogan je tijekom Dijaloga s građanima odgovarao na pitanja dvjestotinjak prisutnih građana, a pridružili su mu se i ministar Tomislav Tolušić i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Ovaj Dijalog s građanima nastavak je serije Dijaloga koje povjerenici Europske komisije održavaju s građanima diljem Europe u svim zemljama članicama Europske unije s ciljem neposredne razmjene mišljenja i prijedloga o viziji i ciljevima Europske unije. Ovo je bio drugi Dijalog  koji je održan ove godine u Hrvatskoj, a s obzirom na veliki iskazani interes okupljenih građana, očito je da europske teme nailaze na sve više interesa u Hrvatskoj.

 

Pitanja koja su postavljana odnosila su se na djelokrug rada povjerenika Hogana – poljoprivreda i ruralni razvoj kao i na pitanja koja se odnose na probleme i izazove s kojima se suočava Europa, a raspravu je moderirao Mislav Togonal. Dijalog s građanima je bilo moguće pratiti i uživo, a pitanja su postavljana i putem twittera uz korištenje hashtaga #EUdialogues.

 

Povjerenik je izražavajući zadovoljstvom boravkom u Hrvatskoj naglasio: "Zajednička poljoprivredna politika je najuspješnija svjetska poljoprivredna politika koja je u državama članicama Europske unije polučila izuzetne rezultate. I Hrvatska kao najmlađa država članica koristi podršku i sredstava osigurana unutar te politike. Tako će se u razdoblju od 2014. - 2020. investirati 3,5 milijardi eura u hrvatski poljoprivredni sektor i ruralna područja. U  tijeku je opsežno savjetovanje o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike kako bismo još bolje mogli odgovoriti na društvene, političke, ekološke i gospodarske izazove današnjice;  stoga  pozivamo hrvatske poljoprivrednike ali i sve zainteresirane da se aktivno uključe  u raspravu i ispune upitnik. Pored toga, uključivanje mladih u proces poljoprivredne proizvodnje važan je segment napretka Zajedničke poljoprivredne politike i zato u  suradnji s Europskom investicijskom bankom nastojimo osigurati povoljnu financijsku podršku za mlade poljoprivrednike, uz stvaranje i drugih povoljnih uvjeta unutar  programa ruralnog razvoja."