Predstavništvo u Hrvatskoj

Dijeljenjem dobivate više - Europski tjedan mobilnosti

/croatia/file/emw-2017png_hr

Europski tjedan mobilnosti 2017.
European Mobility Week 2017

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna kako bi se potaklo europske lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila.

Datum: 
16/09/2017 - 09:00 - 22/09/2017 - 00:00

 

/croatia/file/mia-kovacic-carpooling-emw-2017jpg_hr

Mia Kovačić Europski tjedan mobilnosti 2017.
 

/croatia/file/emw-2017jpg_hr

Europski tjedan mobilnosti 2017.
 

/croatia/file/tea-dalibor-zeljka-emw-2017jpg_hr

Europski tjedan mobilnosti 2017. - Tea, Dalibor i Željka

Vrhunac je tjedna dan bez automobila, tijekom kojeg gradovi sudionici rezerviraju jednu ili više zona isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz. U 2016. 953 grada organizirala su dan bez automobila.

Svako izdanje EUROPSKITJEDANMOBILNOSTI posvećeno je određenoj temi iz područja održive mobilnosti. Ovogodišnja je tema uredotočena na koncept s kojim se čovječanstvo oduvijek razvijalo - kroz dijeljenje: „ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost” i poziva na uključivanje u akciju "dijeljenjem dobivate više". Potiču se zajednička rješenja za mobilnost i ističu prednosti ekološki osvještenijih načina prijevoza. Inteligentne prijevozne tehnologije olakšavaju zajedničko korištenje. Stanovnike gradova i naselja se potiče na korištenje dostupnih zajedničkih mogućnosti gradskog, međugradskog i prigradskog prijevoza a svaki automobil koji se koristi za zajedničku vožnju pomaže u smanjivanju ukupnog broja vozila na cesti. Osim toga, možemo upoznati nove ljude i učiniti naše putovanje društvenijim.

Kontekst

Europski tjedan mobilnosti se od 2002. godine održava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija. U tom tjednu gradovi promoviraju postojeće strategije i primjere najbolje prakse povezane s održivim prometom i mobilnosti.

Bez obzira na to koje aktivnosti vaš gradi provodi ove godine,
nemojte zaboraviti sljedeće…

  • Registrirajte svoj program i aktivnosti na web-mjestu www.mobilityweek.eu
  • Pridružite se gradovima širom Europe u organizaciji dana bez automobila i drugih velikih javnih događaja 22. rujna. No počnite rano planirati – zatvaranje ulica za promet može biti birokratski problem.
  • Označite stranicu kampanje EUROPSKITJEDANMOBILNOSTI na Facebooku sa „Sviđa mi se” i pratite profil @mobilityweek na Twitteru. Pogledajte videozapise kampanje na kanalu na YouTubeu i prolistajte fotografije sa prijašnjih događanja na Flickeru.
  • Pridržavajte se smjernica za vizualni identitet kampanje, u kombinaciji s logotipom Europske unije.
  • Promičite oznaku #mobilityweek putem društvenih mreža i komunikacijskih materijala.