Predstavništvo u Hrvatskoj

Dan Europe 2019.

/croatia/file/tastes-europe-2019jpg_hrtastes-of-europe-2019.jpg

Okusi europe 2019.
Copyright EU

Svake godine Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj obilježava Dan Europe, 9. svibnja, u znak sjećanja na govor Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova u Francuskoj, tijekom kojeg je predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva.

Datum: 
08/05/2019 - 11/05/2019

Tjedan Europe je prilika da se svi malo bolje upoznamo s Europskom unijom. Za naše građane organiziran je niz događanja u Zagrebu ali i diljem Hrvatske od 7. do 11. svibnja 2019.

8. svibnja uključite se u otvoreni razgovor s glavnim pregovaračem Europske unije Michelom Barnierom i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem na Dijalogu s građanima u Zagrebu u Knjižnici Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Prijave

Dan otvorenih vrata EU-a - Događanja na sam dan Europe, 9. svibnja počinju već u 10:00 na Europskom trgu gdje će građani sve do 14:00 sati na Danu otvorenih vrata moći dobiti korisne informacije vezane za rad i ustroj Europske unije, kao i o hrvatskim projektima sufinanciranim iz EU fondova te saznati informacije o pogodnostima vezanim za njih. Otvorene dane organiziramo u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a, Europskom bankom za ulaganje i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

U Kući Europe na etaži -1, održat će se od 11:30 u organizaciji Nacionalne skupine za provedbu Dijaloga Europske unije s mladima u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj javna tribina “Čujemo vas”. Strukturirani dijalog proces je i mehanizam koji je Europska unija pokrenula 2010. godine kako bi osigurala sustavno uključivanje mladih u proces donošenja odluka u određenim tematskim područjima politika za mlade. Panelisti su Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Ivica Bošnjak, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pomoćnik ministrice za demografiju, Josip Miličević, predsjednik Mreže mladih Hrvatske i Tanja Herceg, predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske. Tema tribine je implementacija politika važnih mladima temeljena na preporukama proizašlim iz procesa strukturiranog dijaloga. Decoders Evening, događaj je na kojem se građanima predstavljaju odgovori na ranije postavljena pitanja o EU-u. Događaj počinje u 15:00 i traje do 20:00.

10. svibnja 2019. od 13.00 do 21:00 Europski trg domaćin je Druženja mladih ovajputglasam.eu, na kojem će sudjelovati maturanti i matrurantice iz svih hrvatskih županija. Ured Europskog parlamenta mlade u Hrvatskoj podsjeća zašto je  europski projekt važan za našu budućnosti i što to Europa čini za nas.  U 2019. godini naglasak Skupa mladih bit će na građanskoj participaciji na ovogodišnjim izborima za Europski parlament koji se u Hrvatskoj održavaju 26. svibnja 2019. godine. Program

Već slijedećeg dana, 11. svibnja, Europski trg je od 10:00 do 14:00 domaćin velike gastronomske fešte “Okusi Europe“ koju organiziramo u partnerstvu s Europskim parlamentom, uredom za informiranje u Hrvatskoj, Gradom Zagrebom i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, tijekom koje će veleposlanstva zemalja članica Europske unije – Italija, Španjolska, Danska, Finska, Švedska, Francuska, Nizozemska, Slovačka, Irska, Bugarska, Litva, Slovenija, Češka Republika, Njemačka, Austrija, Hrvatska, Rumunjska i Mađarska omjeriti snage u pripremi sendviča. Vještine u spravljanju poslastica ocjenjivat će žiri predvođen Matom Jankovićem. Nakon ocjenjivanja sendviči će biti dostupni svima. Svaka zemlja će na sebi svojstven način predstaviti svoje vrijednosti a zabavljat će vas Doris Pinčić uz pomoć Dječjeg zbora „Zagrebački anđeli“, Marka Kutlića, Anonele Đinđić, Nele and Jure Brkljača, Jelene Žnidarić, Zsa Zsa, Davida Temelkov i Stele Paradžik.  

Aktivnostima u Zagrebu pridružuju se u Tjednu Europe i informacijski centri Europe Direct i Europski dokumentacijski centri u Hrvatskoj. Čakovec, Karlovac, Osijek, Petrinja, Pula, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Virovitica, Zadar 

yes Kako ste do sada već naučili to nije sve!

Povodom proslave Dana Europe europske institucije otvaraju svoja vrata javnosti 4. svibnja u Bruxellesu, 9. svibnja u Luxembourgu te 19. svibnja u Strasbourgu. Svake godine tisuće ljudi sudjeluju u posjetima i raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan i podizali svijest o EU-u. U Bruxellesu i Strasbourgu ovogodišnja je tema biranje vlastite budućnosti.

Nadamo se da ćete navratiti na događanja u Hrvatskoj i proslaviti ovogodišnji Dan Europe s nama. Veselimo se susretima!