Predstavništvo u Hrvatskoj

60. obljetnica Ugovora iz Rima - događanja u Hrvatskoj

/croatia/file/eu60webpng_hr

60. obljetnica Rimskog ugovora

Ove godine Europska unija obilježava 60. obljetnicu potpisivanja Rimskog ugovora. Unatoč mnogim izazovima s kojima se suočava nepobitno je da smo daleko odmakli od onog dana kada je Ugovor potpisan te imamo mnogo razloga za obilježavanje ovog važnog koraka u povijesti europskog kontinenta.

 

 

Datum: 
01/03/2017 - 00:00

Čelnici EU-a okupit će se 25. ožujka u Rimu na proslavi 60. obljetnice ugovora iz Rima koji su potpisani 1957. na taj dan.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker sudjelovat će na rimskom sastanku na vrhu, tijekom kojeg će biti organizirani brojni događaji kojima će se obilježiti taj trenutak i koji će biti prilika za promišljanje o zajedničkoj europskoj budućnosti.

 

Rimskim ugovorima – koje je potpisalo šest država članica osnivačica – utrt je put Europskoj uniji kakvu danas poznajemo: ponovno ujedinjenom kontinentu mira, utemeljenom na vrijednostima solidarnosti, demokracije i vladavine prava. Njezinim se jedinstvenim tržištem osiguravaju sloboda izbora i kretanja te gospodarski rast i blagostanje za 500 milijuna stanovnika. Riječ je o najvećem trgovinskom bloku na svijetu i najvećem donatoru razvojne i humanitarne pomoći. Ova je obljetnica trenutak da se osvrnemo na svoja zajednička postignuća i raspravimo o budućnosti EU-a s 27 država članica. Nakon predstavljanja Komisijine Bijele knjige o budućnosti Europe, od europskih se čelnika očekuje donošenje Rimske deklaracije u kojoj će se istaknuti Unijina postignuća u prošlosti, sadašnji izazovi i obećanje da će se raditi na jedinstvu Unije s 27 država članica i jačanju zajedničkog djelovanja u ključnim područjima politike, u korist građana.

 

Povodom obilježavanja 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, Povijesni arhivi EU-a (Europski sveučilišni institut) Europske unije u suradnji s Istraživačkim centrom Alcide de Gasperi (Europski sveučilišni institut) priredili su putujuću izložbu arhivskih dokumenata i fotografija pod nazivom: „Sve ujedinjenija EU: Naslijeđe Rimskih ugovora za današnju Europu“. Svrha izložbe jest predočiti povijesni prikaz razvoja europskih integracija od potpisivanja Ugovora do izazova sa kojima se Europa suočava u današnjem vremenu.
Izložba se sastoji od 14 panela - reprodukcija - dokumenata i fotografija s naslovima u 4 tematske cjeline: povijesni pregled, gospodarska Europa, socijalna dimenzija i europsko građanstvo, Europa u svijeti i budući izazovi Europe. Program izložbe. 

 

Događanja u Hrvatskoj:

 

✍️  3. ožujka 2017. u Zagrebu

Konferencija: "Regionalni razvoj i uloga hrvatskih županija"   

 

✍️  13. - 16. ožujka 2017.

Vox Populi - ususret 60. obljetnici ugovora iz Rima

Ambiciozan put europske integracije započeo je prije 60 godina kada je šest današnjih država članica Europske unije potpisalo ugovore iz Rima. Osim dogovora da će sva neslaganja rješavati za pregovaračkim stolom, tim su potpisima stvoreni uvjeti za ekonomski napredak te zato danas više od 500 milijuna građana živi u miru i u jednom od najuspješnijih gospodarstava svijeta. Kako bi zadržali tu snagu, predstavnici 27 članica će u Rimu raspravljati o viziji za zajedničku budućnost, a Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u sveobuhvatnu raspravu uključuje i građane. Pratite s nama razmišljanja građana Republike Hrvatske o vrijednostima Europske unije i budućnosti: 

 

13. ožujka 2017. 14. ožujka 2017. 15. ožujka 2017. 16. ožujka 2017.     17. ožujka 2017.
         
Glas Slavonije  Glas Slavonije  Glas Slavonije  Glas Slavonije  Glas Slavonije
Novi list   Novi list  Novi list  Novi list  Novi list
Večernji list   Večernji list  Večernji list  Večernji list  Večernji list
   Slobodna Dalmacija   Slobodna Dalmacija  Slobodna Dalmacija  Slobodna Dalmacija

 

✍️  22. ožujka 2017. u Zagrebu

Konferencija: "Obilježavanje 60. godina Rimskih ugovora"

Zajednička konferencija: 60 GODINA RIMSKIH UGOVORA - Budućnost Europske unije: postignuća, izazovi, perspektive održat će se u Velikoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva, Marulićev trg 21 u Zagrebu.  Uvodno izlaganje održat će g. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Na panel raspravi sudjelovat će g. Sandro Gozi, državni tajnik za europske poslove pri predsjedništvu Vlade Talijanske Republike, gđa Marija Pejčinović Burić, državna tajnica za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, g. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Zagrebu, gđa Dubravka Šuica, g. Tonino Picula, g. Jozo Radoš, zastupnici u Europskom parlamentu i g. Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora.

Početak: 11:00 sati

 

✍️  24. ožujka 2017. u Zagrebu  

Dijalog s građanima s europskim povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj, Philom Hoganom

 

✍️  25. ožujka 2017.

Otvorenje Europskog trga, sjedišta Predstaništva Europske komisije u Hrvatskoj i Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj uz nazočnost gradonačelnika Grada Zagreba i veleposlanika zemalja članica Europske unije.

 

✍️  27. ožujka 2017. u Zagrebu

Dijalog s građanima europske povjerenice za trgovinu, Cecilie Malmström studentima Sveučilišta u Zagrebu

 

✍️  31. ožujka 2017.

Predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Splitu: "Budućnost Europe - što mladi mogu učiniti za EU?  

 

✍️  8. - 13. svibnja 2017.

Obilježavanje Europskog tjedna u Hrvatskoj u suradnji s Agencijom za mobilnost i fondove Europske unije, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i veleposlanstvima zemalja članica akreditiranim u Republici Hrvatskoj. 

 

/croatia/file/pubna0217324hrn12jpg_hr

Put nakon Rima - Upravljanje migracijama
Road after Rome: migrations

/croatia/file/pubna0217325hrn12jpg_hr

Put nakon Rima - Socijalna Europa
Road after Rome: Social Europe

/croatia/file/pubna0417326hrn12jpg_hr

Put nakon Rima - Pojačana suradnja : već ostvaren cilj
Road after Rome: Target accomplished

/croatia/file/pubna0117267hrn12jpg_hr

Put nakon Rima - Snažno i povezano jedinstveno tržište
Road after Rome: strong and connected single market

/croatia/file/pubna0217327hrn12jpg_hr

Put nakon Rima - Ostvarivanje plana pozitivnih reformi : Rimska deklaracija
Road after Rome: Rome Declaration

/croatia/file/pubna0417327hrn12jpg_hr

Put nakon Rima - Snažnija Europa na globalnoj sceni
Road after Rome: Stronger Europe

/croatia/file/pubna0117266hrn12jpg_hr

Put nakon Rima Unija koja je velika kad je riječ o velikim pitanjima i mala kad je riječ o malima
A Union that is big on big issues and small on small ones