Predstavništvo u Hrvatskoj

U Zagrebu održana konferencija "Energetska budućnost Hrvatske"

Branko Baričević na konferenciji "Energetska budućnost Hrvatske"

Prema navodima organizatora (Lider), "Energetska godina 2017. od samog početka je najavljivala da će biti vrlo nesigurna i dramatična. Preslagivanje energetskog sektora i najava nove energetske strategije  pomiču postojeće odnose na tržištu. Energetska slika Hrvatske pokazuje da smo sve zeleniji (u pozitivnom smislu), a pitanje je koliko će nova energetska strategija omogućiti još veći iskorak. U tom smislu i niskougljična tranzicija je obavezna i treba ju provesti što prije.

Datum: 
13/06/2017 - 16:00

6. konferencija o energetici u organizaciji časopisa Lider

Ovogodišnja konferencija održava se dva dana. Prvi dan će se predstaviti aktualni energetski projekti, potreba za prilagodbom energetske strategije i tema o razvoju tržišta prirodnog plina. Drugi dan je posvećen obnovljivim izvorima energije.

Globalni trendovi pokazuju smanjenje udjela nafte, povećanje proizvodnje plina, nuklearne i energije iz obnovljivih izvora. Ključni su izazovi svakako globalno zagrijavanje, digitalizacija, unaprjeđenje efikasnosti, uvođenje novih poslovnih modela i izvora diverzifikacije poput LNG terminala.
 

Vlada i resorno ministarstvo kreću u promjenu, zaokret u dosadašnjoj energetskoj politici. Sigurnost opskrbe, cjenovna pristupačnost i konkurentnost, ali i dobra perspektiva za izazove novog doba i sustav usklađen s europskom politikom koji će smanjiti opterećenja okoliša – to su novi izazovi.
 

Konferencija želi odgovoriti na pitanje gdje smio u odnosu na globalne energetske trendove, koji su nam neiskorišteni potencijali, koji su ključni projekti u koje će se investirati, kako optimalno integrirati obnovljive izvore energije u cjelokupni energetski sustav?"
 

Prvog dana posjetiteljima se obratio g. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, koji je  predstavio je osnovne smjernice Europske energetske unije, jedne od političkih prioriteta Europske komisije. Europska Energetska unija predstavlja najambiciozniji europski energetski projekt od Zajednice za ugljen i čelik, čime će se 28 europskih energetskih tržišta objediniti u jednu energetsku uniju, a Europa postati manje energetski ovisna. Pokretanjem Europske energetske unije Europska komisija pokrenula je korjenit prelazak na klimatski prihvatljivo gospodarstvo s niskim emisijama ugljika, na energetsku uniju u kojoj su građani na prvome mjestu te im je dostupna povoljnija, sigurnija i održivija energija.


Drugog dana u radu konferencije sudjeluje g. Dimitrios Sofianopoulos, DG ENERGY, koji će predstaviti "Pristup Europske politike prema istraživanjima i razvoju tehnologija obnovljive energije, sa naglaskom na prilike za javni i privatni sektor."