Predstavništvo u Hrvatskoj

Obrazovanje

Zemlje Europske unije usko surađuju u području obrazovanja i usavršavanja. Svi građani mogu sudjelovati u programima za cjeloživotno učenje. Profesori i studenti iz Hrvatske mogu studirati ili podučavati u inozemstvu u okviru namjenskih programa koje financira EU.

Od 2014. možete se prijaviti putem novog programa EU-a za obrazovanje, usavršavanje, mlade i sport  Erasmus+. Program je pokrenut 1. siječnja 2014. te zamjenjuje sedam dosadašnjih programa:  program za cjeloživotno učenje (s potprogramima Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius i Grundtvig), program Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink te program suradnje s industrijaliziranim državama i teritorijima).

Nacionalna kontakt-točka u Hrvatskoj: Agencija za mobilnost i programe Euopske unije (AMPEU)

Posjetite  nacionalnu Facebook–stranicu programa Erasmus +.

Nastavni materijali

Materijali za učenje i internetske igre dostupne su učiteljima i učenicima na internetskim stranicama Kutak za nastavnike i Kutak za djecu.

Publikacije za nastavnike i djecu: EU-Bookshop

ZA DJECU – Upoznajte svoja prava uz interaktivnu radionicu

Web-stranice usmjerene na djecu i mlade! Naučite koja su vaša prava igrajući igre, gledajući videozapise i čitajući stripove. Olli i Anna pomoći će vam da naučite sve što trebate!

Opće informacije o obrazovanju i mogućnostima koje vam se nude u EU-u potražite na stranicama Obrazovanje i mladi i Europski portal za mlade.

Vidi također

EUROPASS
Europass vam otvara vrata za učenje i rad u Europi. Pet dokumenata koji vaše vještine i kvalifikacije u Europi čine jasnijima i razumljivijima.

EURODESK
Eurodesk je europski informacijski servis o europskim politikama te mogućnostima za mlade ljude i osobe koje rade s njima. Možete postavljati pitanja o pripravništvu, studijskoj razmjeni, volontiranju i radu u Europi. 

Vaša Europa
Vaša Europa - obrazovanje i mladi

Obrazovanje u inozemstvu

Želite prvostupnički , magistarski ili doktorski studij pohađati u nekoj od europskih zemalja, no ne znate kako započeti? Posjetite StudyPortals, međunarodnu platformu koja nudi brojne studijske programe i informacije o više od 1500 sveučilišta u 40 zemalja. 

Pripravnički staž

Europske institucije nude razne oblike pripravništva za studente i diplomante kojima im se pruža jedinstven, izravan uvid u funkcioniranje institucija i glavne aktivnosti EU-a. Na raspolaganju su stažiranja na brojnim mjestima i različitog trajanja.

Europski dan jezika

Jezične vještine su nužnost i pravo SVAKOGA – to je jedna od glavnih poruka Europskog dana jezika. Okosnica kulturne raznolikosti Europske unije jest višejezičnost. Ako želite poslušati ili pročitati isti tekst na različitim jezicima, posjetite web-portal EUROPA.