Predstavništvo u Hrvatskoj

#DigitalniSvijet

/croatia/file/europska-komisija-predstavni%C5%A1tvo-u-hrvatskoj-digitalna-pismenost_hreuropska komisija predstavništvo u hrvatskoj, digitalna pismenost

europska komisija predstavništvo u hrvatskoj, digitalna pismenost
Copyright EU

Digitalna pismenost – nezaobilazni uvjet za budućnost

Jeste li znali da je Hrvatska druga na ljestvici EU zemalja u kojoj se vijesti radije čitaju u online izdanju? A jeste li znali da u Hrvatskoj svaka druga osoba ne posjeduje odgovarajuća digitalna znanja i vještine kojima stvara kompetitivnu vrijednost na tržištu rada?

Prema DESI analizi (The Digital Economy and Society Indeks) za 2018. godinu, koju provodi Europska komisija i koja prati evoluciju digitalne kompetitivnosti članica EU, Hrvatska se nalazi pri samom dnu ljestvice.

Vrlo je jasno da će digitalne tehnologije u sljedećih nekoliko godina unijeti još veće promijene, od poslovnih procesa do dnevnih rutina. Stoga će i digitalne vještine biti nezaobilazne prilikom zapošljavanja. Međutim, “digitalne vještine“ ili “digitalna pismenost“ više ne znače samo općenito poznavanje interneta, pretraživanje ili oblikovanja informacija u nekom od Office alata. Tako se “biti digitalno pismen“ nameće kao imperativ za sve.

Cjeloživotno učenje i digitalna transformacija pojmovi su o kojima već neko vrijeme slušamo, no znate li što oni zaista znače?

Kako se korištenje interneta razvija, tako se razvija i razumijevanje digitalne pismenosti. Ona tako podrazumijeva opće tehničko znanje i kulturu upotrebe interneta. A osoba koja je digitalno pismena svjesna je prednosti i mana različitih oblika medija, izvora informacija, ali i vrijednosti informacija koje pronalazi.

Digitalno pismena osoba posjeduje sposobnost pronalaženja, analize, (pr)ocjene, upotrebe i stvaranja sadržaja korištenjem tehnologije i interneta. Takvoj se osobi pružaju različite mogućnosti razvoja i zapošljavanja, u zemlji u kojoj živi, ali i u bilo kojoj drugoj zemlji članici Europske unije.

Stoga će mobilne tehnologije, big data, društvene mreže, Internet of Things, 3D print, umjetna inteligencija, proširena i virtualna stvarnost, sigurnost na internetu i slično, biti neke od tema kojima ćemo se detaljnije posvetiti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

 

Zato nas pratite i razvijajte svoje digitalne vještine s nama.

 

 

Trendovi

Čitajte najnovije članke iz rubrike:

.

 

Društvene mreže: 5 načina kako ih pametno upotrijebiti

Sjećate li se kada ste posljednji put poslali pismo poštom ili čestitku za blagdane? Način na koji danas komuniciramo razlikuje se od onog kako smo to nekada radili.
.

 

Što podrazumijeva sigurnost na internetu 

Iako je internet medij bez kojega je danas gotovo nemoguće raditi, na kojemu   pronalazimo važne informacije, zabavljamo se i putem kojega komuniciramo s drugima, često zaboravljamo na različite opasnosti od kojih se moramo zaštititi. No, krenimo redom.  
 
.
 
 
 
Bojite li se za svoje radno mjesto kada čujete da se priča o digitalnoj transformaciji? Znate li koje vještine su vam potrebne kako biste bili konkurentni na tržištu rada? 
.
 

Kako sigurno kupovati na internetu: upoznajte svoja prava 

Dostupna od 0 do 24 sata, brza i jednostavna, kupnja putem interneta svakim danom postaje sve češći način kupovanja. Prije nego se upustite u kupnju putem interneta, svakako uzmite u obzir sljedećih nekoliko savjeta.
 
.
 
 
Tehnologija

Čitajte najnovije članke iz rubrike:

.

 

Što je to AI (umjetna inteligencija) i trebamo li je se bojat

Mogu li računala misliti? Hoće li roboti i umjetna inteligencija pokoriti svijet i zamijeniti nas na radnim mjestima? Trebamo li se bojati AI i razvitka ove tehnologije uopće?

 

.

 

 

Što je AR, a što VR i kako nam tehnologija pomaže doživjeti stvarnost?

Što je AR, a što VR i u čemu je razlika? Nova vremena nose nove oznake, termine, imena, kratice… Čak i ako nešto postoji već poduže vrijeme, jako je važno nadjenuti mu ime kako bismo točno znali o čemu govorimo kada spominjemo VR i AR tehnologiju. Što dakle znače sve te oznake i po čemu se razlikuju?

.

e-učenje: kako konkurirati na tržištu rada

Digitalne tehnologije koriste se u gotovo svim područjima, od medicine, edukacijskih ustanova, do agronomije i mehaničarskih radnji. Gotovo 90% radnih mjesta zahtjeva barem osnovno digitalno znanje. Evo kako ćete razvijati svoje poslovne vještine i ostati konkurentni na tržištu rada.

 

.

Kriptovalute i blockchain – sve što trebate znati

Znate li da biste danas bili multimilijunaš/ica da ste prije 8 godina uložili 100 dolara u jednu od poznatijih kriptovaluta? Premda su kriptovalute aktualne već gotovo 10 godina, još uvijek su nam novost. Čitajte dalje i saznajte sve o kriptovalutama i blockchain tehnologiji.

 

.

Koliko nam IoT pomaže, ali i mijenja svakodnevnicu

Europske vrijednosti primjenjuju se na internet stvari kako bi osnažile građane, zahvaljujući visokim standardima privatnosti i sigurnosti. No, znate li što IoT donosi našem svakodnevnom životu?

Sve što trebate znati o Big Data tehnologiji

Big Data tehnologija predstavlja velike mogućnosti jer nam pomaže u razvoju novih kreativnih proizvoda i usluga, primjerice aplikacija na mobilnim telefonima ili proizvodima poslovne inteligencije za tvrtke. Može potaknuti rast i radna mjesta u Europi, ali i poboljšati kvalitetu života Europljana. Doznajte na koji način!


Što možemo očekivati od nove 5G tehnologije?


Možete li zamisliti situaciju u kojoj pacijentu iz jedne zemlje vrlo osjetljivu operaciju izvodi kirurški tim u operacijskoj sali uz vodstvo i savjete liječnika koji se nalazi u drugoj zemlji, udaljenoj i do tri tisuće km? Nekada potpuno nezamislivo, danas je to itekako moguće. Uz 5G brzi internet. Doznajte više o ovoj tehnologiji!

.

 

Projekti

Čitajte najnovije članke iz rubrike:

..

EU inicijative uz koje ćete lakše pronaći bolji posao

Ulaskom u EU svakoj državi članici omogućena je suradnja na jedinstvenom tržištu Europske unije, na kojem je zajamčeno slobodno kretanje roba, usluga, ljudi i kapitala. Uz to, svakoj se državi članici omogućuje pomoć u obliku financiranja na području različitih projekata. Evo kako to možete iskoristiti već danas.

WiFi4EU - besplatan Wi-Fi za građane Europe

U okviru inicijative WiFi4EU Europska komisija želi osigurati besplatan pristup bežičnom internetu za sve građane EU u javnim prostorima. Svi građani, kako lokalni stanovnici, tako i posjetitelji, tako će moći koristiti Internet besplatno putem WiFi pristupnih točaka u parkovima, muzejima, zdravstvenim ustanovama, upravama i ostalim javnim prostorima.

.