Predstavništvo u Hrvatskoj

#DigitalniSvijet

/croatia/file/europska-komisija-predstavni%C5%A1tvo-u-hrvatskoj-digitalna-pismenost_hreuropska komisija predstavništvo u hrvatskoj, digitalna pismenost

europska komisija predstavništvo u hrvatskoj, digitalna pismenost
Copyright EU

Digitalna pismenost – nezaobilazni uvjet za budućnost

Jeste li znali da je Hrvatska druga na ljestvici EU zemalja u kojoj se vijesti radije čitaju u online izdanju? A jeste li znali da u Hrvatskoj svaka druga osoba ne posjeduje odgovarajuća digitalna znanja i vještine kojima stvara kompetitivnu vrijednost na tržištu rada?

Prema DESI analizi (The Digital Economy and Society Indeks) za 2018. godinu, koju provodi Europska komisija i koja prati evoluciju digitalne kompetitivnosti članica EU, Hrvatska se nalazi pri samom dnu ljestvice.

Vrlo je jasno da će digitalne tehnologije u sljedećih nekoliko godina unijeti još veće promijene, od poslovnih procesa do dnevnih rutina. Stoga će i digitalne vještine biti nezaobilazne prilikom zapošljavanja. Međutim, “digitalne vještine“ ili “digitalna pismenost“ više ne znače samo općenito poznavanje interneta, pretraživanje ili oblikovanja informacija u nekom od Office alata. Tako se “biti digitalno pismen“ nameće kao imperativ za sve.

Cjeloživotno učenje i digitalna transformacija pojmovi su o kojima već neko vrijeme slušamo, no znate li što oni zaista znače?

Kako se korištenje interneta razvija, tako se razvija i razumijevanje digitalne pismenosti. Ona tako podrazumijeva opće tehničko znanje i kulturu upotrebe interneta. A osoba koja je digitalno pismena svjesna je prednosti i mana različitih oblika medija, izvora informacija, ali i vrijednosti informacija koje pronalazi.

Digitalno pismena osoba posjeduje sposobnost pronalaženja, analize, (pr)ocjene, upotrebe i stvaranja sadržaja korištenjem tehnologije i interneta. Takvoj se osobi pružaju različite mogućnosti razvoja i zapošljavanja, u zemlji u kojoj živi, ali i u bilo kojoj drugoj zemlji članici Europske unije.

Stoga će mobilne tehnologije, big data, društvene mreže, Internet of Things, 3D print, umjetna inteligencija, proširena i virtualna stvarnost, sigurnost na internetu i slično, biti neke od tema kojima ćemo se detaljnije posvetiti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

 

Zato nas pratite i razvijajte svoje digitalne vještine s nama.

 

 

Trendovi

Čitajte najnovije članke iz rubrike:

.

 

Društvene mreže: 5 načina kako ih pametno upotrijebiti

Sjećate li se kada ste posljednji put poslali pismo poštom ili čestitku za blagdane? Način na koji danas komuniciramo razlikuje se od onog kako smo to nekada radili.
.

 

Što podrazumijeva sigurnost na internetu 

Iako je internet medij bez kojega je danas gotovo nemoguće raditi, na kojemu   pronalazimo važne informacije, zabavljamo se i putem kojega komuniciramo s drugima, često zaboravljamo na različite opasnosti od kojih se moramo zaštititi. No, krenimo redom.  
 
.
 
 
 
Bojite li se za svoje radno mjesto kada čujete da se priča o digitalnoj transformaciji? Znate li koje vještine su vam potrebne kako biste bili konkurentni na tržištu rada? 
.
 

Kako sigurno kupovati na internetu: upoznajte svoja prava 

Dostupna od 0 do 24 sata, brza i jednostavna, kupnja putem interneta svakim danom postaje sve češći način kupovanja. Prije nego se upustite u kupnju putem interneta, svakako uzmite u obzir sljedećih nekoliko savjeta.
 
.

Internetske prijevare: kako ih razotkriti i što učiniti

Bez interneta danas gotovo ne možemo. Internet nam je potreban za obavljanje posla, na njemu pronalazimo važne informacije, zabavljamo se i komuniciramo s drugima. No, često zaboravljamo na različite opasnosti od kojih se moramo zaštititi. Zato čitajte dalje i saznajte kako ih razotkriti i što učiniti kada ih prepoznate.
.

Zaštitite svoju privatnost na društvenim mrežama

Društvene mreže danas svi koriste, na svom mobilnom uređaju i računalu. Društvenim se mrežama svakodnevno povezujemo s drugim ljudima, međusobno komuniciramo i razmjenjujemo informacije i podatke. No, prečesto upravo društvene mreže omoguće zlonamjernim ljudima da iskoriste priliku i prevare korisnike. 

 

.

 

Žene u IT industriji

Sve se više pažnje pridaje jačanju položaja žena u poslovnom svijetu jer su još uvijek prisutni mnogi stereotipi vezani uz zanimanja ''namijenjena'' ženama, ili s druge strane muškarcima. Jedno od područja tih stereotipnih zanimanja je i IT industrija. Pročitajte kako ovo pitanje rješava Europska komisija u EU-u i Hrvatskoj.

.

Pametni gradovi u Hrvatskoj

Od 128 hrvatskih gradova, znate li koliko ih je pametno i što to točno znači? Pametni gradovi nisu više daleka budućnost, ni znanstvena fantastika. O ovoj zanimljivoj temi već smo pisali u članku 'Budućnost u kojoj živimo: pametni gradovi', a u novom članku pronađite zanimljive informacije o pametnim gradovima u kojima živimo u Hrvatskoj.

.

 

Virtualna stvarnost - stvarnost u kojoj živimo

Umjetna inteligencija, proširena ili virtualna stvarnost, big data, IoT – tehnologije su koje nam kreiraju svakodnevnicu i asistiraju. No znate li kako rade?

.

Sigurnost na internetu – zaštitite svoje podatke

Biti bez interneta danas je gotovo nezamislivo. Internet nam je potreban za obavljanje posla, na njemu pronalazimo važne informacije, zabavljamo se i komuniciramo s drugima. No, često zaboravljamo na različite opasnosti od kojih se moramo zaštititi.

.

Digitalna transformacija – neizbježna promjena

Digitalna transformacija danas više nije pitanje izbora - ona je neizbježna, neophodna i nezaobilazna. Međutim, digitalna transformacija uključuje i pojedince: nije dovoljno samo uvesti digitalnu tehnologiju u poslovanje, važno je i educirati zaposlenike.

.

Digitalna tehnologija - jezik budućnosti

 

Razvoj digitalne tehnologije korjenito mijenja svijet oko nas, od komunikacije, naših radnih mjesta pa sve do pametnih sustava u našim kućanstvima i zajednicama. Aktivnosti i zadaci koje smo nekada izvršavali rutinski sada se automatiziraju uz pomoć tehnologije. Blockchain, kriptovalute, kvantna tehnologija, pametni gradovi – samo su neki termini koje ćemo sve češće čuti, pa je važno i da razumijemo što oni znače.

 

.

Kako tehnološka revolucija mijenja svijet rada i vještina unutar Europske unije

 

Virtualni asistent, influencerdeveloper aplikacija, vozač Ubera, inženjer za automatizirana vozila, producent podcasta, upravitelj drona. Ovo su samo neka od zanimanja koja do prije 10 godina nisu postojala. Što donosi budućnost? Čime će se baviti današnji desetogodišnjaci kada navrše 25 godina? Koje vrste poslova će nestati, koje će se razviti i zašto?

 

 
Tehnologija

Čitajte najnovije članke iz rubrike:

.

 

Što je to AI (umjetna inteligencija) i trebamo li je se bojat

Mogu li računala misliti? Hoće li roboti i umjetna inteligencija pokoriti svijet i zamijeniti nas na radnim mjestima? Trebamo li se bojati AI i razvitka ove tehnologije uopće?

 

.

 

 

Što je AR, a što VR i kako nam tehnologija pomaže doživjeti stvarnost?

Što je AR, a što VR i u čemu je razlika? Nova vremena nose nove oznake, termine, imena, kratice… Čak i ako nešto postoji već poduže vrijeme, jako je važno nadjenuti mu ime kako bismo točno znali o čemu govorimo kada spominjemo VR i AR tehnologiju. Što dakle znače sve te oznake i po čemu se razlikuju?

.

e-učenje: kako konkurirati na tržištu rada

Digitalne tehnologije koriste se u gotovo svim područjima, od medicine, edukacijskih ustanova, do agronomije i mehaničarskih radnji. Gotovo 90% radnih mjesta zahtjeva barem osnovno digitalno znanje. Evo kako ćete razvijati svoje poslovne vještine i ostati konkurentni na tržištu rada.

 

.

Kriptovalute i blockchain – sve što trebate znati

Znate li da biste danas bili multimilijunaš/ica da ste prije 8 godina uložili 100 dolara u jednu od poznatijih kriptovaluta? Premda su kriptovalute aktualne već gotovo 10 godina, još uvijek su nam novost. Čitajte dalje i saznajte sve o kriptovalutama i blockchain tehnologiji.

 

.

Koliko nam IoT pomaže, ali i mijenja svakodnevnicu

Europske vrijednosti primjenjuju se na internet stvari kako bi osnažile građane, zahvaljujući visokim standardima privatnosti i sigurnosti. No, znate li što IoT donosi našem svakodnevnom životu?

Sve što trebate znati o Big Data tehnologiji

Big Data tehnologija predstavlja velike mogućnosti jer nam pomaže u razvoju novih kreativnih proizvoda i usluga, primjerice aplikacija na mobilnim telefonima ili proizvodima poslovne inteligencije za tvrtke. Može potaknuti rast i radna mjesta u Europi, ali i poboljšati kvalitetu života Europljana. Doznajte na koji način!

Što možemo očekivati od nove 5G tehnologije?

Možete li zamisliti situaciju u kojoj pacijentu iz jedne zemlje vrlo osjetljivu operaciju izvodi kirurški tim u operacijskoj sali uz vodstvo i savjete liječnika koji se nalazi u drugoj zemlji, udaljenoj i do tri tisuće km? Nekada potpuno nezamislivo, danas je to itekako moguće. Uz 5G brzi internet. Doznajte više o ovoj tehnologiji!

.

 

Što je zapravo digitalna transformacija i kakve nas promjene očekuju

Digitalna transformacija utječe na sve sektore gospodarstva i mijenja naš život, rad i komunikacije. Ona danas više nije pitanja izbora - neizbježna je, neophodna i nezaobilazna. No, znate li što pojam digitalna transformacija predstavlja te koje nam promjene donosi?

 

.

 

Kako 3D tehnologija ispisuje budućnost

Tehnologija 3D ispisa nije posve nova, iako se tek u posljednjih nekoliko godina počela češće primjenjivati, uglavnom zahvaljujući prihvatljivijim cijenama. Kako 3D pisači rade i gdje se sve koriste, saznat ćete u ovom članku.

 

.

 

Budućnost u kojoj živimo: pametni gradovi

Je li pametni grad (engl. smart city) znanstvena fantastika? Mislite li da se jedan grad može voditi kao, primjerice, poduzeće? Mislite li da se u jednom gradu može kvalitetno brinuti o resursima, zadovoljstvu građana, stvarati nove prilike i generalno optimizirati strateške ciljeve? Znate li što to uopće znači? 

.

Sve što trebate znati o FinTech tehnologiji

Nove financijske tehnologije (FinTech) mogu olakšati pristup financijskim uslugama i poboljšati učinkovitost financijskog sustava. Komisija istražuje kako financijski sektor može imati koristi od tih kretanja, a istovremeno ostaje siguran za potrošače i ulagače. Sve o FinTech tehnologiji, koju već upotrebljavate, saznajte u ovom članku.

 

.

 

Projekti

Čitajte najnovije članke iz rubrike:

..

EU inicijative uz koje ćete lakše pronaći bolji posao

Ulaskom u EU svakoj državi članici omogućena je suradnja na jedinstvenom tržištu Europske unije, na kojem je zajamčeno slobodno kretanje roba, usluga, ljudi i kapitala. Uz to, svakoj se državi članici omogućuje pomoć u obliku financiranja na području različitih projekata. Evo kako to možete iskoristiti već danas.

WiFi4EU - besplatan Wi-Fi za građane Europe

U okviru inicijative WiFi4EU Europska komisija želi osigurati besplatan pristup bežičnom internetu za sve građane EU u javnim prostorima. Svi građani, kako lokalni stanovnici, tako i posjetitelji, tako će moći koristiti Internet besplatno putem WiFi pristupnih točaka u parkovima, muzejima, zdravstvenim ustanovama, upravama i ostalim javnim prostorima.

Programiranje – vještina za digitalnu pismenost današnjice

Talenti i ljudi s odgovarajućim programerskim znanjima nedostaju nam već danas. Kako bi Europa zadržala globalnu kompetitivnost, Europska komisija provodi niz inicijativa kojima među građanima različitih dobi i socio-ekonomskih statusa nastoji skrenuti pozornost na temu digitalnih vještina te potaknuti njihovo zanimanje za programiranje.

.

Investicija za razvoj budućnosti: Obzor 2020.

Kako da Europa postane vodeća u znanosti “svjetske klase“, a pritom ukloni prepreke inovacijama i olakša partnerstvo javnog i privatnog sektora u ostvarivanju inovacija? Na to vrlo važno pitanje Europska unija odgovorila je kreiranjem programa Obzor 2020. s kojim će sudjelovati u financiranju inovacija koje će unaprijediti znanost i tehnologiju. Saznajte kako možete sudjelovati.

.

Tehnologija koja mijenja svijet: projekt "Quantum Technologies Flagship"

.

Kvantna tehnologija je tehnologija budućnosti. Ne samo da unaprjeđuje kvantno računalstvo, već ima i golem potencijal u medicini i otkrivanju bolesti. Ovim područjima bavi se projekt Europske komisije pod nazivom “Quantum Technologies Flagship“, koji nastoji unaprijediti znanost, industriju i društvo te uvesti novu eru interneta - kvantni internet.

.

AI - planovi za razvoj budućnosti u 2020. 

.

Možete li zamisliti automobile koji će sami voziti? Već se dulje vrijeme oslanjamo na pametne telefone, GPS, kamere u automobilima i slične pametne sustave, no to je tek početak onoga što nas očekuje. Čitajte dalje kakva nas budućnost očekuje.