Predstavništvo u Hrvatskoj

Digitalna transformacija – neizbježna promjena

/croatia/file/digitalna-transformacija-%E2%80%93-neizbje%C5%BEna-promjena_hrDigitalna transformacija – neizbježna promjena

Digitalna transformacija – neizbježna promjena
Copyright EK

Digitalna transformacija danas više nije pitanje izbora - ona je neizbježna, neophodna i nezaobilazna. Međutim, digitalna transformacija uključuje i pojedince: nije dovoljno samo uvesti digitalnu tehnologiju u poslovanje, važno je i educirati zaposlenike.

Digitalna transformacija obuhvaća različite transformacije u poslovnim sustavima, značajne izmjene dosadašnjih načina razmišljanja i poslovanja i tehničke promjene u obliku digitalizacije i/ili automatizacije. Odnosi se na proces koji započinje od trenutka kada organizacija počne razmišljati o uvođenju digitalnih tehnologija u svim područjima poslovanja i traje do trenutka njihove potpune integracije. Kreiraju se novi poslovni modeli, otvaraju se nove radne pozicije, ali i traže stručnjaci koji će znati njima upravljati.

 

Vrlo je jasno da će digitalne tehnologije u sljedećih nekoliko godina donijeti još veće promijene, od poslovnih procesa do dnevnih rutina. Stoga će i digitalne vještine biti nezaobilazne prilikom zapošljavanja. Međutim, “digitalne vještine“ ili “digitalna pismenost“ više ne znače samo općenito poznavanje interneta te vještinu pretraživanja ili oblikovanja informacija u nekom od Office alata. “Biti digitalno pismen“ podrazumijeva svijest o prednostima i nedostacima različitih oblika medija, izvora informacija, ali i o vrijednosti pronađenih informacija, te sposobnost pronalaženja, analize, (pr)ocjene, upotrebe i stvaranja sadržaja korištenjem tehnologije i interneta.

 

 

 

 

Pročitajte više o ovoj temi: