Predstavništvo u Hrvatskoj

Branko Baričević: "Ovaj četvrtak izdvajam"

U rubrici "Ovaj četvrtak izdvajam" voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, svaki drugi četvrtak, izdvaja jednu Europsku temu i zainteresiranim čitateljima daje svoj osobni osvrt.

Pet je godina prošlo otkako je Hrvatska zauzela svoje mjesto u europsku obitelj i postala punopravni član Europske unije. Drago mi je vidjeti kako su se svi relevantni dionici ovih dana osvrnuli na tu temu što je samo po sebi dokaz koliko je hrvatsko društvo osvijestilo članstvo. Mala je to obljetnica, ali svakako i dobar trenutak za jednu brzu i kratku analizu.

 

Mnogi od vas vjerojatno su se susreli s diskriminacijom prilikom kupovine putem interneta. Da budem precizan – vas 42 posto – što je ujedno postotak korisnika interneta u Hrvatskoj koji kupuju online. Budući da čak 63 posto internet trgovaca ne prodaje van svoje države članice, mnogi europski kupci, a posebno oni iz manjih i novijih država članica kao što je Hrvatska nisu u mogućnosti kupovati u određenim web trgovinama.

 

Europska komisija predstavit će sutra, na neformalnom sastanku Europskih čelnika različite opcije – i njihove financijske posljedice – za nov i moderan dugoročan proračun EU-a, kojim se mogu učinkovito ostvariti prioriteti za razdoblje nakon 2020.

 

Zamislite svijet u kojem bismo živjeli u čišćem okolišu, s vrhunskim zdravstvenim uslugama, izuzetnom sigurnošću u prometu i znatno stabilnijoj ekonomskoj situaciji. Zvuči li vam kao znanstvena fantastika ili popis dobrih želja za početak godine? Trenutno možda i jest popis dobrih želja, ali ambiciozni ciljevi su pokretač promjena. Da bismo ih postigli potreban nam je dodatan tehnološki napredak, pogotovo onaj koji će moći odgovoriti zahtjevima obrade enormnih količina tzv. "velikih podataka" (Big Data), a to mogu superračunala.

 

 „Ako u Europi želimo izbjeći socijalnu rascjepkanost i socijalni damping, onda bi se države članice u najskorijem roku trebale dogovoriti o europskom stupu socijalnih prava ”, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uoči tog sastanka. Jer, iako Europa izlazi iz višegodišnje gospodarske krize, ona još uvijek nije prebrodila najveću socijalnu krizu s kojom se suočila u posljednjih nekoliko naraštaja. 

 

Ploče s porukom 'minirano' u srcu Europe sigurno nikome nisu ugodan prizor, a najmanje stanovnicima koji u njihovoj blizini pokušavaju živjeti prema uobičajenim navikama modernog doba. Takvi natpisi upozorenja nalaze se, naime, u Hrvatskoj pored još oko 418 četvornih metara površina koje su zagađene minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima, raspršenih u devet županija, odnosno 60 gradova i općina.

 

Europska unija ponosi se svojim tehnološkim dostignućima, kvalitetnim obrazovnim prilikama za pronalazak dobrih radnih mjesta, uređenim zdravstvenim sustavima te raznovrsnim drugim mogućnostima za poboljšanje kvalitete života građana. No, malo je područja u kojima je pred državama članicama još toliko prostora za napredak kao što je uključivanje Roma u zajednicu s neromskim stanovništvom.

 

Oceani prekrivaju oko 70 posto površine našeg planeta, daju nam većinu kisika, a o njima direktno ovise životi oko tri milijarde stanovnika Zemlje. Na žalost, u tom plavetnilu svakim je danom sve više otpada, a sve manje riba, klimatske promjene ostavljaju svoje tragove i ako ne promijenimo način ophođenja s našim oceanima teško ćemo moći zadržati nadimak 'plavi planet'. Prošlog su se tjedna (5. i 6. listopada), na Malti na konferenciji Naš ocean, u organizaciji Europske unije, okupili predstavnici iz javnog i privatnog sektora iz 112 država sa šest kontinenata, te preuzeli obaveze vrijedne šest milijardi eura radi boljeg upravljanja našim oceanima. #OurOcean

 

Gospodarski rast u Europskoj uniji veći je od dva posto, imamo najmanju nezaposlenost u zadnjih devet godina i 235 milijuna zaposlenih osoba. Brojke dodatno pokazuju da je povjerenje građana u Uniju na najvišoj razini od 2010. godine, a 68 posto Europljana smatra se stanovnicima Unije, što je najviši postotak ikada. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u govoru pred Europskim parlamentom stoga je s punim pravom izjavio da je sada pravi trenutak za izgradnju ujedinjenije, snažnije i demokratskije Europu do 2025. godine.  #SOTEU

 

Šesnaest mladih iz šest država Europske unije odvažilo se prije desetak dana otputovati u talijansku Norciju u želji da pomognu u obnovi tog grada nakon jakih potresa koji su ga zadesili u kolovozu i listopadu prošle godine. To je prva grupa volontera iz Europskih snaga solidarnosti koja je otišla 'na teren' i to za manje od godinu dana nakon što je inicijativu pokrenuo predsjednik Juncker, u svom govoru o stanju Unije početkom rujna prošle godine. #EUsolidaritycorps

 

Europska unija jedinstvena je u svijetu upravo po tome što je zajednica država koju karakterizira raznolikost njenih članica i to zahvaljujući specifičnim običajima, umjetničkim dosezima, arheološkom naslijeđu, jezicima, prirodnim ljepotama, gastronomskim posebnostima ili jednostavno rečeno, kulturnoj baštini. #EuropeForCulture