Predstavništvo u Hrvatskoj

Sve što trebate znati o Big Data tehnologiji

/croatia/file/naslovna-bigdatajpg_hrnaslovna-bigdata.jpg

Sve što morate znati o Big Data tehnologiji

Big Data (tehnologija velikih podataka) i IoT (tehnologija internet stvari) termini su koji se u krugovima informacijske tehnologije rijetko odvajaju. Ipak, unatoč njihovoj povezanosti, ova dva pojma zapravo su dvije različite tehnologije.

Big Data tehnologija predstavlja velike mogućnosti jer nam pomaže u razvoju novih kreativnih proizvoda i usluga, primjerice aplikacija na mobilnim telefonima ili proizvodima poslovne inteligencije za tvrtke. Može potaknuti rast i radna mjesta u Europi, ali i poboljšati kvalitetu života Europljana. No, krenimo redom.


Što je Big Data?

Big data je tehnologija koja služi za prikupljanje, obradu i analizu velike količine podataka, od tuda i ime (engl. “Big Data“, na hrvatskom “veliki podaci“). Podaci su raznoliki, strukturirani i nestrukturirani, generiraju se i pristižu velikom brzinom i to u različitim intervalima (ponekad i u realnom vremenu), što ih čini vrlo složenima za analizu. 

Međutim, prikupljanje i skladištenje velikih količina podataka nije ono što čini Big Data tehnologiju. Upravo je mogućnost obrade i analiza tih prikupljenih podataka za daljnju upotrebu ono što ovu tehnologiju čini vrlo vrijednom. Bez mogućnosti analize i potrebnih alata (složenih računalnih programa), bila bi to samo gomila prikupljenih podataka.

Kako radi Big Data?

Već smo pisali o IoT tehnologiji i kako nam ona pomaže i mijenja svakodnevnicu, no ništa od toga ne bi funkcioniralo da ne postoji tehnologija koja prikuplja i analizira podatke. Podaci koji se prikupljaju dolaze iz različitih uređaja ili sustava koje koristimo. Neki od njih su naši pametni telefoni, pametne narukvice ili satovi, pametni hladnjaci, bankomati i slično. Jednostavnije pojašnjeno: pametni uređaji omogućuju prikupljanje podataka, podaci se šalju na obradu i analizu, potom vraćaju natrag u obliku koji razumijemo i možemo upotrijebiti. 

 

Primjerice, senzor pokreta na pametnoj narukvici prikuplja informacije o pokretima koje osoba radi (trčanje, skakanje, hodanje, penjanje ili neka druga funkcija u određenom vremenskom razdoblju). Te iste informacije šalje putem interneta u “bazu“. Baza je samo mjesto, spremište na kojoj se svi ti podaci nalaze, odnosno računala s velikim prostorima za prikupljanje i skladištenje podataka. Tada Big Data tehnologija preuzima posao obrade i analize. Kako bismo znali koliko smo koraka napravili i koliko smo kalorija izgubili, Big Data tehnologija mora vrlo brzo obraditi sve pristigle podatke i analizirati ih u nama razumljive informacije, potom ih putem interneta poslati natrag uređaju, u našem primjeru pametnoj narukvici. Tako osoba odmah može saznati rezultat svoje tjelesne aktivnosti.


Potrebna znanja za rad u području Big Data tehnologije

S obzirom na to koliko se razvija ova tehnologija i širi njezina primjena, pronalazak iskusnih i obučenih stručnjaka velik je izazov na tržištu rada. Poznavanje programiranja, rad u bazama podataka, poznavanje analitičkih programa za različite analize, znanstveni pristup obrade podataka, statistika, kvantna analiza, vizualizacija podataka, prepoznavanje algoritama, ali i mogućnost vođenja ljudi i projekata tek su neka od važnijih znanja potrebnih za rad u području Big Data tehnologije.

Korištenje Big Data tehnologije u EU

Posljednjih godina, količina stvorenih, uskladištenih i procesuiranih podataka eksponencijalno je rasla. U EU  se analizom Big Data podataka u 2018. bavilo 12% tvrtki koje imaju najmanje 10 zaposlenih. Big Data analize pretežno su radile velike tvrtke (33%) odnosno tvrtke srednje veličine (195), pri čemu su u 8% tvrtki analize provodili zaposlenici te tvrtke, dok je 5% tvrtki angažiralo vanjsku tvrtku kao suradnika. U Hrvatskoj je Big Data analizu koristilo tek oko 10 % tvrtki, što nas postavlja u područje ispod prosjeka svih država članica u EU.

Korištenje Big Data analitike u tvrtkama u državama članicama EU, 2018 (% tvrtki)


/croatia/file/koristenjebigdataanalitikeutvrtkamaudrzavamaclanicamaeu2018tvrtkipng-0_hrkoristenje_big_data_analitike_u_tvrtkama_u_drzavama_clanicama_eu_2018_tvrtki.png

Korištenje Big Data analitike u tvrtkama u državama članicama EU, 2018 (% tvrtki)

Izvor: eurostat


Gotovo polovica tvrtki (49%) koje primjenjuju Big Data analitiku analizira geolokacijske podatke prikupljene putem mobilnih uređaja. Slijedi analiza podataka prikupljenih putem društvenih mreža (45%), a manje od jedne trećine tvrtki analiziralo je podatke prikupljene vlastitim pametnim uređajima ili senzorima (29%). Podatke iz drugih izvora analiziralo je 26 % tvrtki.


Izvori podataka za Big Data analitiku u EU, 2018 (% tvrtki koje koriste Big Data analizu)

/croatia/file/izvoripodatakazabigdataanalitikuueu2018tvrtkikojekoristebigdataanalizupng_hrizvori_podataka_za_big_data_analitiku_u_eu_2018_tvrtki_koje_koriste_big_data_analizu.png

Izvori podataka za Big Data analitiku u EU, 2018 (% tvrtki koje koriste Big Data analizu)
copyright

Izvor: eurostat


Digitalne platforme i poslovni modeli temeljeni na podacima pokretači su rasta Europe, industrijske transformacije i stvaranja novih radnih mjesta. Koristeći inteligenciju Big Data tehnologije i digitalne platforme koje omogućuju pristup podacima, industrije u Europi mogu povećati učinkovitost, povećati profitabilnost, ojačati svoju konkurentsku prednost, smanjiti rizik i otvoriti put za inovacije, ali i nova radna mjesta. Europska komisija pokrenula je nekoliko inicijativa i projekata kao dio Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta, kako bi uklonila prepreke koje ometaju korištenje velikih podatkovnih i digitalnih platformi i koji su usmjereni na inovacije u različitim industrijama te poboljšanje kvalitete života građana EU. 

Jedan od projekata usmjeren je na istraživanje, odnosno prikupljanje podataka koji će pomoći u ranom otkrivanju Parkinsonove bolesti. Svi zainteresirani za sudjelovanje u istraživanju na svoj pametni telefon mogu preuzeti aplikaciju iPrognosis koja prikuplja podatke koji govore o načinima na koje koristimo pametni telefon, primjerice izraze lica ili pritiske na ekranu. Pomoću tih informacija cilj je razviti AI alat koji će, na temelju sofisticiranog algoritma, moći prepoznati rane znakove Parkinsonove bolesti.

SimpleFleet je još jedan zanimljivi projekt koji se bazira na Big Data tehnologiji, a ulazi u područje prometa. Pametno korištenje podataka prikupljenih senzorima, GPS-om i društvenim medijima, pomaže državama u optimizaciji transporta i upravljanju prometnim tokovima. Tako se grade “pametni gradovi“, koji tada imaju manje nesreća i prometnih gužvi, a građani i tvrtke štede vrijeme korištenjem sustava za podršku planiranja ruta.

I poljoprivrednici upotrebom Big Data tehnologijom mogu povećati produktivnost i prihode te hranu učiniti sigurnijom. Uz napredne tehnologije poljoprivrednici mogu imati pristup podacima u stvarnom vremenu o načinu na koji njihovi poljoprivredni strojevi rade, kao i povijesnim vremenskim obrascima, topografiji i performansama usjeva. Čak tri projekta aktivno obrađuju podatke i rade na u ovom području: DataBio, AgroIT i FOODIE.


Jeste li znali da i Hrvatska sudjeluje u nekoliko uspješnih EU Big Data projekata?

Iako Hrvatska puno manje koristi Big Data tehnologiju unutar svojih granica, puno češće sudjeluje u uspješnim projektima koje se provode među državama članicama EU.

Jedan od njih je AFTERLIFE, projekt koji razvija tehnologiju koja filtrira i pretvara otpadne vode iz industrije hrane i pića u bio plastiku i prehrambene aditive. EUTHYROID, još jedan projekt financiran od strane EU-a, uspostavio je infrastrukturu za prikupljanje i analizu podataka za praćenje nedostatka joda u cijeloj Europi. Baza podataka projekta i sustav praćenja na razini EU-a pridonijet će nacionalnim naporima kako bi se osiguralo zdravlje Europljana. 


Biste li voljeli saznati više o ovim projektima?
 

Pročitajte više o pristupu Europske unije:
Unutarnje tržište, industrija, poduzetništvo
Europsko inovacijsko partnerstvo za aktivno i zdravo starenje (EIP-AHA)
Big Data i digitalne platforme
Što Big Data tehnologija može učiniti za vas?