Predstavništvo u Hrvatskoj

Zeleni plan: Nova pravila EU-a o ograničavanju uvoza i izvoza plastičnog otpada

/croatia/file/nova-pravila-eu-o-ogranicavanju-uvoza-i-izvoza-plasticnog-otpada-2020_hrnova-pravila-eu-o-ogranicavanju-uvoza-i-izvoza-plasticnog-otpada-2020

Zeleni plan: Nova pravila EU-a o ograničavanju uvoza i izvoza plastičnog otpada
copyright EC Audiovisual service

Komisija je donijela nova pravila o uvozu i izvozu plastičnog otpada te njegovu prijevozu unutar EU-a. Novim se pravilima zabranjuje izvoz plastičnog otpada iz EU-a u zemlje koje nisu članice OECD-a, osim čistog plastičnog otpada koje se šalje na recikliranje. Izvoz plastičnog otpada iz EU-a u zemlje OECD-a te uvoz u EU također će se strože kontrolirati.

23/12/2020

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je: „Tim novim pravilima šalje se jasna poruka da u EU-u preuzimamo odgovornost za svoj otpad. Izvoz plastičnog otpada dopuštat će se samo pod vrlo strogim uvjetima. Izvoz nerazvrstanog plastičnog otpada u zemlje koje nisu članice OECD-a bit će sasvim zabranjen. To je važan korak u borbi protiv onečišćenja plastikom, prelasku na kružno gospodarstvo i postizanju ciljeva europskog zelenog plana. Posljednjih deset godina povećala se nekontrolirana trgovina plastičnim otpadom, na štetu okoliša i javnog zdravlja."

Novim pravilima trebalo bi se stati na kraj izvozu problematičnog plastičnog otpada u treće zemlje koje često nemaju kapacitete ni standarde da bi njime gospodarile na održiv način. To je također jedna od glavnih obveza europskog zelenog plana i novog akcijskog plana za kružno gospodarstvo. Današnja odluka, osim toga, doprinosi strategiji EU-a za plastiku, kojom se nastoji smanjiti plastični otpad te potaknuti na bolje razvrstavanje i recikliranje. Nova pravila stupit će na snagu 1. siječnja 2021. Dodatne informacije i pojedinosti o njihovoj primjeni saznajte u sljedećem priopćenju.