Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija odobrila novu zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla iz Hrvatske

/croatia/file/eu-croatiajpg_hreu-croatia.jpg

Hrvatski i europski bedževi 3D
© AP

Europska komisija odobrila je novi zahtjev za upis tradicionalnog proizvoda „Bjelovarski kvargl” u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

21/02/2020

Bjelovarski kvargl je hrvatski sir s bjelovarsko-bilogorskog područja. Proizvodi se s pomoću svježeg kravljeg mlijeka kojem se nakon cijeđenja dodaje sol i slatka paprika, a zatim se oblikuje ručno u skladu s tradicionalnim postupkom, u male stošce koji se suše i dime.

Uz kvargl u registar je uvršteno i „Huile d' olive de Provence”, djevičansko ili ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno u provansalskoj regiji koje se sastoji primarno od maslina sorti Aglandau (najmanje 20%), Bouteillan, Cayon i Salonenque. Po sastavu se razlikuje od maslinovih ulja iz susjednih regija i, ovisno o varijantama, izrazitu je gorko i profinjeno, arome svježe trave i i/ili artičoka ili crnih maslina, kandiranog voća, šume i/ili prepečenog kruha.

Taj naziv pridružit će se više od 1 467 proizvoda koji su već zaštićeni u okviru sustava kvalitete, a čiji je popis možete pronaći u bazi podataka eAmbrosia.