Predstavništvo u Hrvatskoj

Europska komisija donira dodatnih 30 milijuna eura za hitnu pomoć Libanonu

/croatia/file/europska-komisija-donira-dodatnih-30-milijuna-eura-za-hitnu-pomoc-libanonu-2020_hreuropska-komisija-donira-dodatnih-30-milijuna-eura-za-hitnu-pomoc-libanonu-2020

Europska komisija donira dodatnih 30 milijuna eura za hitnu pomoć Libanonu
copyright EC Audiovisual Service

Na međunarodnoj konferenciji za pomoć i potporu Bejrutu i narodu Libanona Europska komisija obvezala se donirati nova financijska sredstva u iznosu od 30 milijuna eura za hitne potrebe stanovnika Bejruta nakon razorne eksplozije 4. kolovoza. Ta se sredstva dodjeljuju povrh iznosa od 33 milijuna eura koji je već najavila predsjednica von der Leyen u telefonskom pozivu predsjedniku Libanona.

10/08/2020

Na današnjoj konferenciji za tisak povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič u ime Europske komisije izjavio je: EU je započeo pomagati Libanonu odmah nakon eksplozije, mobiliziravši stotine stručnjaka za traganje i spašavanje i medicinsku pomoć koja je poslana u Bejrut. Zahvaljujem svim europskim državama koje su na djelu pokazale svoju solidarnost. Pokazalo se da je humanitarna pomoć potrebna stotinama tisuća najugroženijih. U ovom kritičnom trenutku EU pruža sklonište, hitnu zdravstvenu pomoć, vodu i pristup sanitarnim uslugama te pomoć u hrani. Stojimo uz narod Libanona, danas ali i dugoročno, kako bismo mu pomogli u oporavku.

Nova humanitarna pomoć EU-a usmjerit će se agencijama UN-a te nevladinim i međunarodnim organizacijama, a korištenje sredstava strogo će se nadzirati. Pomoć je namijenjena zadovoljavanju osnovnih potreba stotina tisuća najugroženijih ljudi.

EU je vodeći donator u Libanonu; od 2011. pružio je više od 2,3 milijarde eura potpore, uključujući preko 660 milijuna eura humanitarne pomoći. Više informacija.