Predstavništvo u Hrvatskoj

Inicijative EU-a uz koje ćete lakše pronaći bolji posao

/croatia/file/eu-projekti-uz-koje-%C4%87ete-lak%C5%A1e-prona%C4%87i-bolji-posao_hrEU projekti uz koje ćete lakše pronaći bolji posao

EU projekti uz koje ćete lakše pronaći bolji posao
Copyright AP

Ulaskom u EU svakoj državi članici omogućena je suradnja na jedinstvenom tržištu Europske unije, na kojem je zajamčeno slobodno kretanje roba, usluga, ljudi i kapitala. Uz to, svakoj se državi članici omogućuje pomoć u obliku financiranja na području različitih projekata. Europska komisija uza sve to dodatno odvaja sredstva za obrazovanje, istraživanje i inovacije kako bi se svakom građaninu EU-a omogućila edukacija i potencijalno zapošljavanje.

Planom ulaganja za Europu, tzv. Junckerovim planom, nastoje se potaknuti ulaganja diljem Europe kako bi se ojačalo gospodarstvo i otvorila radna mjesta. To se ostvaruje uklanjanjem prepreka ulaganju, savjetovanjem o mogućim projektima i osiguravanjem financijskih sredstava. U okviru Plana upotrebljava se javno jamstvo EU-a za mobilizaciju privatnih ulaganja.

Nadovezujući se na uspjeh Junckerova plana, programom InvestEU dodatno će se poticati ulaganja, inovacije i otvaranje radnih mjesta u Europi te mobilizirati najmanje 650 milijardi eura dodatnih ulaganja u sljedećem dugoročnom proračunu EU-a.

Kako iskoristiti priliku

Ako ste promotor projekta sa sjedištem u EU-u i želite doći do potencijalnih ulagača iz cijelog svijeta ili ste pak ulagač koji traži mogućnost ulaganja u projekte koji se bave zdravstvom, obnovljivim izvorima energije, digitalnom tehnologijom ili MSP-om – ovo je mjesto za vas. Prijavite besplatno svoje projekte koje će vam Komisija prevesti na engleski ili pretražite sve prijavljene projekte na Europskom portalu projekata ulaganja (EIPP) i pronađite svog poslovnog partnera.

Pogledajte i što kažu oni koji su tu priliku već iskoristili: Plan case study.

___

Snažnije gospodarstvo znači i nova radna mjesta, a snažna strategija zapošljavanja plan je na kojemu se sustavno radi kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti u svim državama članicama EU-a. Europska strategija zapošljavanja (EES) datira iz 1997. godine, kada su se države članice EU-a obvezale uspostaviti skup zajedničkih ciljeva i ciljeva za politiku zapošljavanja. Glavni je cilj te strategije otvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta diljem Europske unije. Ona je sada dio strategije rasta Europe 2020. i provodi se putem europskog semestra, godišnjeg procesa koordinacije politika država članica EU-a i institucija EU-a.

Komisija potpuni skup makroekonomskih prognoza za EU i njegove države članice objavljuje u proljeće (svibanj) i jesen (studeni), a privremene prognoze kojima se ažuriraju podaci o BDP-u i inflaciji tijekom zime (veljača) i ljeta (srpanj).

Gospodarska prognoza za Hrvatsku

/croatia/file/gospodarska-prognoza-za-hrvatsku_hrGospodarska prognoza za Hrvatsku

Gospodarska prognoza za Hrvatsku
copyright

Izvor: Economic forcast for Croatia

___

Jeste li znali da je 2019. više od 3,3 milijuna mladih (u dobi od 15 do 24 godine) u EU-u nezaposleno?

Iako je smanjena, s 24 % 2013. na manje od 15 % 2019., stopa nezaposlenosti mladih u EU-u još uvijek je vrlo visoka. Pomaganjem mladima da uđu na tržište rada i ostanu na njemu pridonosi se promicanju gospodarskog rasta i boljih životnih uvjeta. Države članice odgovorne su za sustave obrazovanja i osposobljavanja, a EU podupire i nadopunjava njihovo djelovanje.

Od osposobljavanja do putovanja, edukacije na internetu i digitalnih poslova do spašavanja svijeta, život u Europskoj uniji mladima pruža različite prilike. Zakoni i inicijative EU-a pomažu mladima u ostvarivanju potencijala i potiču ih u tome pružajući im mogućnosti kojima će lakše ostvariti svoje snove. #EUandME platforma je koja obuhvaća različite teme u okviru kojih se mladi mogu priključiti inicijativi koja ih zanima.

Kako iskoristiti priliku

Ako, primjerice, želite pokrenuti vlastiti posao ili razvijati posao uz potporu EU-a, želite raditi i živjeti u inozemstvu, tražite informacije o pravima potrošača ili edukaciju koja će vam pomoći razviti vještine za bolje zaposlenje i slično – kliknite #EUandME. Pronaći ćete sve što vam je potrebno: od pomoći s administracijom i pronalaženja sredstava do savjeta o potrebnim koracima. Sve što trebate učiniti jest odabrati područje koje vas zanima i napraviti onaj najteži, prvi korak – krenuti.

___

EU podupire države članice u povećanju stope zaposlenosti mladih u skladu s ciljem EU-a da se postigne stopa zaposlenosti od 75 % za radno sposobno stanovništvo (20 – 64 godine).

Jamstvo za mlade politička je obveza koju su države članice preuzele u travnju 2013. kako bi svaka osoba u dobi od 25 godina dobila kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja i pripravništvo u roku od četiri mjeseca od gubitka radnog mjesta ili napuštanja formalnog obrazovanja.

Inicijativa za zapošljavanje mladih (YEI) jedno je od glavnih financijskih sredstava EU-a za potporu provedbi programa Jamstva za mlade. Pokrenuta je s ciljem pružanja potpore mladima koji žive u regijama u kojima je nezaposlenost mladih 2012. iznosila više od 25 %.

Kako iskoristiti priliku

Ako imate do 25 godina i živite u EU-u, upravo ste završili školu ili fakultet ili ste nedavno ostali bez posla i tražite posao, pripravnički staž ili želite nastaviti obrazovanje – ovo je mjesto za vas. Kliknite poveznicu za registraciju, odaberite zemlju u kojoj želite nastaviti edukaciju ili pronaći poslovnu priliku te saznajte kako se uključiti i dobiti kvalitetnu, konkretnu ponudu u roku od samo četiri mjeseca.

___

Europske snage solidarnosti nova su inicijativa koja mladima omogućuje da volontiraju ili rade na projektima u svojoj zemlji ili u nekoj od članica EU-a. Sudjelovanje u toj inicijativi ne donosi korist samo mladima, već pridonosi i naporima tijela nacionalne i lokalne vlasti, nevladinih organizacija te poduzeća pri suočavanju s različitim izazovima i krizama. Putem aktivnosti organizacija koje sudjeluju u programu Europske snage solidarnosti pridonijet će dobrobiti građana i društva u cjelini.

Kako iskoristiti priliku

Ako ste mlada osoba (18 – 30 godina) koja želi steći iskustvo volontiranja ili stručnog rada ili ste organizacija (javne i privatne nacionalne i međunarodne organizacije koje imaju odgovarajuću Oznaku kvalitete) koja želi privući mlade da se uključe u aktivnosti jačanja solidarnosti, Europske snage solidarnosti program su za vas. Provjerite uvjete, rokove za prijavu i prijavite se: Europske snage solidarnosti.

___

Jeste li znali da od 100 Europljana njih 37 želi pokrenuti vlastiti posao, no da samo 1 to zaista i učini? Pokrenuti vlastiti posao i održavati ga nije lako, no uz Erasmus za mlade poduzetnike novi poduzetnici i oni iskusniji mogu udružiti snage kako bi razvili i ojačali poslovne mogućnosti. Mladim poduzetnicima tim se projektom omogućuje razvoj poslovnih znanja i vještina, stjecanje praktičnog iskustva i širenje mreže poznanstava. Poduzetnici domaćini projektom će osvježiti svoj poduzetnički stav, steći znanje o novim kulturama i tržištima, omogućiti međunarodnu suradnju te dobiti nove ideje i nove perspektive mladih poduzetnika.

Kako iskoristiti priliku

Ako ste mladi poduzetnik (osnovali ste tvrtku ili startup tijekom zadnje tri godine) i želite steći nova iskustva ili pak želite sudjelovati kao poduzetnik domaćin (vodite tvrtku više od tri godine) – provjerite uvjete i prijavite se već danas: Erasmus za mlade poduzetnike.

/croatia/file/erasmus-young-entrepreneurs_hrErasmus for Young Entrepreneurs

Bez obzira na vašu životnu dob ili profesionalnu branšu, život u EU-u pruža vam puno više, a digitalno doba u kojemu živimo omogućuje vam da se posvetite edukaciji i usavršavanju vještina koje vas čine konkurentnima na tržištu rada. Ne čekajte, iskoristite sve resurse koji vam se nude.

Pročitajte više o ovoj temi: