Requires javascript

CONSUMERS

Language selector


Att kunna beställa varor från hela världen som levereras till dörren med ett par klick – det är fördelen med att handla på nätet. Men kan vi lita på att varorna är säkra? Vi konsumenter har rätt att förvänta oss att de varor vi köper inte ska skada oss.

Därför måste de uppfylla vissa säkerhetskrav innan de får säljas. Och EU-ländernas myndigheter vidtar åtgärder för att se till att de varor som säljs är säkra. Men det finns flera saker vi kan göra själva.

Här är åtta tips för att köpa SÄKRA varor på nätet.

Ta reda på vem säljaren är
När du köper en vara i en butik vet du var du kan lämna tillbaka den om du upptäcker säkerhetsproblem. Men vet du vem du ska kontakta när du handlar på nätet? Ju mer information du har om tillverkaren, importören eller säljaren, desto bättre. Kontrollera därför att det finns kontaktuppgifter på webbplatsen innan du handlar.


Köp inga varor som finns med på EU:s lista med farliga produkter
Visste du att EU-kommissionen har en lista med farliga produkter i EU? Informationen sammanställs i varningssystemet Rapex. Läs om hur systemet fungerar och ta reda på vilka produkter du ska undvika. Du kan också gå till OECD:s portal om återkallade produkter i hela världen.


Ska du köpa en leksak? Leta efter säkerhetsvarningar
Produktinformationen på nätet har inte alltid tydliga säkerhetsvarningar. Titta noga på alla bilder och foton. Leksaker som är olämpliga för barn under tre år ska ha en varning, ofta i form av ett piktogram. Läs fler tips om säkra leksaker.Läs säkerhetsinstruktionerna
Läs alla säkerhetsinstruktioner som ges på nätet. Ta reda på hur du använder varan på ett säkert sätt. En barnsits till cykeln ska till exempel märkas med vilken ålder och storlek den är avsedd för. Om du inte vet om en vara är lämplig för det du ska ha den till, be säljaren eller webbplatsansvariga om mer information.


Läs omdömen om varan och webbplatsen
Läs recensioner för att se om andra kunder har stött på några säkerhetsproblem. Tänk på att det också kan förekomma oseriösa recensioner. Det kan också finnas omdömen om webbplatsen som kan berätta om det finns problem med säljaren.


Har du upptäckt ett säkerhetsproblem? Anmäl det!
Om du upptäcker säkerhetsproblem ska du meddela säljaren och kontakta den ansvariga myndigheten i ditt land. Du kan också skriva en produktrecension för att varna andra kunder. Det hjälper dem att göra ett säkert val!Registrera din vara hos tillverkaren
I vissa fall kan du registrera din vara på tillverkarens webbplats. Då får du aktuell information om återkallelser, programvaruuppdateringar och säkerhetsföreskrifter.


Håll dig uppdaterad om osäkra produkter
Prenumerera på veckomeddelanden från EU:s varningssystem för att få senaste nytt om farliga produkter, nya risker och tendenser. Du kan också välja att bara få varningar om t.ex. en viss produkttyp, ett märke eller ett ursprungsland. Prenumerera på veckorapporter.