Requires javascript

CONSUMERS

Language selector


Продукти от целия свят, доставяни вкъщи само с няколко щраквания — това е предимството на онлайн пазаруването. Но доколко безопасни са продуктите, които купуваме? Като потребители имаме право да очакваме, че доставяните ни продукти няма да ни навредят.

Затова съществуват правила и механизми за безопасност, които трябва да бъдат спазени, преди даден продукт да се пусне в продажба. Националните органи в Европейския съюз предприемат действия, за да гарантират, че предлаганите на пазара продукти са безопасни. Но има някои неща, които можем да направим и сами.

За да извлечете максимална полза от онлайн пазаруването и да купувате БЕЗОПАСНИ продукти по интернет, обърнете внимание на следните 8 съвета.
Уверете се, че знаете от кого пазарувате
Когато купувате нещо в магазин, знаете къде можете да отидете, ако има проблем с безопасността на продукта. Но знаете ли към кого да се обърнете, когато пазарувате онлайн? Колкото повече информация имате за производителя, вносителя или продавача, толкова по-добре. Ако данните за контакт са поставени на видно място, знаете с кого да се свържете в случай на проблем.


Ако някой продукт е включен в системата за ранно предупреждение, не го купувайте
Знаете ли, че Европейската комисия поддържа списък на опасните продукти, открити в цяла Европа? Тази информация се събира в системата за ранно предупреждение. Научете как работи тази система и проверете кои продукти да избягвате. Можете да проверите също така портала на ОИСР за изтеглени от пазара продукти в световен мащаб.


Купувате играчка? Проверете за предупреждения във връзка с безопасността
В информацията за продаваните онлайн продукти не винаги са включени ясни предупреждения във връзка с безопасността. Внимателно разгледайте всички илюстрации и снимки на продукта, за да откриете предупреждения. На играчките, които не са подходящи за деца под 3-годишна възраст, например, би следвало да има предупреждение, най-често под формата на пиктограма. За повече съвети относно безопасността на играчките, щракнете тук.Четете инструкциите за безопасност, за да направите най-добрия избор
Четете предоставените онлайн инструкции за безопасност. Проверете как да използвате продукта по безопасен начин. Например, на седалката на детски велосипед трябва да има етикет с минималната възраст или височина на децата, за които е проектиран. Ако не сте сигурен дали даден продукт е подходящ за целта, за която искате да го ползвате, поискайте повече информация от продавача или администратора на уебсайта.


Проверете отзивите за продукта и уебсайта
Прочетете отзивите за продукта, за да видите дали други потребители са имали свързани с безопасността проблеми. Имайте предвид, че наред с истинските отзиви може да има и фалшиви. Възможно е да има отзиви и за самия уебсайт — това ще ви позволи да разберете дали има някакви проблеми с онлайн продавача.


Открили сте проблем с безопасността? Съобщете за него!
Ако имате проблем с безопасността на даден продукт, съобщете за него на продавача и се свържете със съответния орган във вашата страна. Помислете също така дали да не напишете коментар за продукта, за да предупредите евентуалните купувачи. Това ще помогне на другите потребители да направят безопасен избор!Помислете дали да не регистрирате продукта си при производителя
Ако се предлага такава възможност, можете да регистрирате продукта си на сайта на производителя. По този начин ще бъдете информирани незабавно за изтегляния на продукта от пазара, актуализиране на софтуер и информация във връзка с безопасността.


Бъдете винаги информирани за опасни продукти
Получавайте ежеседмични уведомления от системата за ранно предупреждение, за да сте винаги информирани за последните открити опасни продукти, новите рискове и тенденции. Можете дори да персонализирате предупрежденията, като уточните вида на продукта, марката, държавата на произход и пр. За да се абонирате за седмичните известия за опасни продукти, щракнете тук.