Konzuli védelem
Konzuli védelem európai uniós polgárok számára külföldön

Kezdőlap

/consularprotection/file/9_encarousel_cp.jpg

Consular Protection

Ha Ön az Európai Unió területén kívül tartózkodik turistaként, vagy ott él, szüksége lehet arra, hogy hazájának nagykövetségétől, illetve konzulátusától segítséget kérjen. Ez lehet például a helyzet akkor, ha elveszíti személyes iratait vagy értéktárgyait, illetve ha bűncselekményt követnek el Ön ellen.

De mit tehet akkor, ha hazájának nincs diplomáciai vagy konzuli képviselete az adott országban?

Az európai uniós jogszabályok értelmében a „képviselettel nem rendelkező uniós polgároknak” joguk van bármelyik másik uniós tagország nagykövetségétől vagy konzulátusától segítséget kérni és kapni. A segítséget ugyanolyan feltételek mellett vehetik igénybe, mint az adott uniós tagország állampolgárai.

Honlapunkon Ön általános tájékoztatást olvashat arról, hogy – ha az Európai Unión kívül olyan országban tartózkodik, ahol hazája nem tart fenn külképviseletet – milyen jellegű konzuli védelemben részesülhet más uniós külképviseletek révén a kérdéses uniós tagország állampolgáraival azonos feltételek mellett. Webhelyünkön annak is utánanézhet, hogy hazájának van-e nagykövetsége, illetve konzulátusa abban az Európai Unión kívüli országban vagy területen, ahol Ön jelenleg tartózkodik, vagy ahová utazni készül. Ha nincs, honlapunkon megadjuk, hol és hogyan veheti fel a kapcsolatot segítségkérés céljából más EU-országok nagykövetségeivel és konzulátusaival.

Last update: 11/21/2018 Az oldal tetejére
Önnek ki kell választania a megfelelő EU-tagállamot, illetve Európai Unión kívüli országot a legördülő menüből.