This site has been archived on 03/11/2014
03/11/2014
Τι κοινό έχουν ο Πικάσο, ο Μακ Κάρτνεϊ, ο Αϊνστάιν και το πρόγραμμα Erasmus;

Διαδρομή πλοήγησης

Τι κοινό έχουν ο Πικάσο, ο Μακ Κάρτνεϊ, ο Αϊνστάιν και το πρόγραμμα Erasmus;

Σε ηλικία 25 ετών ο Πικάσο ήταν στο ζενίθ της "μπλε περιόδου" του. Στην ίδια ηλικία περίπου ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ έγραψε το τραγούδι "Yesterday". Στα 25 του χρόνια ο Αλβέρτος Αϊνστάιν εργαζόταν πάνω στη θεωρία της σχετικότητας. Και στα 25 χρόνια λειτουργίας του, το πρόγραμμα Erasmus ξεπέρασε τον αριθμό-ρεκόρ των 230.000 συμμετοχών.

Μ΄ αυτή την πρωτότυπη σύγκριση ξεκίνησε την εναρκτήρια ομιλία του ο Δανός υπουργός Παιδείας Μόρτεν Όστεργκαρντ στο συνέδριο για τη συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας του προγράμματος Erasmus, που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαΐου 2012 στην Κοπεγχάγη.

Η πριγκίπισσα Μαρί της Δανίας ανέφερε στην εισαγωγική της δήλωση ότι πάντα εντυπωσιαζόταν από την ενέργεια και τον ενθουσιασμό των νεαρών φοιτητών που ολοκληρώνουν μέρος των σπουδών τους στο εξωτερικό. Αλλά και η ίδια όταν ήταν φοιτήτρια είχε σπουδάσει στο εξωτερικό αποκτώντας πολύτιμες δεξιότητες και φιλίες καθοριστικές για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της.

Η Ανδρούλλα Βασιλείου επεσήμανε ότι πριν από 25 χρόνια η Ευρώπη ήταν ακόμη χωρισμένη σε δύο πολιτικά μπλοκ. Το πρόγραμμα Erasmus βοήθησε να έρθουν πιο κοντά οι λαοί της Ευρώπης. Η επίτροπος τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια νεολαία με επαρκή εφόδια, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη του μέλλοντος. Ο στόχος των 3 εκατομμυρίων συμμετοχών στο Erasmus μπορεί να επιτευχθεί έως τα τέλη του 2013. Η στρατηγική "Ευρώπη 2020" σκοπό έχει να επενδύσει περισσότερο στην απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Το νέο πρόγραμμα "Erasmus για όλους" συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αυτού δίνοντας σε 5 εκατομμύρια άτομα τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στο εξωτερικό. Η πρόκληση συνίσταται, πρόσθεσε η επίτροπος, στο να δημιουργήσουμε τέτοιες ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που να ανταποκρίνονται στη ζήτηση της αγοράς εργασίας.

Ο Δανός υπουργός Επιστημών, Καινοτομίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μόρτεν Όστεργκαρντ (δεξιά) και η επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου (κέντρο) στην τελετή απονομής βραβείων του Σήματος ECTSΣτο συνέδριο Erasmus 72 πανεπιστήμια από 17 χώρες έλαβαν βραβεία για τα εξαιρετικά επιτεύγματά τους στον τομέα της αναγνώρισης και μεταφοράς μονάδων μαθημάτων. 66 πρέσβεις του Erasmus – ένας φοιτητής και ένας εκπρόσωπος προσωπικού από κάθε συμμετέχουσα χώρα– παρουσίασαν το "Μανιφέστο Erasmus ", το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος. Το μανιφέστο προτείνει π.χ. τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις με περισσότερες ανταλλαγές φοιτητών και στελεχών, καθώς και με τη βελτίωση της αναγνώρισης της πρακτικής άσκησης των φοιτητών στο εξωτερικό. Μια άλλη σημαντική πρόταση: η μελλοντική διεύρυνση της βάσης του προγράμματος Erasmus, με περισσότερους διαθέσιμους πόρους για την προσέλκυση των ομάδων που υποεκπροσωπούνται. Το πρόγραμμα θα πρέπει επίσης να είναι ανοιχτό πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων και να προωθεί τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και φοιτητών απ' όλον τον κόσμο, ώστε να προσελκύει τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου στα πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι χρειαζόμαστε περισσότερο "Erasmus" στο μέλλον. Οι συζητήσεις για το μέλλον του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει και οι πολλές καλές προτάσεις που συζητήθηκαν στην Κοπεγχάγη πιθανότατα θα εξασφαλίσουν άλλα 25 χρόνια επιτυχίας για το πρόγραμμα Erasmus.

Οι νικητές των βραβείων


Περισσότερες πληροφορίες

Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2014 |  Αρχή σελίδας