First published on
27 April 2017

Madžarska vlada je aprila 2017 začela nacionalno posvetovanje z vsemi madžarskimi gospodinjstvi z naslovom „Ustavimo Bruselj“, ki se osredotoča na šest specifičnih vprašanj.

Več trditev in navedb v posvetovanju je nepravilnih ali zelo zavajajočih.

Evropska komisija želi na podlagi neizpodbitnih dejstev razjasniti ta vprašanja.

 

Neresnična trditev: „Bruselj nas želi prisiliti, da odpravimo znižanje pristojbin za javne storitve“

Resnica: Komisija in madžarska vlada imata isti cilj: gospodinjstvom zagotoviti cenovno dostopno energijo. Najboljši način za dosego tega cilja je vzpostavitev konkurenčnih energetskih trgov, spodbujanje energijske učinkovitosti in inovacij ter sodelovanje na evropski ravni, da se zagotovi zanesljiva oskrba z energijo.

 

Neresnična trditev: „Bruselj želi Madžarsko prisiliti, da sprejme nezakonite priseljence“

Resnica: Evropska unija se bori proti nedovoljenim migracijam in državam članicam pomaga pri upravljanju zunanjih meja.

 

Neresnična trditev: „Nezakonite priseljence, namenjene na Madžarsko, k nezakonitim dejanjem spodbujajo ne le trgovci z ljudmi, temveč tudi nekatere mednarodne organizacije“

Resnica: Evropska unija ima politiko ničelne tolerance za trgovino z ljudmi in že veliko let sprejema ukrepe za boj proti temu izkoriščevalskemu kaznivemu dejanju.

 

Neresnična trditev: „Na Madžarskem deluje vedno več organizacij s podporo iz tujine, katerih cilj je vmešavanje v madžarske notranje zadeve na nepregleden način“

Resnica: Pogoje, pod katerimi nevladne organizacije izvajajo svoje dejavnosti, načeloma ureja nacionalno pravo. Evropska unija ima stroga pravila o preglednosti in lobiranju v evropskih institucijah.

 

Neresnična trditev: „Bruselj napada naše ukrepe za ustvarjanje delovnih mest“

Resnica: Niti Komisija niti Evropska unija ne napadata madžarskih politik za ustvarjanje delovnih mest.

 

Neresnična trditev: „Bruselj napada našo državo zaradi znižanja davkov“

Resnica: Evropska komisija ne posega v nacionalne davčne politike niti takih posegov ne predlaga. Davčna pravila EU morajo soglasno sprejeti vse države članice, kar pomeni, da je madžarska vlada odobrila vsa veljavna pravila.

Files

PrenesiPDF - 338.5 KB