First published on
27 Travnja 2017

U travnju 2017. mađarska vlada pokrenula je javnu raspravu s mađarskim stanovništvom pod naslovom „Zaustavimo Bruxelles”, usredotočenu na šest konkretnih pitanja.

Nekoliko tvrdnji i navoda objavljenih u okviru rasprave sadržava činjenične pogreške i obmane.

Europska komisija želi, na temelju nepobitnih činjenica, razjasniti iznesena pitanja.

 

Neistinita tvrdnja: „Bruxelles nas želi prisiliti na ukidanje odluke o smanjenju naknada za komunalne usluge.”

Činjenice: Komisija podupire cilj mađarske vlade da kućanstvima osigura energiju po povoljnoj cijeni. Najbolji način da se to postigne uspostava je tržišnog natjecanja na tržištima energenata, promidžba energetske učinkovitosti i inovacija te suradnja na europskoj razini u svrhu sigurne opskrbe energijom.

 

Neistinita tvrdnja: „Bruxelles želi prisiliti Mađarsku na prihvat nezakonitih migranata.”

Činjenice: Europska unija bori se protiv nezakonite migracije i pomaže državama članicama pri upravljanju njihovim vanjskim granicama.

 

Neistinita tvrdnja: „Trgovci ljudima i neke međunarodne organizacije potiču nezakonite migrante na putu prema Mađarskoj na počinjenje nezakonitih djela.”

Činjenice: Europska unija ima nultu toleranciju prema trgovini ljudima i godinama poduzima mjere za njezino suzbijanje.

 

Neistinita tvrdnja: „Sve više organizacija koje uživaju inozemnu potporu djeluje u Mađarskoj u cilju netransparentnog uplitanja u unutarnje poslove Mađarske.”

Činjenice: Uvjeti djelovanja nevladinih organizacija načelno su uređeni nacionalnim propisima. Europska unija, sa svoje strane, ima stroga pravila o transparentnosti i lobiranju u europskim institucijama.

 

Neistinita tvrdnja: „Bruxelles napada naše mjere za otvaranje radnih mjesta.”

Činjenice: Ni Komisija ni Europska unija ne napadaju mađarske politike za otvaranje radnih mjesta.

 

Neistinita tvrdnja: „Bruxelles napada našu zemlju zbog poreznih rezova.”

Činjenice: Europska komisija ne upliće se u nacionalne politike oporezivanja niti predlaže svoje uključivanje. Pravila o oporezivanju na razini EU-a države članice donose jednoglasno, što znači da sva važeća pravila imaju odobrenje mađarske vlade.

 

Files

PreuzimanjePDF - 348.6 KB