First published on
10 ai 2017

Documentul de reflecție publicat astăzi deschide o dezbatere vitală cu privire la modul în care UE poate să valorifice la maximum oportunitățile oferite de globalizare și să răspundă la provocările care vin odată cu ea.

Pe plan extern, documentul pune accent pe nevoia de a contura o ordine globală cu adevărat sustenabilă, bazată pe norme și obiective comune. UE a susținut întotdeauna crearea unei cadru eficient și „multilateral” de reglementare și ar trebui să lucreze în continuare la elaborarea acestuia într-un mod care să facă posibilă abordarea noilor provocări și să garanteze o punere în aplicare efectivă. De exemplu, Uniunea ar putea susține elaborarea de noi norme menite să creeze un mediu concurențial mai echitabil, care să elimine comportamente dăunătoare și incorecte precum evaziunea fiscală, subvențiile de stat nocive sau dumpingul social. Aplicarea unor instrumente eficace de apărare comercială și crearea instanței multilaterale dedicate investițiilor ar putea ajuta UE să acționeze decisiv împotriva țărilor sau a companiilor care apelează la practici neloiale.

Pe plan intern, documentul propune instrumente menite să îi protejeze pe cetățeni și să îi facă mai autonomi prin politici sociale robuste și să le ofere sprijinul de care au nevoie pentru a beneficia de programe de educație și formare de-a lungul întregii vieți. Aplicarea unor politici privind impozitarea progresivă, investițiile în inovare și implementarea unor politici ferme în domeniul protecției sociale ar putea contribui la redistribuirea mai echitabilă a bogăției. Între timp, efectele negative ale globalizării pot fi atenuate cu ajutorul fondurilor structurale ale UE, utilizate pentru a sprijini regiunile vulnerabile și al Fondului european de ajustare la globalizare, care îi ajută pe lucrătorii strămutați să își găsească un alt loc de muncă.

Files

DescarcăPDF - 4.7 MB
DescarcăPDF - 187.7 KB

Informaţii conexe