First published on
28 június 2017

 

Az uniós költségvetés hatalmas kihívás előtt áll, hiszen kevesebb forrásból több finanszírozást kell biztosítania. Az Uniótól azt várják, hogy vállaljon nagyobb szerepet az olyan új szakpolitikai területeken, mint a migráció, a belső és külső biztonság vagy a védelem. A humanitárius segítségnyújtás és a fejlesztési támogatás legnagyobb donorjaként, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelemben élenjáróként Európának meg kell őriznie a globális színtéren betöltött vezető szerepét. Mindezt egy olyan uniós költségvetésből kell magvalósítani, amely az Egyesült Királyság távozásával csak szűkül.

A ma közzétett vitaanyag ezt a kihívást tekinti át, és vitára bocsátja a fehér könyvben szereplő öt forgatókönyv köré csoportosított kulcsfontosságú elemeket: vajon az EU a megszokott kerékvágásban halad tovább, kevesebbet fog tenni, eltérő intenzitással fog előremozdulni, kevesebbet tesz, de hatékonyabban vagy sokkal többet fog közös erőfeszítések útján tenni? E szemléltető forgatókönyvek mindegyike eltérő következményekkel járna mind annak tekintetében, hogy mennyit és mire költünk, mind pedig arra vonatkozóan, hogy a pénz milyen forrásból származik. A lehetőségek a meglévő szakpolitikákkal kapcsolatos kiadások csökkentésétől a bevételek növeléséig terjednek.

Ezenfelül a vitaanyag meghatározza az uniós költségvetés alapvető jellemzőit és ábrázolja az olyan kulcsfontosságú szakpolitikai területek, mint például a kohézió vagy a mezőgazdaság fő irányvonalait és fejleményeit. Foglalkozik továbbá az olyan átfogó kérdésekkel is, mint például az uniós finanszírozás által képviselt hozzáadott érték vagy az EU-finanszírozás és a tagállamokban végrehajtott strukturális reformok közötti kapcsolat.

 

Files

LetöltésPDF - 1.4 MB
LetöltésPDF - 196.9 KB
LetöltésPDF - 533.9 KB

Kapcsolódó információk