Policy areas

Background

Az ukrajnai politikai válság, a szíriai helyzet és a közel-keleti feszültségek egyértelművé tették, hogy az Európai Uniónak erőteljesebb közös külpolitikát kell folytatnia. Ehhez az Uniónak számos „puha” hatalmi eszköz áll a rendelkezésére, többek között a kereskedelempolitika és a fejlesztési támogatás terén. Az eszközök összehangolt alkalmazásáról Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hivatott gondoskodni.

Az említett eszközökön kívül a tagállamok előtt nyitva áll a lehetőség, hogy – ha akarják – védelmi kapacitásaikat összevonják. Így képessé válnak arra, hogy közös uniós missziókban vegyenek részt, továbbá pénzt takaríthatnak meg, és megelőzhetik, hogy egymással párhuzamosan hasonló jellegű programokat működtessenek.

Az Európai Bizottság a fentieken túlmenően elkötelezett aziránt, hogy vészhelyzetben segítse a természeti vagy az ember okozta katasztrófák kárvallottjait. Vállalt kötelezettségének a humanitárius segítségnyújtás és a polgári védelem terén rendelkezésre álló eszközök alkalmazása révén tesz eleget.

Dokumentumok