Stanje v Uniji 2018

Predsednik Juncker je v svojem letnem govoru pozval k bolj suvereni Evropi, ki državam omogoča, da postanejo globalni akterji. V obetih za leto 2019 je predstavil predloge o migraciji, kibernetski varnosti in zunanji politiki, ki lahko državljanom in državljankam prinesejo pozitivne rezultate pred evropskimi volitvami.

Stanje v Uniji 2017

V pozitivnem vzdušju je predsednik Juncker v svojem govoru leta 2017 opozoril na to, da ima Evropa spet veter v svojih jadrih. V govoru, usmerjenem v prihodnost, je predlagal načrt za enotnejšo, močnejšo in bolj demokratično Unijo. Komisija je sprejela pobude na področju trgovine, pregledovanja naložb, kibernetske varnosti, industrije, podatkov in demokracije.

Stanje v Uniji 2016

Predsednik Juncker je leta 2016 napovedal nove pobude za naložbe v mlade, iskalce zaposlitve in zagonska podjetja v Evropi, zagotovitev brezžičnega dostopa do interneta na javnih mestih in uveljavitev pravičnejše zakonodaje o avtorskih pravicah. Predstavil je tudi naložbeni načrt za Afriko ter novo evropsko mejno in obalno stražo.

State of the Union 2015

In 2015, President Juncker's first State of the Union Address focused on major challenges included the emerging refugee crisis, the future of the euro, and foreign policy. President Juncker presented new proposals in the fields of migration, external action, and economic and fiscal policy.

Poudarki iz govorov

2018

Tudi v naslednjih mesecih bomo še naprej delali za to, da bi bila naša nepopolna Unija vsak dan bolj popolna. (...) 250 dni, kolikor nas loči od evropskih volitev, bomo izkoristili, da svojim državljanom dokažemo, da delujemo skupaj, da lahko Evropska unija doseže rezultate in da spoštuje obveznosti, ki jih je sprejela na začetku tega mandata.

Geopolitične razmere nam kažejo, da je dokončno napočil čas za evropsko suverenost. (...) Z delnim združevanjem naše suverenosti – tam, kjer je potrebno – postane vsaka nacionalna država močnejša.

Kdor ljubi Evropo, mora ljubiti narode, ki jo tvorijo, kdor ljudi svoj narod, mora ljubiti Evropo. Patriotizem je vrlina, omejeni nacionalizem je neznosna laž in poguben strup.

2017

Evropa ima spet veter v svojih jadrih. Zdaj se nam je ponudila priložnost, ki ne bo trajala večno. Nastopil je čas, da zgradimo enotnejšo, močnejšo, bolj demokratično Evropo.

Evropa se razprostira od Viga do Varne. Od Španije do Bolgarije. Od vzhoda do zahoda: Evropa mora dihati s polnimi pljuči. Sicer bo naša celina hlastala za zrakom.

Evropa mora biti sposobna ukrepati hitreje in odločneje, kar velja tudi za ekonomsko in monetarno unijo (...) Začeli smo popravljati streho. A delo moramo dokončati, dokler je vreme še lepo.

2016

Lahko smo združeni, čeprav smo različni. Veliki demokratični evropski narodi ne smejo popustiti pod pritiski populizma. Evropa se ne sme prestrašeno umikati pred terorizmom. Ne – države članice morajo zgraditi Evropo, ki bo varovala, evropske institucije pa jim moramo pomagati, da bodo to obljubo lahko uresničile.

Solidarnost je lepilo, ki povezuje našo Unijo (...) Ko je gorelo portugalsko hribovje, so plamene gasila italijanska letala. Ko so poplave v Romuniji prekinile oskrbo z električno energijo, so luči spet zasvetile zaradi švedskih generatorjev. Ko se je na grških obalah izkrcalo na tisoče beguncev, so zavetje našli v slovaških šotorih.

Zaradi strpnosti ne smemo žrtvovati varnosti. Vedeti moramo, kdo prečka naše meje (...) Vedno, ko bo kdo vstopil v EU ali izstopil iz nje, bodo zabeleženi čas, kraj in namen.

2015

Naša Evropska unija ni v dobrem stanju. V tej Uniji ni dovolj Evrope in v tej Uniji ni dovolj unije. To moramo spremeniti, in sicer takoj.

Menim, da lahko damo svoj prispevek v svetovnem okviru in da bi to tudi morali storiti. Ne zaradi lastne nečimrnosti, ampak ker imamo kaj ponuditi. (...) Želim si Evropo, ki vodi. Ko je Evropska unija enotna, lahko spreminja svet.

Vendar odrivanje čolnov s pomolov, zažiganje begunskih taborišč (...) ni Evropa. Evropa je pek na Kosu, ki lačnim in utrujenim podarja kruh. Evropa so študenti v Münchnu in Passauu, ki na železniško postajo prinašajo oblačila za nove prišleke (...). To je Evropa, v kateri bi rad živel.