Starea Uniunii 2018

Starea Uniunii 2018

În 2018, președintele Juncker a lansat un apel în favoarea unei Europe mai suverane care să le permită națiunilor sale să devină actori la nivel global. În perspectiva anului 2019, el a prezentat propuneri în domeniul migrației, securității cibernetice și politicii externe care pot produce rezultate pozitive pentru cetățeni în perioada premergătoare alegerilor europene.

Starea Uniunii în 2017

Starea Uniunii în 2017

În 2017, discursul președintelui Juncker a avut un ton pozitiv, punând accent pe faptul că „Europa are din nou vântul în pânze”. Orientat către viitor, discursul a propus o foaie de parcurs pentru o uniune mai unită, mai puternică și mai democratică. O serie de inițiative au fost adoptate de Comisie în domenii precum comerțul, examinarea investițiilor, securitatea cibernetică, industria, protecția datelor și democrația.

Starea Uniunii 2016

Starea Uniunii 2016

În 2016, președintele Juncker a anunțat noi inițiative privind investițiile în tineri, în persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și în întreprinderile noi. De asemenea, a propus extinderea accesului la internet în spații publice și elaborarea unei legislații mai echitabile în domeniul drepturilor de autor. Președintele a prezentat și Planul de investiții pentru Africa și a anunțat crearea Poliției de frontieră și a gardei de coastă la nivel european.

State of the Union 2015

State of the Union 2015

In 2015, President Juncker's first State of the Union Address focused on major challenges included the emerging refugee crisis, the future of the euro, and foreign policy. President Juncker presented new proposals in the fields of migration, external action, and economic and fiscal policy.

Idei extrase din discursuri

2018

Vom munci în continuare în lunile care vor veni pentru ca Uniunea noastră imperfectă să facă, cu fiecare zi ce trece, un nou pas către perfecțiune. (…) Vom folosi cele 250 de zile care ne despart de data alegerilor europene pentru a le demonstra concetățenilor noștri că, atunci când acționăm la unison, Uniunea Europeană poate să răspundă așteptărilor și să își respecte angajamentele asumate la începutul acestui mandat.

Din perspectivă geopolitică, acesta este momentul suveranității europene. (...) Prin partajarea suveranităților noastre – în domeniile și momentele în care acest lucru este necesar – statele și națiunile noastre devin mai puternice.

Cei care iubesc Europa trebuie să iubească și națiunile din care este compusă, iar cei care își iubesc patria trebuie să iubească Europa. Patriotismul este o virtute, în timp ce naționalismul obtuz este o minciună apăsătoare și o otravă periculoasă.

2017

Europa are din nou vântul în pânze. Ne aflăm acum într-un context favorabil, dar care nu va rămâne așa pentru totdeauna. Acum este momentul să construim o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică.

Europa se întinde de la Vigo la Varna. Din Spania până în Bulgaria. De la est la vest: Europa trebuie să respire cu ambii plămâni. În caz contrar, continentul nostru se va sufoca.

Europa trebuie să poată acționa mai rapid și mai decisiv, fapt care se aplică și uniunii economice și monetare (...) Am început să reparăm acoperișul. Dar trebuie să încheiem lucrarea acum, când este soare și cât mai este soare.

2016

Putem fi uniți, chiar dacă suntem diferiți. Marile națiuni democratice ale Europei nu trebuie să se lase dominate de valul de populism. Europa nu trebuie să tremure în fața terorismului. De aceea spunem NU, pentru că statele membre trebuie să construiască o Europă care protejează, iar instituțiile europene trebuie să le ajute să respecte această promisiune.

Solidaritatea este liantul Uniunii noastre (...) Atunci când dealurile din Portugalia au luat foc, flăcările au fost stinse de avioane trimise de Italia. Atunci când România a rămas fără curent electric din cauza inundațiilor, generatoarele trimise de Suedia au readus lumina în casele oamenilor. Atunci când mii de refugiați au debarcat pe țărmurile Greciei, li s-a oferit adăpost în corturile trimise de Slovacia.

Această toleranță nu poate fi plătită cu prețul securității noastre. Trebuie să știm cine ne trece frontierele (...) Ori de câte ori o persoană intră în UE sau părăsește teritoriul acesteia, se vor înregistra data, locul și motivul trecerii frontierei.

2015

Uniunea noastră Europeană nu este într-o stare bună. Europa nu este prezentă suficient în această Uniune. Și Uniunea nu este prezentă suficient în această Uniune. Trebuie să schimbăm această situație. Și trebuie să schimbăm această situație acum.

Cred că putem și ar trebui să ne asumăm rolul ce ne revine pe scena internațională, și asta nu din vanitate, ci pentru că avem ceva de oferit. (...) Vreau o Europă care să fie lider. Când Uniunea Europeană este unită, putem schimba lumea.

Dar gonirea bărcilor din dane, incendierea taberelor de refugiați (...) nu înseamnă Europa. Europa este brutarul din Kos care își dă pâinea celor flămânzi și istoviți. Europa sunt studenții din München și din Passau care aduc haine nou-veniților la gară (...) Aceasta este Europa în care vreau să trăiesc.