Az Unió helyzete (2018)

Az Unió helyzete (2018)

2018-ban Jean-Claude Juncker lándzsát tört amellett, hogy növelni kell Európa szuverenitását, és el kell érni, hogy az EU országai egymással összefogva a világ meghatározó szereplőivé váljanak. Beszédében a Bizottság elnöke olyan javaslatokkal állt elő a migráció, a kiberbiztonság és a külpolitika terén, melyek pozitív változásokat eredményezhetnek a polgárok életében már a 2019-ben esedékes európai választások előtt.

Az Unió helyzete (2017)

Az Unió helyzete (2017)

Juncker elnök 2017-ben bizakodó hangot ütött meg értékelő beszédében. Kijelentette, hogy „Európa hajójának vitorláit újból jó szelek dagasztják”. Beszédének jövőbe tekintő részében ütemtervet javasolt egy egységesebb, erősebb és demokratikusabb Európa megvalósítására. A Bizottság a beszéddel egy időben egy sor fontos kezdeményezést fogadott el a kereskedelem, a befektetések átvilágítása, a kiberbiztonság, az ipar, az adatok és a demokrácia terén.

Az Unió helyzete (2016)

Az Unió helyzete (2016)

Juncker elnök 2016-os beszédében bejelentette, hogy új kezdeményezések várhatók az európai fiatalok, álláskeresők és induló innovatív vállalkozások jövőjének megalapozására, a közterületek wifi-ellátottságának javítására, valamint méltányosabb szerzői jogi szabályozás bevezetésére. Az elnök az Afrikát célzó beruházási tervről, és az új Európai Határ- és Parti Őrség létrehozásáról is beszélt.

State of the Union 2015

State of the Union 2015

In 2015, President Juncker's first State of the Union Address focused on major challenges included the emerging refugee crisis, the future of the euro, and foreign policy. President Juncker presented new proposals in the fields of migration, external action, and economic and fiscal policy.

Emlékezetes idézetek a beszédekből

2018

A következő hónapokban is minden erőnkkel azon leszünk, hogy a korántsem tökéletes Európai Uniónkat minden nap egy kicsit jobbá tegyük. [...] Az európai választásokig hátralevő 250 napot arra fogjuk fordítani, hogy bebizonyítjuk polgárainknak: az Európai Unió képes egyként fellépve eredményeket felmutatni, és teljesíteni fogja azokat az ígéreteket, amelyeket megbízatásunk kezdetén tettünk.

A geopolitika arra tanít bennünket, hogy elérkezett az európai szuverenitás ideje. [...] A szuverenitás megosztása – ott, ahol szükséges – csak erősebbé teszi államainkat és nemzeteinket.

Aki szereti Európát, annak szeretnie kell az európai nemzeteket is; aki szereti hazáját, annak szeretnie kell [...] Európát. A patriotizmus erény, a szemellenzős nacionalizmus viszont álnok hazugság és pusztító méreg.

2017

Európa hajójának vitorláit újból jó szelek dagasztják. Most lehetőség nyílt számunkra, ám ez nem lesz mindig így. Itt az idő, hogy munkához lássunk, és egységesebbé, erősebbé és demokratikusabbá tegyük Európát.

Európa Vigótól Várnáig ér. Spanyolországtól Bulgáriáig. Kelettől Nyugatig: Európának mindkét tüdejével kell lélegeznie. Máskülönben a kontinensünk csak kapkod a levegő után.

Európának gyorsabban és határozottabban kell fellépnie, és ez a gazdasági és monetáris unióra is igaz. [...] Megkezdtük Európa tatarozását. De a munkát most kell befejeznünk, amíg még süt a nap, és nem tombol vihar.

2016

A különbségek ellenére képesek vagyunk az egységes fellépésre. Európa nagy, demokratikus nemzetei nem táncolhatnak úgy, ahogy a populizmus fütyül. Európa nem vonulhat fedezékbe a terrorizmussal szemben. Nem – a tagállamoknak olyan Európát kell építeniük, amely védelmet nyújt. És nekünk, az európai intézményeknek segítenünk kell őket ezen ígéret teljesítésében.

A szolidaritás az az összekötő erő, amely egyben tartja Uniónkat. [...] Amikor a portugál hegyek lángoltak, olasz repülőgépek oltották a tüzet. Amikor áradás okozott áramszünetet Romániában, svéd generátorok gyújtottak fényt. Amikor több ezer menekült érkezett a görög partokra, szlovák sátrakban leltek menedékre.

Biztonságunkat nem áldozhatjuk fel a tolerancia oltárán. Tudnunk kell, kik kelnek át határainkon. [...] Minden alkalommal, amikor valaki az Unió területére lép vagy elhagyja azt, rögzítjük a határátlépés időpontját, helyét és okát.

2015

A mi Európai Uniónk nincs jó állapotban. Nincs elég Európa ebben az Unióban. És nincs elég egység ebben az Unióban. Ezen változtatnunk kell. És most kell változtatnunk.

Meggyőződésem, hogy képesek vagyunk arra, hogy eljátsszuk a szerepünket a világ színpadán, és ezt meg is kell tennünk; nem hiúságból, hanem azért, mert valóban van mit adnunk. [...] Olyan Európát szeretnék, amely az élen jár. Ha az Európai Unió összefog, meg tudja változtatni a világot.

A kikötőinkbe menedéket kereső bárkákat elutasítani, menekülttáborokat felgyújtani, [...] nem Európára vall. Európa a Kósz-szigeti pék, aki kenyeret oszt az éhező, kimerült rászorultaknak. Európa az a müncheni és passaui egyetemista, akik ruhát visz a vasútállomásra az újonnan érkezőknek. [...] Ez az az Európa, amelyben élni szeretnék.