Stanje Unije 2018.

Stanje Unije 2018.

Predsjednik Juncker se 2018. zauzeo za izgradnju suverenije Europe koja bi svojim državama članicama omogućila da postanu globalni akteri. Imajući u vidu 2019., u govoru je iznio prijedloge u pogledu migracija, kibersigurnosti i vanjske politike kojima se mogu ostvariti pozitivni rezultati za građane uoči europskih izbora.

Stanje Unije 2017.

Stanje Unije 2017.

Predsjednik Juncker održao je 2017. govor u pozitivnom tonu, naglasio je da Europa ponovno ima vjetar u jedrima. U tom je govoru razmotrio buduća kretanja i predložio plan za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju Uniju. Komisija je donijela inicijative o trgovini, praćenju ulaganja, kibersigurnosti, industriji, zaštiti podataka i demokraciji.

Stanje Unije 2016.

Stanje Unije 2016.

Predsjednik Juncker u 2016. najavio je nove inicijative o ulaganju u mlade u Europi, u osobe koje traže posao i u novoosnovana poduzeća te inicijative o širenju pristupa bežičnom internetu na javnim mjestima i o pravednijem zakonodavstvu o autorskim pravima. Predstavio je i Plan ulaganja u Afriku i novu Europsku graničnu i obalnu stražu.

State of the Union 2015

State of the Union 2015

In 2015, President Juncker's first State of the Union Address focused on major challenges included the emerging refugee crisis, the future of the euro, and foreign policy. President Juncker presented new proposals in the fields of migration, external action, and economic and fiscal policy.

Izdvojeni citati

2018.

Idućih mjeseci nećemo posustati u nastojanju da ovu nesavršenu Uniju svakim danom pomalo usavršimo. [...] Preostalih 250 dana do europskih izbora moramo iskoristiti da građanima dokažemo da, kada djeluje zajedno, Unija može ostvariti rezultate i ispuniti obveze preuzete na početku ovog mandata.

Zbog geopolitike u ovome je trenutku važno pitanje europskog suvereniteta. Trenutak u kojem Europa treba uzeti svoju sudbinu u svoje ruke. (…) Dijeljenjem suvereniteta kad je to potrebno, svaka naša država članica i svaka naša nacija postaje snažnija.

Tko voli Europu, treba voljeti i nacije koje je čine, a onaj koji voli svoju domovinu, može i mora voljeti i Europu. Domoljublje je vrlina, a ograničeni je nacionalizam opasna i otrovna laž.

2017.

Europa opet ima vjetar u jedrima. Prilika koja nam se ukazala neće vječno trajati. Sada je trenutak da gradimo jedinstveniju, snažniju i demokratskiju Europu.

Europa su i Vigo i Varna, i Španjolska i Bugarska. I istok i zapad: Europa mora disati punim plućima da ne ostane bez daha.

Europa mora biti spremna djelovati brže i odlučnije. To vrijedi i za ekonomsku i monetarnu uniju. (...) Krov smo počeli popravljati, moramo završiti radove dok je vrijeme još lijepo.

2016.

Iako smo različiti, možemo biti jedinstveni. Velike, demokratske europske nacije ne smiju se poviti pod naletom populizma. Europa ne smije ustuknuti pred terorizmom. Ne – države članice moraju graditi Europu koja štiti, a mi, europske institucije, moramo im pomoći da to ostvare.

Solidarnost povezuje našu Uniju (...) Kada su gorjela portugalska brda, gasili su ih talijanski zrakoplovi. Kad je zbog poplava Rumunjska ostala bez struje, ponovno su je osvijetlili švedski generatori. Kad su tisuće izbjeglica stigle na grčku obalu, sklonili smo ih u slovačke šatore.

Tolerancija se ne ostvaruje nauštrb sigurnosti. Moramo znati tko prelazi granicu. (...) Kad god netko uđe u EU ili izađe iz EU-a, zabilježit ćemo vrijeme, mjesto i razlog.

2015.

Naša Europska unija trenutačno nije u dobrom stanju. U Uniji nema dovoljno Europe. U Uniji nema ni dovoljno jedinstva. To moramo promijeniti. I to odmah.

Vjerujem da možemo i da bismo trebali zauzeti svoje mjesto na svjetskoj pozornici; ne zbog taštine, nego zato što imamo što ponuditi. (...) Želim Europu koja predvodi. Kada Europska unija nastupa jedinstveno, možemo promijeniti svijet.

Vraćanje brodova, potpaljivanje izbjegličkih logora (...), to nije Europa. Europa je onaj pekar na Kosu koji dijeli kruh gladnima i umornima. Europa su oni studenti na željezničkom kolodvoru u Münchenu i Passauu koji donose odjeću novopristiglim izbjeglicama (...). U takvoj Europi ja želim živjeti.