Κατάσταση της Ένωσης 2018

Το 2018, ο πρόεδρος Γιούνκερ απηύθυνε θερμή έκκληση για μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη, που θα δίνει τη δυνατότητα στα έθνη της να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Όσον αφορά το 2019, παρουσίασε στην ομιλία του προτάσεις - για τη μετανάστευση, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την εξωτερική πολιτική -που μπορεί να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών.

Κατάσταση της Ένωσης το 2017

Στην ομιλία του το 2017, ο πρόεδρος Γιούνκερ υιοθέτησε έναν θετικό τόνο, επισημαίνοντας ότι πνέει και πάλι ούριος άνεμος στην Ευρώπη. Στράφηκε επίσης στο μέλλον, προτείνοντας έναν χάρτη πορείας για μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική Ένωση. Η Επιτροπή ενέκρινε πρωτοβουλίες για το εμπόριο, τον έλεγχο των επενδύσεων, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη βιομηχανία, τα δεδομένα και τη δημοκρατία.

Κατάσταση της Ένωσης το 2016

Το 2016, ο πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες που στόχευαν στην επένδυση στους νέους της Ευρώπης, στα άτομα που αναζητούν εργασία και στις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και στη μεγαλύτερη πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα wi-fi σε δημόσιους χώρους και στη θέσπιση δικαιότερης νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Παρουσίασε επίσης το Επενδυτικό Σχέδιο για την Αφρική και τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

State of the Union 2015

In 2015, President Juncker's first State of the Union Address focused on major challenges included the emerging refugee crisis, the future of the euro, and foreign policy. President Juncker presented new proposals in the fields of migration, external action, and economic and fiscal policy.

Χαρακτηριστικά αποφθέγματα

2018

Κατά τους προσεχείς μήνες, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με αμείωτο ρυθμό, για να κάνουμε την ατελή Ένωση κάθε μέρα και πιο τέλεια. (...) Θα αξιοποιήσουμε τις 250 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές για να αποδείξουμε στους πολίτες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ενεργεί ενωμένη, είναι ικανή να επιτυγχάνει αποτελέσματα και να τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην αρχή της παρούσας θητείας της

Η γεωπολιτική κατάσταση στέλνει το μήνυμα ότι έχει έρθει πράγματι η ώρα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. (...) Η κοινή άσκηση της κυριαρχίας, όποτε είναι αναγκαία, κάνει κάθε ένα από τα κράτη και τα έθνη μας πιο ισχυρό.

Όποιος αγαπά την Ευρώπη, πρέπει να αγαπά και τις χώρες που την αποτελούν, Και όποιος αγαπά τη χώρα του πρέπει να αγαπά και την Ευρώπη. Ο πατριωτισμός είναι αρετή. Ο τυφλός εθνικισμός είναι καταπιεστικό ψέμα και ύπουλο δηλητήριο.

2017

Πνέει και πάλι ούριος άνεμος για την Ευρώπη. Έχουμε τώρα μια ευκαιρία, αλλά αυτή δεν θα υπάρχει για πάντα. Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική.

Η Ευρώπη εκτείνεται από τη Βίγο έως τη Βάρνα. Από την Ισπανία έως τη Βουλγαρία. Από Ανατολή έως Δύση: η Ευρώπη πρέπει να αναπνέει και με τους δύο της πνεύμονες. Διαφορετικά η ήπειρός μας θα αγωνίζεται να αναπνεύσει.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να δράσει ταχύτερα και αποφασιστικότερα. Αυτό ισχύει και για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (…). Έχουμε αρχίσει την επισκευή της οροφής. Αλλά πρέπει τώρα που έχει καλοκαιρία να ολοκληρώσουμε το έργο.

2016

Μπορούμε να είμαστε ενωμένοι, ακόμη κι αν είμαστε διαφορετικοί. Τα μεγάλα, δημοκρατικά έθνη της Ευρώπης δεν πρέπει να υποκύψουν στις σειρήνες του λαϊκισμού. Η Ευρώπη δεν πρέπει να δειλιάσει μπροστά στην απειλή της τρομοκρατίας. Όχι – τα κράτη μέλη πρέπει να χτίσουν μια Ευρώπη που να προστατεύει. Κι εμείς, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, πρέπει να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν αυτήν την υπόσχεση.

Η αλληλεγγύη είναι ο συνδετικός ιστός της Ένωσης (...) Όταν καίγονταν τα δάση της Πορτογαλίας, ιταλικά αεροπλάνα έσβησαν τις φλόγες. Όταν οι πλημμύρες έκοψαν το ρεύμα στη Ρουμανία, σουηδικές γεννήτριες το επανέφεραν. Όταν χιλιάδες πρόσφυγες έφταναν στις ελληνικές ακτές, σλοβακικές σκηνές τούς πρόσφεραν κατάλυμα.

Η ανεκτικότητα δεν μπορεί να έχει ως τίμημα την ασφάλειά μας. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι διασχίζουν τα σύνορά μας (…) Κάθε φορά που κάποιος εισέρχεται ή εξέρχεται από την ΕΕ, θα καταγράφεται το πότε, το πού και το γιατί.

2015

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Δεν υπάρχει αρκετή Ευρώπη σ’ αυτή την Ένωση. Και δεν υπάρχει αρκετή Ένωση σ’ αυτή την Ένωση. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Και πρέπει να το αλλάξουμε τώρα.

Πιστεύω ότι μπορούμε και οφείλουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μας αναλογεί στην παγκόσμια σκηνή· Όχι για να ικανοποιήσουμε τη ματαιοδοξία μας, αλλά επειδή έχουμε κάτι να προσφέρουμε. (...) Θέλω μια Ευρώπη που ηγείται. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Η άρνηση αγκυροβόλησης σκαφών, ο εμπρησμός προσφυγικών καταυλισμών (...) αυτό δεν είναι Ευρώπη. Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει δωρεάν ψωμί σε πεινασμένες και εξουθενωμένες ψυχές. Ευρώπη είναι οι φοιτητές στο Μόναχο και στο Passau που φέρνουν ρούχα για τους πρόσφυγες που φθάνουν στον σιδηροδρομικό σταθμό (...) Αυτή είναι η Ευρώπη στην οποία θέλω να ζω.