Κατάσταση της Ένωσης 2018

Κατάσταση της Ένωσης 2018

Ετήσια ομιλία του προέδρου Γιούνκερ για την κατάσταση της ΕΕ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατάσταση της Ένωσης το 2017

Κατάσταση της Ένωσης το 2017

Στην ομιλία του το 2017, ο πρόεδρος Γιούνκερ υιοθέτησε έναν θετικό τόνο, επισημαίνοντας ότι πνέει και πάλι ούριος άνεμος στην Ευρώπη. Στράφηκε επίσης στο μέλλον, προτείνοντας έναν χάρτη πορείας για μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική Ένωση. Η Επιτροπή ενέκρινε πρωτοβουλίες για το εμπόριο, τον έλεγχο των επενδύσεων, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη βιομηχανία, τα δεδομένα και τη δημοκρατία.

Κατάσταση της Ένωσης το 2016

Κατάσταση της Ένωσης το 2016

Το 2016, ο πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες που στόχευαν στην επένδυση στους νέους της Ευρώπης, στα άτομα που αναζητούν εργασία και στις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και στη μεγαλύτερη πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα wi-fi σε δημόσιους χώρους και στη θέσπιση δικαιότερης νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Παρουσίασε επίσης το Επενδυτικό Σχέδιο για την Αφρική και τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

State of the Union 2015

State of the Union 2015

In 2015, President Juncker's first State of the Union Address focused on major challenges included the emerging refugee crisis, the future of the euro, and foreign policy. President Juncker presented new proposals in the fields of migration, external action, and economic and fiscal policy.

Χαρακτηριστικά αποφθέγματα

2017

Πνέει και πάλι ούριος άνεμος για την Ευρώπη. Έχουμε τώρα μια ευκαιρία, αλλά αυτή δεν θα υπάρχει για πάντα. Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική.

Η Ευρώπη εκτείνεται από τη Βίγο έως τη Βάρνα. Από την Ισπανία έως τη Βουλγαρία. Από Ανατολή έως Δύση: η Ευρώπη πρέπει να αναπνέει και με τους δύο της πνεύμονες. Διαφορετικά η ήπειρός μας θα αγωνίζεται να αναπνεύσει.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να δράσει ταχύτερα και αποφασιστικότερα. Αυτό ισχύει και για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (…). Έχουμε αρχίσει την επισκευή της οροφής. Αλλά πρέπει τώρα που έχει καλοκαιρία να ολοκληρώσουμε το έργο.

2016

Μπορούμε να είμαστε ενωμένοι, ακόμη κι αν είμαστε διαφορετικοί. Τα μεγάλα, δημοκρατικά έθνη της Ευρώπης δεν πρέπει να υποκύψουν στις σειρήνες του λαϊκισμού. Η Ευρώπη δεν πρέπει να δειλιάσει μπροστά στην απειλή της τρομοκρατίας. Όχι – τα κράτη μέλη πρέπει να χτίσουν μια Ευρώπη που να προστατεύει. Κι εμείς, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, πρέπει να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν αυτήν την υπόσχεση.

Η αλληλεγγύη είναι ο συνδετικός ιστός της Ένωσης (...) Όταν καίγονταν τα δάση της Πορτογαλίας, ιταλικά αεροπλάνα έσβησαν τις φλόγες. Όταν οι πλημμύρες έκοψαν το ρεύμα στη Ρουμανία, σουηδικές γεννήτριες το επανέφεραν. Όταν χιλιάδες πρόσφυγες έφταναν στις ελληνικές ακτές, σλοβακικές σκηνές τούς πρόσφεραν κατάλυμα.

Η ανεκτικότητα δεν μπορεί να έχει ως τίμημα την ασφάλειά μας. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι διασχίζουν τα σύνορά μας (…) Κάθε φορά που κάποιος εισέρχεται ή εξέρχεται από την ΕΕ, θα καταγράφεται το πότε, το πού και το γιατί.

2015

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Δεν υπάρχει αρκετή Ευρώπη σ’ αυτή την Ένωση. Και δεν υπάρχει αρκετή Ένωση σ’ αυτή την Ένωση. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Και πρέπει να το αλλάξουμε τώρα.

Πιστεύω ότι μπορούμε και οφείλουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μας αναλογεί στην παγκόσμια σκηνή· Όχι για να ικανοποιήσουμε τη ματαιοδοξία μας, αλλά επειδή έχουμε κάτι να προσφέρουμε. (...) Θέλω μια Ευρώπη που ηγείται. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Η άρνηση αγκυροβόλησης σκαφών, ο εμπρησμός προσφυγικών καταυλισμών (...) αυτό δεν είναι Ευρώπη. Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει δωρεάν ψωμί σε πεινασμένες και εξουθενωμένες ψυχές. Ευρώπη είναι οι φοιτητές στο Μόναχο και στο Passau που φέρνουν ρούχα για τους πρόσφυγες που φθάνουν στον σιδηροδρομικό σταθμό (...) Αυτή είναι η Ευρώπη στην οποία θέλω να ζω.