A Bizottság egy új, nagy ívű intézkedéscsomagot fogadott el a körforgásos gazdaságra vonatkozóan, hogy segítse az európai vállalkozásokat és fogyasztókat a gazdaság korszerűsítésében és megerősítésében, és hogy előmozdítsa az erőforrások fenntarthatóbb felhasználását.

A javasolt intézkedések a nagyobb mértékű újrahasznosítás és újrafelhasználás révén hozzá fognak járulni az anyagkörforgás megvalósításához, ami a környezet és a gazdaság szempontjából egyaránt előnyös. Az összes nyersanyag, termék és hulladék legteljesebb körű hasznosítása és felhasználása elő fogja segíteni az energiamegtakarítást és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését.

A javasolt intézkedések a termékek teljes életciklusát lefedik: a termeléstől és fogyasztástól a hulladékgazdálkodáson át a másodlagos nyersanyagok piacáig. Az átálláshoz az európai strukturális és beruházási alapok nyújtanak pénzügyi támogatást, ezen belül a hulladékgazdálkodásra 5,5 milliárd euró jut. Ezenfelül a Horizont 2020 keretprogram (a kutatásra és innovációra irányuló uniós finanszírozási program) révén 650 millió euró áll majd rendelkezésre, és tagállami szinten kiegészítő beruházásokra fog sor kerülni az új, körforgásos gazdasági modell megteremtése céljából.

 

Dokumentumok