Water(c) Timur Gulitashvili

Poziția României pe lista fondurilor FEIS obținute de țările UE

Total investiții

Iunie 2019

  • Proiectele din România au obținut finanțări în valoare totală de 708 milioane EUR din Fondul european pentru investiții strategice (FEIS). Aceste sume ar urma să atragă investiții suplimentare de 2.8 miliarde EUR.

Proiecte de infrastructură și inovare

  • 16 proiecte aprobate, finanțate de Banca Europeană de Investiții (BEI) cu sprijinul FEIS
  • finanțare totală de aproximativ 561 de milioane EUR
  • fondurile ar urma să atragă investiții de încă 1.4 milioane EUR

Întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri)

  • 15 acorduri aprobate încheiate cu bănci sau fonduri intermediare finanțate de către Fondul european de investiții (FEI) cu sprijinul FEIS
  • finanțare de 147 de milioane EUR
  • fondurile ar urma să atragă încă 1.5 miliarde EUR, ceea ce ar putea facilita accesul la finanțare pentru circa 20 235 IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie

Exemple de proiecte sprijinite de Planul Juncker

 

Trecerea la tehnologii digitale: RADIOCOM

Un împrumut de 9,8 milioane EUR ajută Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. (Radiocom) din România să digitalizeze infrastructura terestră de radiodifuziune a țării. Fondurile vor fi utilizate pentru a înființa și extinde o rețea digitală de radiodifuziune care să permită trecerea de la distribuția TV analogică la cea digitală terestră. Astfel, 94 % din populație va putea beneficia de televiziune digitală, iar Radiocom va utiliza într-un mod mai eficient valorosul spectru de frecvențe radio.

Economie circulară: GREENFIBER

BEI oferă un împrumut de 7,5 milioane EUR societății GreenFiber International SA. Firma produce fibre din PET-uri reciclate, care sunt utilizate apoi în articole de mobilier, în sectorul autoturismelor și în domeniul modei, dar și în construcții. Acest proiect de economie circulară va contribui la crearea a 280 de locuri de muncă cu normă întreagă și va avea ca rezultat creșterea cu peste 50 000 de tone pe an a cantității de deșeuri colectate și prelucrate în România.

Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă: ALBA

Un împrumut de 12 milioane de euro ajută Compania Regională de Apă din județul Alba să își îmbunătățească serviciile de alimentare cu apă potabilă și serviciile de salubrizare, în beneficiul a circa 332 000 de locuitori ai județului. Costul total al proiectului este estimat la aproximativ 114 milioane EUR și implică extinderea rețelei de apă, modernizarea unor conducte de aducțiune, construirea a două stații de epurare, extinderea sistemului de canalizare și renovarea unor stații de pompare. 

Gaze naturale: TRANSGAZ

Transgaz este societatea națională română de transport de gaze naturale. În cadrul Planului pentru investiții, BEI îi acordă un împrumut de 100 de milioane EUR pentru construcția unui nou coridor european de transport al gazelor naturale. Obiectivul proiectului este de a mări securitatea aprovizionării cu gaze și de a reduce dependența energetică prin diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare. Proiectul beneficiază în același timp de o finanțare de 179 de milioane EUR în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei.

Lista completă a proiectelor aprobate de BEI și sprijinite de FEIS

Lista completă a acordurilor cu intermediari financiari semnate de FEI și sprijinite de FEIS

Documente

DescarcăPDF - 453.2 KB