Az Európai Stratégiai Beruházási Alapról

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) az európai beruházási terv alappillére. A gazdasági és pénzügyi válság alaposan visszavetette a beruházási kedvet, és az ESBA ezt hivatott orvosolni. Célja, hogy ösztönözze a pénzintézeteket, a vállalkozásokat és a magánszemélyeket arra, hogy mozgósítható pénzeszközeiket gazdaságélénkítő beruházásokra fordítsák, amire különösen nagy szükség van mostanában, amikor az állami források meglehetősen szűkre szabottak.

A Bizottság szorosan együttműködik stratégiai partnerével, az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoporttal. Az ESBA stratégiai beruházásokat támogat olyan kulcsfontosságú területeken, mint az infrastruktúra, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások, a kutatás és az innováció, a környezetvédelem, a mezőgazdaság, a digitális technológia, az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátás. Az ESBA továbbá kockázati tőkét nyújt kisvállalkozásoknak az indulási (startup) szakaszban, valamint a bővítéshez szükséges beruházások megvalósítása céljából.

Az alap működése

Az ESBA uniós garanciaalap, amely ún. első veszteségi fedezetet biztosít az EBB Csoportnak. Ennek köszönhetően az EBB Csoport magasabb kockázatú projekteket is tud finanszírozni. Egy független beruházási bizottság határoz arról, hogy mely projektek számára nyújtható uniós garancia az ESBA révén. Nincsenek ágazatonként vagy országonként megszabott kvóták. A finanszírozás nagyságrendjét csakis az iránta mutatott igény határozza meg.

ESBA 2.0

Az ESBA sikerére tekintettel Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke az Uniót értékelő 2016. évi beszédében a beruházások fokozott élénkítése céljából javaslatot tett a pénzügyi eszköz időtartamának és kapacitásának növelésére, az ún. ESBA 2.0 létrehozására. A javaslat a kezdeti hároméves időszak 315 milliárd eurós célkitűzését kibővítve 2020-ig legalább ötszáz milliárd euró értékű beruházást jelöl ki. A megújított alap forrásainak elosztása során továbbá nagyobb hangsúly helyeződik majd az addicionalitás elvére – vagyis arra, hogy a rendelkezésre bocsátott pénzösszegek nem helyettesíthetik a már meglévő tagállami, magánszektorbeli vagy egyéb uniós pénzeszközöket –, a több tagállamra kiterjedő projektekre, illetve azokra, amelyek elősegítik a Párizsi Megállapodás (COP21) szerinti kötelezettségvállalások teljesítését, valamint a kkv-k támogatására és az ESBA földrajzi hatókörének kiszélesítésére. Az Európai Parlament és a tagállamok közötti tárgyalások jelenleg a végső szakaszban tartanak.

Finanszírozás megpályázása

Az EBB honlapja részletes tájékoztatással szolgál arról, hogyan pályázhatnak meg pénzforrásokat az Európai Stratégiai Beruházási Alapból a magán-, illetve közszektorbeli szervezetek, a pénzintézetek, a befektetési alapok, a beruházási platformok és a kkv-k.