Érintett szakpolitikai területek

Az energiaunió létrehozására irányuló EU-stratégia 5, egymással szorosan összefüggő és egymás hatását kölcsönösen felerősítő elemből építkezik.

 • Biztonság, szolidaritás és bizalom

  Biztonság, szolidaritás és bizalom

  Diverzifikálni kell Európa energiaforrásait, és a tagállamok közötti szolidaritásra és együttműködésre építve gondoskodni kell az Unió energiabiztonságáról.

 • Teljesen integrált belső energiapiac

  Teljesen integrált belső energiapiac

  Célunk, hogy az ellátás biztonságos legyen, és a fogyasztók ki tudják választani a legkedvezőbb feltételeket nyújtó energiaszolgáltatót. Ezt a leghatékonyabban úgy lehet elérni, hogy megfelelő infrastruktúra biztosításával, valamint a technikai és a szabályozási akadályok megszüntetésével szabaddá tesszük az energiaáramlást az Unióban.

 • Energiahatékonyság

  Energiahatékonyság

  Kiemelt jelentőséggel bír az energiahatékonyság. Ha javítani tudjuk az energiafelhasználás hatékonyságát, azzal csökkentjük az energiaimporttól való függőségünket, mérsékeljük a károsanyag-kibocsátást, és lendületet adunk a foglalkoztatásnak és a növekedésnek.

 • Éghajlat-politika: a gazdaság dekarbonizációja

  Éghajlat-politika: a gazdaság dekarbonizációja

  Az energiaunió létrehozásához ambiciózus éghajlat-politikára van szükség. Az EU ebből a célból hozta létre az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszert, illetve tűzött ki a rendszeren kívül eső ágazatokra vonatkozóan nagyratörő, de méltányos célelőirányzatokat az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányulóan. Az EU kidolgozott egy ütemtervet is a közlekedésből származó kibocsátások csökkentésére, és olyan energiapolitikát folytat, amely vezető szerepet hivatott biztosítani az Európai Uniónak a megújuló energia területén. Az EU elkötelezte magát a Párizsi Megállapodás mihamarabbi megerősítése mellett. Az új, ambiciózus globális éghajlatváltozási megállapodást a tárgyaló felek 2015 decemberében hagyták jóvá Párizsban.

 • Kutatás, innováció és versenyképesség

  Kutatás, innováció és versenyképesség

  Támogatjuk a karbonszegény és tisztaenergia-technológiák kifejlesztésére irányuló erőfeszítéseket. Az energiarendszer átalakítása és a versenyképesség javítása érdekében elsődleges fontosságot tulajdonítunk a kutatásnak és az innovációnak.

Aktualitások

Háttér-információk

Az energiaunió az energiaellátás biztonságát, megfizethetőségét és fenntarthatóságát hivatott javítani. Létrejötte lehetővé fogja tenni az energia szabad áramlását a határokon keresztül, és biztonságossá teszi az energiaellátást minden uniós országban, minden európai polgár számára. Az új technológiák kifejlesztésének és az infrastruktúrák korszerűsítésének köszönhetően csökkenni fognak a háztartások energiaszámlái, új munkahelyek és készségek jönnek létre, bővülni fog az export, és lendületet kap a gazdasági növekedés. Mindez fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és környezetbarát gazdaság kialakulását fogja eredményezni, vezető szerepet biztosítva Európának a megújulóenergia-termelésben és a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Az alapok lefektetése terén már számottevő előrelépést sikerült elérni. Az EU kidolgozta a 2030-ig tartó időszakra szóló európai energia- és éghajlat-politikai keretrendszert és az európai energiabiztonsági stratégiát. Ezzel párhuzamosan az uniós országok energiapiacainak integrációja is előrehaladt, és közelebb áll a megvalósuláshoz, mint eddig bármikor.

Objectives
 • Fontos, hogy az erőforrásokat összevonjuk, a hálózatokat összekapcsoljuk, és gondoskodnunk kell arról is, hogy az EU egyesült erővel juttassa érvényre az érdekeit a harmadik országokkal folytatott tárgyalások során.
 • Diverzifikálni kell az energiaforrásokat, hogy Európa gyorsan más beszerzési csatornákat tudjon igénybe venni, ha a keletről importált energiáért kereskedelmi vagy politikai szempontból túl nagy árat kellene fizetnie.
 • Segíteni kell a tagországoknak abban, hogy csökkentsék importfüggőségüket.
 • El kell érni, hogy 2030-ra Európa legalább 27%-kal mérsékelje energiafelhasználását.
 • Meg kell valósítani azt az uniós célkitűzést, hogy 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátása legalább 40%-kal csökkenjen.
 • Arra kell törekedni, hogy az EU világelsővé váljon a megújuló energia területén, és élére álljon a globális felmelegedés elleni küzdelemnek.

Dokumentumok