Policy areas

Az energiaunió létrehozására irányuló EU-stratégia 5, egymással szorosan összefüggő és egymás hatását kölcsönösen felerősítő elemből építkezik.

Background

Az energiaunió az energiaellátás biztonságát, megfizethetőségét és fenntarthatóságát hivatott javítani. Létrejötte lehetővé fogja tenni az energia szabad áramlását a határokon keresztül, és biztonságossá teszi az energiaellátást minden uniós országban, minden európai polgár számára. Az új technológiák kifejlesztésének és az infrastruktúrák korszerűsítésének köszönhetően csökkenni fognak a háztartások energiaszámlái, új munkahelyek és készségek jönnek létre, bővülni fog az export, és lendületet kap a gazdasági növekedés. Mindez fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és környezetbarát gazdaság kialakulását fogja eredményezni, vezető szerepet biztosítva Európának a megújulóenergia-termelésben és a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Az alapok lefektetése terén már számottevő előrelépést sikerült elérni. Az EU kidolgozta a 2030-ig tartó időszakra szóló európai energia- és éghajlat-politikai keretrendszert és az európai energiabiztonsági stratégiát. Ezzel párhuzamosan az uniós országok energiapiacainak integrációja is előrehaladt, és közelebb áll a megvalósuláshoz, mint eddig bármikor.

Objectives
  • Fontos, hogy az erőforrásokat összevonjuk, a hálózatokat összekapcsoljuk, és gondoskodnunk kell arról is, hogy az EU egyesült erővel juttassa érvényre az érdekeit a harmadik országokkal folytatott tárgyalások során.
  • Diverzifikálni kell az energiaforrásokat, hogy Európa gyorsan más beszerzési csatornákat tudjon igénybe venni, ha a keletről importált energiáért kereskedelmi vagy politikai szempontból túl nagy árat kellene fizetnie.
  • Segíteni kell a tagországoknak abban, hogy csökkentsék importfüggőségüket.
  • El kell érni, hogy 2030-ra Európa legalább 27%-kal mérsékelje energiafelhasználását.
  • Meg kell valósítani azt az uniós célkitűzést, hogy 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátása legalább 40%-kal csökkenjen.
  • Arra kell törekedni, hogy az EU világelsővé váljon a megújuló energia területén, és élére álljon a globális felmelegedés elleni küzdelemnek.

Dokumentumok