Érintett szakpolitikai területek

Az energiaunióra vonatkozó EU-stratégiának öt fő pillére van. Az energiaunió irányítására vonatkozó új szabályok értelmében az EU országainak integrált nemzeti energia- és éghajlat-politikai terveket kell kidolgozniuk a 2021 és 2030 közötti időszakra, melyek a felsorolt öt pilléren nyugszanak.

 • Biztonság, szolidaritás és bizalom

  Biztonság, szolidaritás és bizalom

  Szorosan együttműködünk a tagállamokkal, hogy diverzifikáljuk Európa energiaforrásait, és gondoskodjunk az Unió energiabiztonságáról.

 • Teljesen integrált belső energiapiac

  Teljesen integrált belső energiapiac

  Célunk, hogy az ellátás biztonságos legyen, és a fogyasztók ki tudják választani a legkedvezőbb feltételeket nyújtó energiaszolgáltatót. Ezt a leghatékonyabban úgy lehet elérni, hogy megfelelő infrastruktúra biztosításával, valamint a technikai és a szabályozási akadályok megszüntetésével szabaddá tesszük az energiaáramlást az Unióban.

 • Energiahatékonyság

  Energiahatékonyság

  Kiemelt jelentőséggel bír az energiahatékonyság. Ha javítani tudjuk az energiafelhasználás hatékonyságát, azzal csökkentjük az energiaimporttól való függőségünket, mérsékeljük a károsanyag-kibocsátást, és lendületet adunk a foglalkoztatásnak és a növekedésnek.

 • Éghajlat-politika: a gazdaság dekarbonizációja

  Éghajlat-politika: a gazdaság dekarbonizációja

  Az energiaunió létrehozásához ambiciózus éghajlat-politikára van szükség. Az EU ebből a célból hozta létre az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszert, illetve tűzött ki a rendszeren kívül eső ágazatokra vonatkozóan nagyratörő, de méltányos célelőirányzatokat az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányulóan. Az EU kidolgozott egy ütemtervet is a közlekedésből származó kibocsátások csökkentésére, és olyan energiapolitikát folytat, amely vezető szerepet hivatott biztosítani az Európai Uniónak a megújuló energia területén. Az EU elkötelezte magát a Párizsi Megállapodás mihamarabbi megerősítése mellett. Az új, ambiciózus globális éghajlatváltozási megállapodást a tárgyaló felek 2015 decemberében hagyták jóvá Párizsban.

 • Kutatás, innováció és versenyképesség

  Kutatás, innováció és versenyképesség

  Támogatjuk a karbonszegény és tisztaenergia-technológiák kifejlesztésére irányuló erőfeszítéseket. Az energiarendszer átalakítása és a versenyképesség javítása érdekében elsődleges fontosságot tulajdonítunk a kutatásnak és az innovációnak.

Háttér-információk

Az energia központi szerepet játszik a mindennapi életünkben: otthonainkban és a gazdaságban egyaránt. Egy-egy áramszünet azért emlékezetes, mert ráébreszt bennünket arra, hogy mennyire rá vagyunk utalva háztartási eszközeinkre: mosógépeinkre, számítógépeinkre, televízióinkra stb. Persze véget nem érően tudnánk sorolni, hányféle módon függünk még az energiaellátástól modern ipari társadalmainkban.

A Bizottság egyik kiemelt feladata biztosítani, hogy az európai polgárok számára az energiaellátás biztonságos, fenntartható és megfizethető legyen.

Objectives
 • Biztonságos energiaellátás
 • A belső energiapiac bővítése
 • Az energiahatékonyság javítása
 • A kibocsátások csökkentése és a gazdaság dekarbonizációja
 • A kutatás és az innováció támogatása

Dokumentumok