Policy areas

Az energiaunió létrehozására irányuló EU-stratégia 5, egymással szorosan összefüggő és egymás hatását kölcsönösen felerősítő elemből építkezik.

 • Biztonság, szolidaritás és bizalom

  Biztonság, szolidaritás és bizalom

  Diverzifikálni kell Európa energiaforrásait, és a tagállamok közötti szolidaritásra és együttműködésre építve gondoskodni kell az Unió energiabiztonságáról.

 • Teljesen integrált belső energiapiac

  Teljesen integrált belső energiapiac

  Célunk, hogy az ellátás biztonságos legyen, és a fogyasztók ki tudják választani a legkedvezőbb feltételeket nyújtó energiaszolgáltatót. Ezt a leghatékonyabban úgy lehet elérni, hogy megfelelő infrastruktúra biztosításával, valamint a technikai és a szabályozási akadályok megszüntetésével szabaddá tesszük az energiaáramlást az Unióban.

 • Energiahatékonyság

  Energiahatékonyság

  Kiemelt jelentőséggel bír az energiahatékonyság. Ha javítani tudjuk az energiafelhasználás hatékonyságát, azzal csökkentjük az energiaimporttól való függőségünket, mérsékeljük a károsanyag-kibocsátást, és lendületet adunk a foglalkoztatásnak és a növekedésnek.

 • Éghajlat-politika: a gazdaság dekarbonizációja

  Éghajlat-politika: a gazdaság dekarbonizációja

  Az energiaunió létrehozásához ambiciózus éghajlat-politikára van szükség. Az EU ebből a célból hozta létre az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszert, illetve tűzött ki a rendszeren kívül eső ágazatokra vonatkozóan nagyratörő, de méltányos célelőirányzatokat az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányulóan. Az EU kidolgozott egy ütemtervet is a közlekedésből származó kibocsátások csökkentésére, és olyan energiapolitikát folytat, amely vezető szerepet hivatott biztosítani az Európai Uniónak a megújuló energia területén. Az EU elkötelezte magát a Párizsi Megállapodás mihamarabbi megerősítése mellett. Az új, ambiciózus globális éghajlatváltozási megállapodást a tárgyaló felek 2015 decemberében hagyták jóvá Párizsban.

 • Kutatás, innováció és versenyképesség

  Kutatás, innováció és versenyképesség

  Támogatjuk a karbonszegény és tisztaenergia-technológiák kifejlesztésére irányuló erőfeszítéseket. Az energiarendszer átalakítása és a versenyképesség javítása érdekében elsődleges fontosságot tulajdonítunk a kutatásnak és az innovációnak.

 • 2017 Energy Union tour

  Vice-President Šefcovic is visiting EU countries to present the opportunities that the Energy Union offers for Europe.

Background

Az energiaunió az energiaellátás biztonságát, megfizethetőségét és fenntarthatóságát hivatott javítani. Létrejötte lehetővé fogja tenni az energia szabad áramlását a határokon keresztül, és biztonságossá teszi az energiaellátást minden uniós országban, minden európai polgár számára. Az új technológiák kifejlesztésének és az infrastruktúrák korszerűsítésének köszönhetően csökkenni fognak a háztartások energiaszámlái, új munkahelyek és készségek jönnek létre, bővülni fog az export, és lendületet kap a gazdasági növekedés. Mindez fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és környezetbarát gazdaság kialakulását fogja eredményezni, vezető szerepet biztosítva Európának a megújulóenergia-termelésben és a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Az alapok lefektetése terén már számottevő előrelépést sikerült elérni. Az EU kidolgozta a 2030-ig tartó időszakra szóló európai energia- és éghajlat-politikai keretrendszert és az európai energiabiztonsági stratégiát. Ezzel párhuzamosan az uniós országok energiapiacainak integrációja is előrehaladt, és közelebb áll a megvalósuláshoz, mint eddig bármikor.

Objectives
 • Fontos, hogy az erőforrásokat összevonjuk, a hálózatokat összekapcsoljuk, és gondoskodnunk kell arról is, hogy az EU egyesült erővel juttassa érvényre az érdekeit a harmadik országokkal folytatott tárgyalások során.
 • Diverzifikálni kell az energiaforrásokat, hogy Európa gyorsan más beszerzési csatornákat tudjon igénybe venni, ha a keletről importált energiáért kereskedelmi vagy politikai szempontból túl nagy árat kellene fizetnie.
 • Segíteni kell a tagországoknak abban, hogy csökkentsék importfüggőségüket.
 • El kell érni, hogy 2030-ra Európa legalább 27%-kal mérsékelje energiafelhasználását.
 • Meg kell valósítani azt az uniós célkitűzést, hogy 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátása legalább 40%-kal csökkenjen.
 • Arra kell törekedni, hogy az EU világelsővé váljon a megújuló energia területén, és élére álljon a globális felmelegedés elleni küzdelemnek.

Dokumentumok