Policy areas

A digitális egységes piaci stratégia három pillérre épül, vagyis három szakpolitikai területet ível át.

Background

Az európaiak gyakran akadályokba ütköznek, amikor online eszközöket és szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni. Ez annak ellenére van így, hogy az EU több évtizede dolgozik „offline” azon, hogy ezeket az akadályokat felszámolja.


A digitális egységes piac kiépítésére irányuló törekvésében az Európai Uniót több tényező is hátráltatja, köztük a piac széttagoltsága. Ezek olyan problémák, amelyek az „analóg” egységes piacon nem jelentkeznek. A digitális egységes piacot kevesebb akadály és több lehetőség jellemzi: olyan egységes térséget értünk alatta, ahol a polgárok és a cégek jogszerűen, biztonságosan, illetve megfizethető költségek mellett tudnak egymással kereskedni, közösen innovatív tevékenységet folytatni, illetve egymással kommunikálni. Ez mindnyájuk számára könnyebbséget jelent a mindennapok során.


Jelenleg azonban az online szolgáltatások piaca nagyrészt belföldre korlátozódik. A kis- és középvállalkozásoknak mindössze 7%-a értékesíti termékeit határokon átívelő jelleggel. Ezen változtatni kell – online is meg kell teremteni az egységes piacot.


A Jean-Claude Juncker által vezetett Bizottság arra törekszik, hogy digitális egységes piacot építsen ki, ahol biztosított az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása, és ahol a polgárok és a vállalkozások – állampolgárságuktól, lakhelyüktől, illetve székhelyüktől függetlenül – zökkenőmentesen és méltányos feltételekkel férhetnek hozzá az interneten az árukhoz és szolgáltatásokhoz.


A digitális egységes piac 415 milliárd euróval járulhatna hozzá az európai gazdasági teljesítményhez, lendületet adva a munkahelyteremtésnek, a növekedésnek, a beruházások létrejöttének és az innovációnak. Piacbővülést eredményezhet, elősegítheti, hogy a fogyasztók kedvezőbb árakon jobb szolgáltatásokat vehessenek igénybe és a termékek szélesebb köréből választhassanak, ezenfelül pedig a foglalkoztatás terén is új lehetőségeket kínálhat. Egyúttal üzleti lehetőségeket teremthet az induló vállalkozások számára, a már működő cégeknek pedig lehetővé teheti, hogy tovább növekedjenek és még több profitot termeljenek a több mint 500 millió fogyasztó szükségleteiről gondoskodó uniós piacon.


A digitális egységes piac kiteljesítése elő fogja segíteni az európai vállalkozások globális növekedését, és át fogja alakítani közszolgáltatásainkat. Ezáltal biztosítani fogja, hogy Európa továbbra is vezető szerepet töltsön be világszinten a digitális gazdaságban.

Objectives

Többek között az alábbi célkitűzéseket kell megvalósítani:


További információk: digitális egységes piac

Dokumentumok