Domenii de acțiune

 • Creăm oportunități de afaceri și locuri de muncă

  Creăm oportunități de afaceri și locuri de muncă

  În Europa, un loc de muncă din șapte depinde de exporturile către restul lumii. UE urmărește să reducă sau să elimine barierele din calea comerțului către alte țări și regiuni. Acest lucru poate duce la economii importante pentru consumatorii și întreprinderile din Europa. Acordurile comerciale pot ajuta întreprinderile europene mai mici care vor să exporte, dar sunt descurajate de norme prea complicate.

 • Comerțul deschis trebuie să fie echitabil

  Comerțul deschis trebuie să fie echitabil

  UE contribuie la protejarea firmelor și a locurilor de muncă din Europa împotriva practicilor comerciale neloiale. UE caută permanent să aibă toate mijloacele pentru a soluționa provocările în continuă evoluție generate de globalizare.

 • Valorificăm globalizarea și diseminăm valorile UE

  Valorificăm globalizarea și diseminăm valorile UE

  UE continuă să se asigure că schimburile comerciale și investițiile rămân echilibrate și bazate pe norme. Acest lucru nu numai că deschide piețe cu partenerii noștri comerciali, ci și consolidează influența globală a UE în domenii precum drepturile omului, condițiile de muncă și protecția mediului.

 • Facem negocierile mai transparente

  Facem negocierile mai transparente

  Pentru ca acordurile comerciale să fie eficace, negocierile trebuie să se desfășoare din timp, în mod transparent și incluziv. Statele membre ale UE mandatează Comisia să negocieze acorduri comerciale în numele UE. Ele monitorizează îndeaproape fiecare etapă a negocierilor, împreună cu Parlamentul European. Comisia promovează aplicarea unei politici a ușilor deschise în cadrul discuțiilor cu toate părțile interesate: reprezentanți ai mediului de afaceri, sindicate, ONG-uri, grupuri de consumatori etc.

Noutăți

Context

Titlul acestei priorități – O politică comercială echilibrată și progresivă care să valorifice oportunitățile oferite de globalizare – a fost actualizat și neutralizat din punct de vedere geografic, având în vedere noul context politic și noul dinamism al negocierilor comerciale cu alte regiuni importante ale lumii. Comisia a ținut seama de această realitate schimbând numele grupului său de comisari pentru Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții cu Statele Unite ale Americii în grupul de comisari pentru comerț și valorificarea oportunităților legate de globalizare.

Politica comercială îi oferă UE oportunitatea de a modela globalizarea în funcție de valorile și de interesele europene.

Objectives
 • să mărim influența UE în lume, prin atragerea mai multor investiții, prin stabilirea unor standarde înalte pentru comerțul mondial și prin difuzarea valorilor UE
 • să generăm locuri de muncă și creștere economică prin intermediul unor acorduri comerciale echilibrate și progresive
 • să asigurăm condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile și lucrătorii din Europa, care să protejeze împotriva practicilor comerciale neloiale
 • să ajutăm întreprinderile din UE – în special pe cele mici – să fie competitive în străinătate
 • să sprijinim accesul la mai multe bunuri și servicii
 • să ne asigurăm că protecția investițiilor este mai echitabilă, mai incluzivă și mai transparentă
 • să ne asigurăm că dezvoltarea durabilă și comerțul sunt complementare

Comisia susține eforturile Organizației Mondiale a Comerțului și conduce eforturile de modernizare a acesteia atunci când negociază cu partenerii mondiali.

UE a încheiat acorduri comerciale cu 71 de țări, dintre care 9 în timpul mandatului Comisiei Juncker. Printre acestea se numără un acord de parteneriat economic cu Japonia și un acord economic și comercial cuprinzător cu Canada. UE a ratificat acorduri cu Singapore și Vietnam, a ajuns la un acord politic cu Mexicul și continuă negocierile cu multe alte țări, inclusiv cu MERCOSUR (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay).

O nouă etapă a relațiilor comerciale UE-SUA a fost lansată în iulie 2018, ambele părți fiind de acord să își consolideze cooperarea și să depună eforturi pentru a elimina tarifele industriale existente.

Documente