Érintett szakpolitikai területek

Aktualitások

Háttér-információk

A megváltozott politikai helyzet és a világ más fontos régióival folytatott kereskedelmi tárgyalások erősödő dinamizmusának tükrében módosult és földrajzilag semlegessé vált ennek a prioritásnak a megnevezése: „Kiegyensúlyozott és progresszív kereskedelempolitika a globalizáció előnyünkre fordítása érdekében”. A Bizottság ezzel egyidejűleg az európai biztosok transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerséggel foglalkozó csoportjának nevét „az európai biztosok kereskedelemmel és a globalizáció előnyünkre fordításával foglalkozó csoportja” megnevezésre változtatta.

A kereskedelempolitika lehetőséget ad az EU-nak arra, hogy az európai értékek és érdekek mentén alakítsa a globalizációs folyamatot.

Objectives
  • Növelni az EU globális befolyását új beruházások vonzása, szigorú világkereskedelmi normák alkalmazása és az európai értékek közvetítése révén
  • Elősegíteni a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést kiegyensúlyozott, progresszív kereskedelmi megállapodások révén
  • Egyenlő versenyfeltételeket biztosítani az európai vállalatoknak és munkavállalóknak, védelmet nyújtva számukra a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal szemben
  • Segíteni az uniós cégeknek – különösen a kisebb vállalkozásoknak – helyt állni a külföldi piacokon
  • Elősegíteni az áruk és szolgáltatások minél szélesebb kínálatának kialakítását
  • Megreformálni a beruházásvédelmet, hogy méltányosabb, átláthatóbb és célzottabb legyen
  • Biztosítani azt, hogy a kereskedelem a fenntartható fejlődéssel összeegyeztethető módon fejlődjön

A Bizottság támogatja a Kereskedelmi Világszervezet munkáját, és az EU globális partnereivel folytatott tárgyalásai során vezető szerepet vállal a világkereskedelmi szabályok korszerűsítésére irányuló erőfeszítésekben.

Az EU világszerte 71 országgal kötött kereskedelmi megállapodást. Az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás, a Kanadával kötött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás és további hét kereskedelmi megállapodás a Jean-Claude Juncker vezette Bizottság égisze alatt jött létre. Az EU megállapodást kötött Szingapúrral és Vietnammal, politikai megállapodásra jutott Mexikóval, és tárgyalásokat folytat számos más országgal, köztük a MERCOSUR kereskedelmi tömb országaival (Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay).

Az EU és az USA közötti kereskedelmi kapcsolatok új fejezete 2018 júliusában kezdődött. A felek megállapodtak, hogy szorosabbra fogják fűzni együttműködésüket és törekedni fognak az ipari vámok felszámolására.

Dokumentumok