Područja politike

 • Stvaranje poslovnih mogućnosti i otvaranje radnih mjesta

  Stvaranje poslovnih mogućnosti i otvaranje radnih mjesta

  EU namjerava smanjiti ili ukloniti prepreke trgovini s drugim zemljama i regijama, što će donijeti velike uštede za europske potrošače i poduzeća. Trgovinskim sporazumima posebno se pomaže manjim europskim poduzećima koja su pri izvozu suočena sa složenim pravilima. Svako sedmo radno mjesto u Europi ovisi o izvozu u druge zemlje diljem svijeta.

 • Otvorena trgovina mora biti poštena

  Otvorena trgovina mora biti poštena

  Europski građani i poduzeća ostvaruju korist od globalizacije, ali otvorena trgovina mora biti poštena. Europska radna mjesta u sektorima kao što su industrija čelika i brodogradnja pogođena su nepoštenim tržišnim natjecanjem zbog dampinškog uvoza, državnih subvencija i prekomjerne proizvodnje u nekim trećim zemljama. EU upotrebljava alate za zaštitu europske industrije i radnih mjesta od nepoštene trgovine. Osim toga, Komisija smatra da EU treba redovito procjenjivati ima li na raspolaganju sve alate za suočavanje s izazovima koje nosi promjenjivo okruženje globalizacije. Komisija će i dalje blisko surađivati s državama članicama kako bi se produbila i unaprijedila rasprava o tome kako povećati reciprocitet u području javne nabave i ulaganja.

 • Svladavanje globalizacije u skladu s našim vrijednostima

  EU kontinuirano radi na uravnoteženoj i naprednoj strategiji trgovine i ulaganja koja se temelji na pravilima. Time se ne samo otvaraju tržišta s našim trgovinskim partnerima nego i jača globalni utjecaj EU-a u pitanjima kao što su ljudska prava, uvjeti rada i zaštita okoliša.

Aktualno

Kontekst

Naslov ovog prioriteta (Uravnotežena i napredna trgovinska politika za svladavanje globalizacije) ažuriran je te je sada geografski neutralan zbog usporavanja trgovinskih pregovora sa SAD-om, novog političkog konteksta i nove dinamike u trgovinskim pregovorima s drugim važnim regijama u svijetu. Komisija je na tu situaciju odgovorila tako što je Skupinu povjerenika za Transatlantsko partnerstvo za trgovinu i ulaganja sa Sjedinjenim Američkim Državama preimenovala u Skupinu povjerenika za trgovinu i svladavanje globalizacije.

S pomoću trgovinske politike EU ima priliku oblikovati globalizaciju u skladu s europskim vrijednostima i interesima.

Komisija to i čini podupiranjem rada Svjetske trgovinske organizacije i u pregovorima s globalnim partnerima. EU je sklopio politički sporazum s Japanom, a uskoro će stupiti na snagu i sporazum između EU-a i Kanade. Komisija i dalje pregovara s mnogim partnerima, osobito Meksikom i zemljama Mercosura (Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj).

Ispravna trgovinska politika znači i transparentnost i uključivost. Strategija „Trgovina za sve” znači da su trgovinski pregovori sada otvoreniji nego ikada.

Europski parlament i vlade država članica EU-a blisko surađuju u svim pregovorima. Provode se odgovarajuća savjetovanja s poduzećima, grupama za zaštitu okoliša, sindikatima i organizacijama potrošača te se osigurava njihova uključenost.

EU održava i postojeći povoljan trgovinski odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama. Obje su se strane složile da će raditi na Zajedničkom akcijskom planu o trgovini u okviru pozitivne i ambiciozne strategije transatlantske trgovine.

Objectives
 • Osnažiti utjecaj EU-a u svijetu privlačenjem više ulaganja, postavljanjem visokih standarda u svjetskoj trgovini i širenjem naših vrijednosti
 • Otvarati radna mjesta i ostvarivati rast bez uporabe javnih sredstava
 • Omogućiti poduzećima EU-a – osobito manjim poduzećima – konkurentnost u inozemstvu
 • Ponuditi veći izbor robe i usluga
 • Modernizirati zaštitu ulaganja kako bi ona postala poštenija, transparentnija i objektivnija
 • Osigurati da trgovina uvijek ide u paru s održivim razvojem

Documents