Područja politike

 • Stvaranje poslovnih mogućnosti i otvaranje radnih mjesta

  Stvaranje poslovnih mogućnosti i otvaranje radnih mjesta

  EU namjerava smanjiti ili ukloniti prepreke trgovini s drugim zemljama i regijama, što će donijeti velike uštede za europske potrošače i poduzeća. Trgovinskim sporazumima posebno se pomaže manjim europskim poduzećima koja su pri izvozu suočena sa složenim pravilima. Svako sedmo radno mjesto u Europi ovisi o izvozu u druge zemlje diljem svijeta.

 • Otvorena trgovina mora biti poštena

  Otvorena trgovina mora biti poštena

  Europski građani i poduzeća ostvaruju korist od globalizacije, ali otvorena trgovina mora biti poštena. Europska radna mjesta u sektorima kao što su industrija čelika i brodogradnja pogođena su nepoštenim tržišnim natjecanjem zbog dampinškog uvoza, državnih subvencija i prekomjerne proizvodnje u nekim trećim zemljama. EU upotrebljava alate za zaštitu europske industrije i radnih mjesta od nepoštene trgovine. Osim toga, Komisija smatra da EU treba redovito procjenjivati ima li na raspolaganju sve alate za suočavanje s izazovima koje nosi promjenjivo okruženje globalizacije. Komisija će i dalje blisko surađivati s državama članicama kako bi se produbila i unaprijedila rasprava o tome kako povećati reciprocitet u području javne nabave i ulaganja.

 • Svladavanje globalizacije u skladu s našim vrijednostima

  Svladavanje globalizacije u skladu s našim vrijednostima

  EU kontinuirano radi na uravnoteženoj i naprednoj strategiji trgovine i ulaganja koja se temelji na pravilima. Time se ne samo otvaraju tržišta s našim trgovinskim partnerima nego i jača globalni utjecaj EU-a u pitanjima kao što su ljudska prava, uvjeti rada i zaštita okoliša.

 • Transparentniji pregovori

  Transparentniji pregovori

  Komisija kontinuirano radi na povećanju transparentnosti u trgovinskim pregovorima. Pravovremeni, transparentni i uključivi razgovori s različitim dionicima i širom javnosti nužni su kako bi trgovinski sporazumi bili učinkoviti za sve. Komisija pregovara u ime EU-a na temelju ovlasti 28 država članica. Nakon nekoliko inicijativa koje je Komisija poduzela u tom području, trgovinski pregovori u kojima sudjeluje EU već su transparentniji nego ikada prije. Države članice i Europski parlament pomno analiziraju svaki korak u svim pregovorima. Osim toga, Komisija promiče politiku otvorenih vrata za sve zainteresirane strane, predstavnike poduzeća, sindikate, nevladine organizacije ili organizacije potrošača. Povjerenici Komisije i dužnosnici odgovorni za trgovinu sastaju se sa stotinama organizacija koje predstavljaju civilno društvo i predstavnicima vlada u Bruxellesu i glavnim gradovima država članica.

Aktualno

Kontekst

Naslov ovog prioriteta, Uravnotežena i napredna trgovinska politika za svladavanje globalizacije, ažuriran je te je sada geografski neutralan zbog novog političkog konteksta i nove dinamike u trgovinskim pregovorima s drugim važnim regijama u svijetu. Komisija je na tu situaciju odgovorila tako što je Skupinu povjerenika za Transatlantsko partnerstvo za trgovinu i ulaganja sa Sjedinjenim Američkim Državama preimenovala u Skupinu povjerenika za trgovinu i svladavanje globalizacije.

S pomoću trgovinske politike EU ima priliku oblikovati globalizaciju u skladu s europskim vrijednostima i interesima.

Objectives
 • Povećanje utjecaja EU-a u svijetu privlačenjem dodatnih ulaganja, postavljanjem visokih standarda u svjetskoj trgovini i širenjem europskih vrijednosti
 • Stvaranje radnih mjesta i poticanje rasta uz pomoć uravnoteženih i naprednih trgovinskih sporazuma
 • Osiguravanje ravnopravnih uvjeta za europska poduzeća i radnike u svrhu zaštite od nepoštenih trgovačkih praksi
 • Pomoć poduzećima EU-a, osobito manjim poduzećima, pri natjecanju u inozemstvu
 • Širi izbor roba i usluga
 • Pravičnija, uključivija i transparentnija zaštita ulaganja
 • Osiguravanje komplementarnosti trgovine i održivog razvoja

Komisija podupire rad Svjetske trgovinske organizacije i predvodi u nastojanjima za njezinu modernizaciju jer pregovara s globalnim partnerima.

EU ima trgovinske sporazume sa 71 zemljom, a od tih je sporazuma njih devet sklopila Junckerova Komisija. To uključuje Sporazum o gospodarskom partnerstvu s Japanom i Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum s Kanadom. EU je ratificirao sporazume sa Singapurom i Vijetnamom te postigao politički sporazum s Meksikom. Usto, vodi pregovore s mnogim drugim zemljama, uključujući MERCOSUR (Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj).

Nova faza u trgovinskom odnosu između EU-a i SAD-a započela je u srpnju 2018. uz suglasnost o jačanju suradnje i radu na uklanjanju postojećih industrijskih carina.

Documents