Beruházási terv – az eddigi eredmények

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) infrastrukturális és innovációs projektek, közép- és kisvállalkozások (kkv-k) és közepes piaci tőkeértékű vállalatok finanszírozásához nyújt támogatást.

Az ESBA egyik fő jellemzője a magántőke mobilizálása.

A beruházási terv eredménye már most megmutatkozik: számos projekt valósult meg különböző ágazatokban és országokban.

Intézkedések

Forrásmobilizálás

Az európai beruházási terv hajtómotorja. Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) arra törekszik, hogy a piaci hiányosságok megszüntetése és a magánberuházások élénkítése révén orvosolja a piac nem megfelelő működését. Az ESBA támogatni fogja a kiemelten fontos területeken – így pl. az infrastruktúra-fejlesztés, az oktatás, valamint a kutatás és az innováció területén – a stratégiai beruházások létrejöttét, illetve a kisvállalkozások kockázatfinanszírozását.

A reálgazdaságba irányuló beruházások támogatása

Kiaknázható lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • Az uniós és az Unión kívüli intézményi befektetők
  • A projektgazdák
  • kis- és középvállalkozások

Csatlakozzon Ön is! Látogasson el az 

programot ismertető oldalra, ahol tájékozódhat a beruházási lehetőségekről és partnereket találhat projektjéhez.

Az ESBA nyújtotta lehetőségek legteljesebb kiaknázása érdekében a potenciális kedvezményezettek igénybe vehetik az alábbiakat is:

Beruházásbarát környezet teremtése

Az üzleti környezet és a finanszírozási feltételek javítása érdekében a beruházási terv előrelépést hivatott elérni a digitális egységes piac, az energiaunió és a tőkepiaci unió kiépítése terén is.

A tagállamok megsegítése érdekében az Európai Bizottság feltérképezte, melyek azok a főbb kihívások, melyek nemzeti szinten útját állják a beruházások létrejöttének.

Háttér-információk

A globális gazdasági és pénzügyi válság óta az EU-ban nagyon alacsony a beruházások mértéke. Európai szinten közös és összehangolt erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy megfordítsuk a csökkenő tendenciát, és Európát a gazdasági fellendülés pályájára állítsuk.

Megfelelő mennyiségben állnak források rendelkezésre, melyeket Unió-szerte mobilizálni kell a beruházások támogatása érdekében. A növekedést nem lehet egy gombnyomással beindítani – a jelenlegi helyzetre nincs egyetlen egyszerű, univerzális megoldás.

Dokumentumok