Poštovani predsjedniče Hrvatske gospodarske komore, gospodine Burilović

Poštovani predsjedniče Hrvatskog olimpijskog odbora, gospodine Mateša,

Poštovana predsjednice Grabar Kitarović, poštovani ministri, zastupnici,

 

Iako nisam u mogućnosti biti danas s Vama fizički, dopustite mi da izrazim svoju podršku sportskoj zajednici u ovim izazovnim trenucima.

Svjesna sam negativnih utjecaja pandemije koronavirusa na šport i športsku industriju u cjelini. Istodobno znam koliko u športu postoji solidarnosti, energije i kreativnosti. To jača našu nadu u potpuni oporavak jer su nam potrebni šport i športska udruženja koja se okupljaju i tijekom krize, a koja će to nastaviti i u vremenu našeg oporavka.

Pažljivo ću saslušati vaše prijedloge i možete računati da ću vaše ideje prenijeti kolegama povjerenicima, posebno mojoj dragoj kolegici i povjerenici Mariji Gabriel, koja je odgovorna za šport.

Komisija neumorno radi na pronalaženju učinkovitog cjepiva protiv COVID-a, ulažući ogromni novac u istraživanje i proizvodnju. Kao što vam je poznato, već imamo tri potencijalna cjepiva: Pfizer / BioNtech, Moderna i Astrazeneca. Prošli tjedan smo potpisali i šesti ugovor.

Međutim, samo cjepivo nije dovoljno da se športski sektor i Europska unija u cjelini dovedu na solidan i održiv put oporavka.

Ekonomski, socijalni i zdravstveni aspekti sporta posebno su pogođeni, od amaterske do profesionalne razine. Prema našim najnovijim istraživanjima, procjenjuje se da će se sektor smanjiti za dvadesetak posto.

To neizbježno ima posljedice na radna mjesta. Posebno mislim na male klubove i udruge koji čine okosnicu porta. Zaposlenici, sportaši, treneri i drugi radnici su u velikom riziku za gubitak posla, a Freelanceri su posebno ranjivi.

Suočeni s tim statistikama, moramo brzo reagirati. Uz vašu izvanrednu energiju i predanost, športske zajednice mogu pronaći prava rješenja kako bi osigurale potpuni oporavak športskog sektora.

Osobno ću se pobrinuti da se vaš glas čuje i da se vaše ideje pretvore u opipljive rezultate.

Naš prvi prioritet je nastaviti pružati financiranje gdje je to potrebno. Na početku krize Komisija je iznijela sveobuhvatan paket koji uključuje investicijske inicijative kao odgovor na koronavirus te novi instrument za privremenu potporu za ublažavanje rizika od nezaposlenosti u hitnim slučajevima (SURE) u vrijednosti do 100 milijardi eura. Sada smo pred implementacijom NextGenerationEU, našeg instrumenta za oporavak vrijednog 750 milijardi eura.

Te bismo instrumente trebali koristiti što učinkovitije, uključujući i športski sektor. Kriza koronavirusa doista je pokazala koliko su sport i tjelesna aktivnost važni za naše građane.

Komisija ne štedi napore. Radili smo na tome da mogućnosti za financiranje iz športskog dijela u Erasmus plusu postanu fleksibilnije. I nadamo se da ćete za nekoliko tjedana moći računati na budući Erasmus program.

Politički sporazum postignut o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. - 2027. uključuje ciljano jačanje programa EU-a, uključujući Erasmus. To će nam omogućiti da povećamo podršku i budemo otvoreniji za međunarodnu suradnju, na primjer i s našim susjedstvom na jugoistoku Europe.

Pored programa Erasmus +, tu je i budući plan rada EU-a za šport 2021.-2024., a započele su rasprave o tome kako osigurati praćenje „Tartu poziva za zdravi život.“

Europski tjedan športa i dalje će biti ključni alat za promicanje svih športskih inicijativa te bih željela naglasiti sudjelovanje naših partnera iz zemalja Zapadnog Balkana kao i Istočnog partnerstva.

Da bi ove inicijative bile uspješne, potrebna nam je vaša podrška. Razmjena informacija i suradnja između svih dionika u ovom procesu je ključna. Svi smo u ovome zajedno.

U tom pogledu, željela bih potaknuti i športske zajednice da također daju svoj doprinos jačanju naše demokracije i promicanju naših europskih vrijednosti.

Demokracija na europskoj i globalnoj razini suočena je s brojnim izazovima: dezinformacije, populizam i trenutna pandemija zahtijevaju da se povežemo i ostvarimo bliži kontakt s našim građanima.

Doista se mnogi građani osjećaju zanemarenima i kao rezultat toga krive demokraciju. Moramo se promijeniti. Na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Politika više nije business as usual. Albert Einstein, jednom je rekao da svoje probleme ne možemo riješiti istom razinom razmišljanja koja ih je stvorila.

Od prvog dana kao potpredsjednica Europske komisije odgovorna za demokraciju i demografiju uložila sam svu svoju energiju u angažman građana, promišljanje i sudjelovanje na svim razinama kreiranja politika.

Da bismo bili uspješna športska "momčad" i izašli iz ove krize, moramo ojačati veze između ljudi i demokratskih institucija koje im služe. Da se smanji jaz između njihova očekivanja i stvarnosti. Najviše od svega trebamo novo razmišljanje na razini EU-a.

Zbog toga pokrećemo „Konferenciju o budućnosti Europe“, zajednički projekt Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije.

Stvorit ćemo novi prostor za otvorenu, uključivu, transparentnu raspravu s građanima iz svih sfera života o temama koje su im najvažnije. Trajat će dvije godine i odgovorit će na zahtjev naših građana da budu što više uključeni u proces donošenja politika jer nije dovoljno samo sudjelovati na izborima jedan put u 4 ili 5 godina.

Šport i športske zajednice jedinstveni su po pitanju stvaranja veza među građanima. Razmjena ideja, vrijednosti i vizije ono je što na kraju čini pobjednički tim.

Zato bih željela snažno ohrabriti sve europske športske zajednice da aktivno sudjeluju u Konferenciji o budućnosti Europe.

Europska demokracija doista predstavlja i milijune lokalnih i regionalnih športskih zajednica, od najpoznatijih profesionalnih sportaša do djece koja se počinju baviti svojim omiljenim sportom, od školskih trenera do čelnika sportskih udruga i sportskih akademija.

I zato vi možete imati ključnu ulogu u uključivanju građana upravo u srce donošenja politika., posebno onih koji imaju manje prilika za interakciju s europskim institucijama.

Kroz Konferenciju, svatko bi trebao moći svoje stavove ugraditi u kreiranje europskih politika.

Sada je pravo vrijeme da se inovativni alati, poput Konferencije o budućnosti Europe, stave na raspolaganje i za demokraciju i za građane. Samo uključivanjem naših građana možemo izaći iz ove krize, što je jedna od lekcija naučenih iz ove pandemije.

Pozivam vas da radimo zajedno kao tim i zajedno gradimo našu i budućnost sljedećih generacija!