Our planet, Our future

Твоят принос?

Включи се и ти!

Чувстваш ли се притеснен от заплахите за изменението на климата? Подкрепяш ли ревностно усилията за намаляване на въглеродните емисии?

Едно добро начало е да въведеш промени в ежедневието си, които намаляват твоя въглероден отпечатък.

Всяко действие е от значение, дори и най-малкото.

An illustration of two young girls and boys standing presenting over you contents

Запомни тези 3 неща

Не е твърде късно да се възстанови климатът

За да спрем задълбочаването на изменението на климата, трябва да предприемем действия за значително намаляване на емисиите на парникови газове и да се адаптираме към промените, случващи се сега и в бъдеще, за да ограничим щетите. Учените са категорични: трябва да действаме спешно и заедно. Всички слоеве на обществото и всеки отделен човек могат да дадат своя принос.

ВАЖЕН СЪВЕТ

Когато телевизорът или компютърът се оставя в режим на готовност, те все пак черпят малко енергия. Същото важи и когато зареждаш мобилния си телефон през цялата нощ, а дори и зарядното ти да не е свързано с телефона, то черпи електричество! Ако изключваш и изваждаш кабелите на устройствата от електрическите контакти, можеш да намалиш годишните разходи за електроенергия на дома си с до 10%.

Да попитаме учените

Avatar girl character
Какво можем да направим за изменението на климата?
Scientist avatar
За съжаление ще има някои последици от изменението на климата, които няма да можем да избегнем, и ще трябва да се приспособим към тях, но въпреки това е важно да ограничим мащаба на бъдещото въздействие. Добрата новина е, че можем да направим много. Всички ние можем да дадем своя принос, като вземаме разумни решения, като например да консумираме по-малко месо и повече плодове и зеленчуци от местни производители, да пестим енергия, да караме велосипед или да ходим пеша, вместо да пътуваме с автомобил (особено на кратки разстояния). Най-хубавото е, че много от тези действия са полезни също и за нашето здраве и финанси.
—  Д-р Джолийн Кук, климатолог

Ти можеш да постигнеш промяна – всички ние можем!

Прочетете за притесненията на младите хора относно изменението на климата и как те вече са започнали осъществяват промяната.

Виж всички видеоклипове

Всяко действие е от значение, дори и най-малкото

Всяко действие е от значение, дори и най-малкото

Един от начините да постигнеш промяна е като правиш разумен избор, когато пазаруваш. Купувай по-малко: пазарувай разумно и ще харчиш по-малко – например купи един качествен чифт обувки, вместо три евтини чифта.

Пазарувай от местни производители: изборът на местни сезонни плодове и зеленчуци, а не на такива, които се отглеждат далеч, спестява енергия, използвана в транспорта. (Но не забравяй, че местните продукти не винаги са с по-ниски нива на въглеродни емисии, например, ако се отглеждат в отопляеми оранжерии или с торове, произведени от изкопаеми горива.)

Внимавай с опаковките: Пластмасовите опаковки генерират много отпадъци и често са трудни за рециклиране. Купувай продукти в опаковки, подлежащи на рециклиране или компостиране, и използвай торбичка за многократна употреба, с която да занесеш покупките у дома.

about_you_action

Знаете ли, че...

Средният въглероден отпечатък на един европеец е близо 7 тона CO2 годишно.

ВАЖЕН СЪВЕТ

Намаляването на температурата за отопление с 1° C би могло да намали сметката за енергия на дома ти с 10%, а ако настройваш отоплението през нощта и когато не си у дома на по-ниска температура, ще намалиш сметката дори повече.

Знаете ли, че...

Над 90% от европейците считат, че изменението на климата е сериозен проблем. Какво мислят хората в твоята държава? Научи тук

Чрез повторното използване на стоки, ремонтирането им и рециклирането на отпадъци се пестят ограничените природни ресурси, енергия и емисии на СО2.

Светът се обединява за действия в областта на климата

Някои държави, включително всички държави – членки на ЕС, договориха правно обвързващи цели за ограничаване на емисиите на парникови газове в периода до 2020 г. по споразумението, наречено Протокол от Киото.

Но дори и с ангажиментите, поети от други държави за предприемане на доброволни действия, това няма да бъде достатъчно за овладяване на опасното изменение на климата.

Ето защо бяха проведени преговори по ново споразумение, което да задължи всички държави по света да предприемат действия. И така, на 12 декември 2015 г. в Париж, Франция, почти 200 правителства постигнаха първото по рода си универсално правно обвързващо споразумение относно изменението на климата.

В историческото Парижко споразумение е предвиден план за действие за ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 2° C над температурата от прединдустриалната епоха.

Правителствата се договориха също да се опитат да ограничат покачването на глобалната температура до максимум 1,5° C, понеже учени от цял свят се обединиха около мнението, че това значително би намалило рисковете и въздействията от изменението на климата.

Друг ключов момент от споразумението е укрепването на способността на държавите, и особено на не толкова развитите, да се справят с възникващите въздействия.

Гражданите и предприятията обаче също играят важна роля. По целия свят градове и села, компании, инвеститори и отделни хора вече предприемат действия, за да гарантират, че нашият климат е безопасен и предвидим.

ВАЖЕН СЪВЕТ

Спирай чешмата, докато си миеш зъбите – така ще спестиш много литри вода. А знаеше ли, че ако си вземаш душ, вместо вана, можеш да спестиш до четири пъти повече енергия, както и много вода?

Младите европейци в ролята на лидери

Защо не превърнеш предизвикателствата с климата в забавно състезание в училище? Говори с учителите за организиране на лига, в която най-силно ангажираният с климата клас или група, ще спечели награда.

Ето няколко идеи: засаждане на градина в училищния двор, обяд без отпадъци, кампания „с колело на училище“, размяна на книги.

Знаеш ли, че можеш да пресъздадеш парниковия ефект само с помощта на стъклен буркан и два термометъра?

about_you_lead

Нека гласът ти бъде чут!

Защо ти самият да не се включиш? Може да ти хрумне с идея, която би могла да промени бъдещето!

Подготви аргументите си и се включи в дебата относно изменението на климата в училище и вкъщи. А ако се чувстваш достатъчно запален, защо не започнеш кампания за защита на климата?

  • Обсъди проблемите с приятели и роднини и ги убеди да се включат. Ще можеш да им обясниш темите по начин, който наистина да ги впечатли, а когато им покажеш колко си загрижен, това може да ги накара и те да обърнат повече внимание.
  • Насърчи близките си да направят промени в дома и в ежедневието си.
  • Накарай родителите си да проверят етикетите, когато купуват нов хладилник или климатична инсталация, за да се уверят, че са енергийно ефективни и не са вредни за озоновия слой!
  • Разбери какви действия по климата предприема твоето училище.
  • Изпрати писмо до кметовете, политиците и бизнес лидерите и ги насърчи да предприемат действия.
  • Разгледай нашите материали за младите хора на: ec.europa.eu/clima/citizens/youth/
  • За повече съвети за защита на климата посети: ec.europa.eu/clima/citizens/tips/
  • Виж нашите най-нови филми на: youtube.com/EUClimateAction

И така, експерт ли си вече в областта на климата?

Попълни теста
?
?