Our planet, Our future

Λύσεις

Κλίμα και ενέργεια

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε - και πρέπει - να κάνουμε για να κάνουμε τον κόσμο μας λιγότερο ενεργοβόρο και πιο φιλικό προς το κλίμα.

Απαιτούνται περικοπές!

Πρέπει να βρούμε λύσεις που μας βοηθούν να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Εκτός από το ότι είναι καλό για τον πλανήτη, είναι επίσης καλό για την υγεία μας (λιγότερη ρύπανση), την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού μας και την οικονομία, καθώς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Ανανεώσιμη ενέργεια

Ένας τρόπος να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι να χρησιμοποιούμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή. Οι πηγές αυτές μας προμηθεύουν με απεριόριστες ποσότητες ενέργειας, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, που κάποτε θα εξαντληθούν. Σε αντίθεση επίσης με την καύση ορυκτών καυσίμων στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν παράγει καθόλου αέρια του θερμοκηπίου ή παράγει ελάχιστα.

Η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση στις τεχνολογίες που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ πολλές χώρες της ΕΕ παράγουν ήδη μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Αν καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, δεν θα μειώσουμε μόνο τις εκπομπές, αλλά και τις δαπάνες για την εισαγωγή άνθρακα, πετρελαίου και αερίου από χώρες εκτός ΕΕ. Το 2020, πάνω από 22 % της ενέργειας της ΕΕ παράχθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να ανέλθει σε τουλάχιστον 40 % έως το 2030.

Λιγότερες εκπομπές, περισσότερη εξοικονόμιση

Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται σκληρά για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να μπορέσει η ΕΕ να υλοποιήσει τους συνολικούς στόχους που έχει θέσει για τη μείωσή τους: -55 % έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990. Μέχρι το 2050, η ΕΕ σκοπεύει να καταστεί κλιματικά ουδέτερη, μειώνοντας τις εκπομπές και αυξάνοντας τις απορροφήσεις αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Γνώριζες ότι

 Το 2021, το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγε η ΕΕ προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (38 %), παρά από ορυκτά καύσιμα (35 %).

Γνώριζες ότι

Η ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μάς παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίκεντρο

Η γεωθερμική ενέργεια είναι και η πρώτη!
Ορισμένες χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ενέργεια που είναι αποθηκευμένη κάτω από την επιφάνεια της Γης για να θερμάνουν σωλήνες που θερμαίνουν σπίτια και νερό ή για να λειτουργήσουν μια γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πολλά ιαματικά λουτρά στην Ουγγαρία χρησιμοποιούν γεωθερμική ενέργεια για τη θέρμανση του νερού για δραστηριότητες αναψυχής και η ΕΕ υποστηρίζει επίσης καινοτόμα έργα γεωθερμικής ενέργειας.

Μείωση επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα

Υπάρχει σημαντική δημόσια χρηματοδοτική στήριξη για την παραγωγή και τη χρήση ορυκτών καυσίμων, τα οποία λαμβάνουν σχεδόν διπλάσιες επιδοτήσεις από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ήταν ακόμη πιο ανταγωνιστικές εάν τα ορυκτά καύσιμα είχαν λιγότερη υποστήριξη.

industrial building illustration
solutions_energy_solar

Διαδρομή ηλιακού ποδηλάτου

Το 2014, δημιουργήθηκε ένα ασυνήθιστο μονοπάτι ποδηλασίας στις Κάτω Χώρες: ένα που παράγει ηλιακή ενέργεια. Το μονοπάτι των 72 μέτρων στο Krommenie, κοντά στο Άμστερνταμ, διαθέτει ενσωματωμένα ηλιακά κύτταρα που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Τον πρώτο χρόνο, περισσότεροι από 300.000 ποδηλάτες έκαναν ποδήλατο σε αυτό το δοκιμαστικό μονοπάτι ποδηλασίας, το οποίο παρήγαγε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει τρία σπίτια για ένα χρόνο!

Γνώριζες ότι

Το 1991, η Δανία εγκατέστησε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το "Vindeby" που περιλάμβανε 11 ανεμογεννήτριες.

Νέες ιδέες στον ορίζοντα

Η ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μάς παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, «Ορίζοντας Ευρώπη», έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα από το 2021 έως το 2027, για να βοηθήσει ερευνητές και παραγωγούς καινοτομίας να αναπτύξουν ιδέες που θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες.

Ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων (πάνω από 35 %) θα δαπανηθούν για έργα που αφορούν το περιβάλλον.

solutions_energy_ideas

Βιώσιμα ψώνια

Το 2016, η πόλη της Μόντενα στην Ιταλία συνεργάστηκε με σύμβουλους περιβαλλοντικής τεχνολογίας για την ανακαίνιση ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ, στο πλαίσιο ενός έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να εκσυγχρονίσει την περιοχή και να την καταστήσει πιο βιώσιμη από περιβαλλοντική άποψη.

Χάρη στις καινοτόμες λύσεις, όπως οι ηλιακοί σωλήνες που διοχετεύουν απευθείας (δωρεάν!) ηλιακό φως στο σούπερ μάρκετ, το κτίριο χρησιμοποιεί τώρα πολύ λιγότερη ενέργεια και έχει χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.

solutions_energy_shopping

100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030;

Στην κομητεία Kalmar της Σουηδίας, οι τοπικές αρχές και οι εταιρείες ενέργειας συνεργάζονται για να προσπαθήσουν να αποδεσμεύσουν την περιοχή από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030.

Αυτό θα διασφαλίσει επίσης τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Οι δράσεις περιλαμβάνουν λεωφορεία που χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρωτοβουλίες κοινής χρήσης αυτοκινήτων (κάποιοι ήδη χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα), παραγωγή καυσίμων από απορρίμματα τροφίμων και λήψη ενέργειας από ηλιακά και αιολικά πάρκα.

solutions_energy_renewable