Our planet, Our future

Λύσεις

Το κλίμα και η πόλη

Οι πόλεις συμβάλλουν σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος - δεν προκαλεί έκπληξη, αφού εκεί ζει σήμερα περίπου το 75% των Ευρωπαίων.

Μεγάλες πόλεις, μεγάλα αποτυπώματα

Ως κέντρα δραστηριότητας, αποτελούν μεγάλη πηγή εκπομπών άνθρακα. Οι αστικές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 60-80% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας και περίπου το ίδιο μερίδιο εκπομπών CO₂, επομένως έχουν μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα. Όμως, καθώς αποτελούν μέρος του προβλήματος, οι πόλεις μπορούν επίσης να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Οι πόλεις σε ολόκληρη την ΕΕ αλλάζουν προς το καλύτερο, χάρη στην καινοτομία και το όραμα των τοπικών ηγετών που βοηθούν στη μείωση των εκπομπών και προσαρμόζονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσω έξυπνου σχεδιασμού και έξυπνων σχεδίων.

Δήμαρχοι σε αποστολή

Πόλεις σε όλη την Ευρώπη έχουν δεσμευτεί εθελοντικά να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Έχουν προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Δημάρχων, ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ενθαρρύνει τις πόλεις να μειώσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Οι πόλεις αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιώσιμων μέσων μεταφοράς, καθώς και υποδομών «θωράκισης έναντι του κλίματος», αναπτύσσοντας αστικές πράσινες περιοχές και προσαρμόζοντας την πολιτική προστασία, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών.

Το 2016, εγκαινιάστηκε το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια με στόχο να επιταχύνει τη δράση για το κλίμα σε τοπικό επίπεδο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πλέον, περισσότερες από 11.500 πόλεις από 142 χώρες και 6 ηπείρους εργάζονται μαζί για το κλίμα. Η δική σας πόλη ―ή η πόλη που βρίσκεται πιο κοντά σε σας― έχει προσυπογράψει το Σύμφωνο;

Γνώριζες ότι

Η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων που κατασκευάζονται σήμερα αντιστοιχεί κατά μέσο όρο περίπου στο ένα τρίτο της κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων που κατασκευάζονταν πριν από το 2005.

House illustration

Πού μένεις;

Δες αν η πόλη σου είναι μέρος της πρωτοβουλίας του Συμφώνου των Δημάρχων!

Προσβάσιμες πόλεις

Οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσουμε εναλλακτικούς τρόπους περιήγησης στην πόλη. Αυτή είναι μία από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, μια εκστρατεία που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο.

Πάνω από 8.000 μόνιμα μέτρα, όπως προγράμματα από κοινού χρήσης αυτοκινήτων (carpooling) και ποδηλάτων, έχουν εισαχθεί χάρη στην εκστρατεία.

Γνώριζες ότι

Οι πόλεις καλύπτουν περίπου το 2% της επιφάνειας της Γης, αλλά φιλοξενούν πάνω από τον μισό πληθυσμό του κόσμου.

Προετοιμασία για ακραίες καιρικές συνθήκες στην Κοπεγχάγη

Τον Ιούλιο του 2011, έβρεξε στην Κοπεγχάγη...
αλλά δεν ήταν μια συνηθισμένη μπόρα. Περίπου 15 εκατοστά βροχής έπεσαν σε μόλις 2 ώρες. Οι αποχετεύσεις της πόλης δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στον όγκο του νερού και τα κτίρια και οι δρόμοι σύντομα πλημμύρισαν.

Δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κοπεγχάγης απειλήθηκαν με κλείσιμο λόγω πλημμυρών και διακοπών ρεύματος. Το συμβάν έκανε τους ηγέτες της πόλης να σκεφτούν να καταρτίσουν ένα σχέδιο για την προστασία της πόλης από μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ως αποτέλεσμα, αναπτύχθηκε ένα «Σχέδιο Διαχείρισης Χειμαρρώδους Ραγδαίας Βροχής» το οποίο όχι μόνο βοηθά στη διαχείριση των βρόχινων υδάτων, αλλά βελτιώνει επίσης την ποιότητα της ζωής στην πόλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη και νέες διαδρομές ποδηλάτων που χρησιμεύουν επίσης ως κανάλια καταιγίδας.

Weather map

Εξοικονόμησε ενέργεια, εξοικονόμησε χρήματα

Τα πιο ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και οι πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές μπορούν να εξοικονομήσουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, εκπομπών και χρημάτων. Μεγάλη ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά στην ΕΕ καταναλώνεται στη θέρμανση των σπιτιών.

Τα παράθυρα με τριπλά τζάμια, η καλή μόνωση και οι στέγες που καλύπτονται με φυτά που βοηθούν να διατηρούν τα κτίρια δροσερά είναι μερικοί από τους τρόπους μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα στα σπίτια, τα σχολεία και τα γραφεία μας.

solutions_city_save

Γνώριζες ότι

Έως το τέλος του 2020, όλα τα νέα κτίρια στην ΕΕ θα πρέπει να είναι σχεδόν ουδέτερα όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ευρωπαϊκές Πράσινες Πρωτεύουσες

Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας δίνεται σε πόλεις που έχουν δεσμευτεί να γίνουν πιο βιώσιμες. Ο στόχος είναι να ανταμείβουμε πόλεις που έχουν επιτύχει μακροπρόθεσμα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, να ενθαρρύνουμε τις πόλεις να δεσμευτούν σε φιλόδοξους στόχους και να παρακινήσουμε άλλες πόλεις δημιουργώντας έναν χώρο για να αλληλοεμπνέονται οι πόλεις μεταξύ τους να μοιράζονται ιδέες και εμπειρίες.

Στοκχόλμη

Stockholm

Αμβούργο

Hamburg

Βιτόρια - Γκαστέις

Vitoria-Gasteiz

Νάντη

Nantes

Κοπεγχάγη

Copenhagen

Μπρίστολ

Bristol

Λιουμπλιάνα

Ljubljana

Έσσεν

Essen

Νιτζέγκεν

Nijmegen

Όσλο

Oslo

Λισαβόνα

Lisbon

Λάχτι

©City of Lahti

Γκρενόμπλ

Grenoble

Ταλίν

Tallinn
 • 2010
 • 2011
 • 2012
 • 2013
 • 2014
 • 2015
 • 2016
 • 2017
 • 2018
 • 2019
 • 2020
 • 2021
 • 2022
 • 2023