Éghajlat-politika

Újrafelhasználás és újrahasznosítás

A hulladék szennyezi a levegőt, a talajt és a talajvizet, ráadásul szén-dioxidot és metánt bocsát ki a légkörbe, amivel hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

Az EU-ban jelenleg évente 3 milliárd tonna hulladék keletkezik, és ez a mennyiség folyamatosan növekszik. Az EU egészére vetítve a háztartási hulladéknak csupán 40%-át hasznosítják vagy használják fel újra.

Újrahasználat

  • Használja többször a papírlapokat! Vázlat vagy bevásárlólista készítéséhez ne vegyen elő új papírlapot – írjon a már használt lapok hátoldalára.
  • Adományozza el használt elektronikus készülékeit valamelyik iskolának vagy közösségi központnak, hogy mások továbbra is hasznukat vehessék.
  • Vásároljon tölthető elemeket, amelyeket újra és újra felhasználhat. Ha eljön az idő, ne feledkezzen meg elhasznált elemei újrahasznosításáról!
  • Cserélje, adja el vagy adományozza el megunt ruháit, bútorait és háztartási cikkeit! Vegye fontolóra, hogy új termékek vásárlása helyett inkább kölcsönkérje, kibérelje vagy használtan vegye meg a kérdéses termékeket.

Újrahasznosítás

  • Az újrahasznosítás elősegíti az energiamegtakarítást és a kibocsátáscsökkentést. Egy alumíniumdoboz újrahasznosítása megtakaríthatja annak az energiamennyiségnek a 90%-át, amely egy új doboz előállításához szükséges. Ha nem hulladéklerakóba kerül, hanem újrahasznosítják, egy kilogramm papír feldolgozásával majdnem egy kilogramm szén-dioxid és metán kibocsátása kerülhető el.
  • Járjon utána, hogy milyen típusú hulladékokat hasznosíthat újra lakó- és munkahelye környékén! Válassza külön az üveget, a papírt, a műanyagot és az alumíniumdobozokat a többi hulladéktól! Az újrahasznosító létesítmények ma már a műanyagok egyre több fajtáját elfogadják. Nézzen utána, hogy az Önhöz legközelebb eső létesítmény milyen lehetőségeket kínál.
  • Ne dobja ki az elhasznált elektronikus készülékeket! Az elektronikai termékek értékes újrahasznosítható erőforrásokból és anyagokból – például különböző fémekből, műanyagokból és üvegekből – készülnek, amelyek bányászata és előállítása energiát vesz igénybe. Vigye el őket valamelyik hulladékudvarba vagy vigye vissza a kereskedőhöz.
  • Amikor új akkumulátort szerez be gépjárművéhez, gondoskodjon a régi újrahasznosításáról! Az esetek többségében a régi gumiabroncsok is újrahasznosíthatók.
  • Komposztáljon! A szerves hulladéknak – pl. a gyümölcsnek, a zöldségnek, a tojáshéjnak és a kávézaccnak – sokkal jobb helye van a komposztládában, mint a hulladéklerakóban. A komposztládában a levegőnek kitett szerves hulladék lebomlik, és talajjavításra használható természetes trágya lesz belőle. A hulladéklerakók légmentes terében viszont erjedésnek indul, és üvegházhatású metánt bocsát ki.